Dentalne ljuske (veneers)

Postavljanje porculanskih ljuski jedan je od najpopularnijih estetskih stomatoloških zahvata.

Dentalne ljuske

Keramičke ljuske su tanke ljuske koje se pričvršćuju na prednju stranu zuba za trenutačnu promjenu osmijeha.

U proteklih 30 godina, napretkom tehnologije ljuske su postale jednostavne i sigurne za korištenje, novi materijali su snažniji i reflektiraju svjetlost slično kao i prirodna caklina, a mnogi digitalni sistemi omogućuju stomatolozima da sami izrade ljuske u ordinaciji.

 • Rade se individualno za svakog pacijenta, a napravljene su od materijala koji vjerno oponaša izgled prirodne zubne cakline.
 • Koristimo ih u velikom broju u slučajevima kozmetičkih poboljšanja, od izbjeljivanja zuba do ortodontskih nepravilnosti.
 • Zahvaljujući njihovom prirodnom izgledu i funkcijama, keramičke ljuske jedan su od najsigurnijih postupaka u stomatologiji.

Kome je potrebno

Da bi se sa sigurnošću odredilo jeste li kandidat za ljuske najbolje je naručiti se na pregled i konzultacije kod stomatologa.

Pacijenti koji razmišljaju o keramičkim ljuskama žele riješiti strukturalne i kozmetičke probleme svojih zubi kao što su:

- lomovi rubova zuba
- napuknuti zubi
- razmaci među zubima
- zubna obojenja
- neprihvatljiv oblik zuba

Svatko tko se odlučuje na izradu ljusaka mora biti svjestan da je postupak trajan jer se odstranjuje tanak sloj cakline i da će se nakon nekog vremena ljuske morati zamijeniti ili čak izraditi krunica ili neki drugi nadomjestak.

Kako bi se ljuske mogle staviti, pacijenti trebaju imati zdravo zubno meso i zube.

 • pacijenti bi trebali imati dobro parodontološko zdravlje
 • pacijenti bi trebali imati specifične kozmetičke ciljeve o kojima trebaju razgovarati sa svojim stomatologom, a ujedno i realistična očekivanja
 • pacijenti bi trebali imati odličnu i redovitu oralnu higijenu
 • pacijenti bi trebali imati dovoljnu količinu zdrave cakline jer se u postupku izrade ljuske mora izbrusiti tanak sloj postojeće cakline

Postoje znakovi koji ukazuju na to da ljuske možda nisu za vas.

 • Pacijenti koji imaju karijes, bolesti zubnog mesa ili upalu živca, u tom periodu nisu kandidati za ljuske, no mogu postati nakon sanacije problema.
 • Pacijenti koji škrguču zubima također nisu kandidati za ljuske te je u tom slučaju bolje izraditi krunice.

Važno znati prije

Prije bilo kojeg dentalnog postupka pacijenti bi se trebali dobro konzultirati sa svojim stomatologom, posebno zato što se kod ljuskica radi o posebnom kozmetičkom tretmanu.

Prvi pregled

Na prvom pregledu analizira se pacijentovo oralno zdravlje te se sukladno tome određuje je li osoba dobar kandidat za tretman ljuskicama ili će prije toga biti potrebni neki drugi tretman. Vrlo često se rade rentgenske snimke, fotografira se osmijeh i stanje u ustima te se uzimaju otisci. Pacijent će objasniti svoje ciljeve i želje, a stomatolog će procijeniti može li se postići željeni rezultat.

U pojedinim slučajevima prije izrade ljuskica izrađuje se MOCK-UP. To je simulacija konačnog rezultata na gipsanom modelu pacijentovih zuba, a tehničar ju najčešće modelira iz voska. Na taj način pacijent može lakše vizualizirati konačan rezultat i donijeti odluku.

Tijek tretmana

Prvi i izuzetno važan korak u izradi ljuski je preparacija (brušenje) zuba. Pravilno brušenje osigurat će prirodan izgled i jaku vezu između zuba i keramike.

Saznajte koji koraci u tretmanu slijede nakon preparacije zuba pa sve do završne provjere pristajanja ljuskica na zube, a provjerite i moguće dodatne postupke nakon postavljenih ljuskica kao što su izbjeljivanje zubi i oblikovanje zubnog mesa.

postupak postavljanja

Možete se odlučiti na postavljanje samo jedne ili dvije ljuske, a možete također ljuske kombinirati s drugim tretmanima kao što je izbjeljivanje zuba.

Nakon tretmana

 • Nakon postavljanja ljuski nema perioda oporavka i pacijenti se mogu odmah vratiti svojim svakodnevnim poslovima.
 • U prosjeku, ljuske traju 10 godina, a kako materijali postaju sve izdržljiviji i jači mogu trajati i dulje.
 • Ljuske su, kao i prirodni zubi, podložni oštećenjima (pucanje) te će ih se tada morati zamijeniti ili čak napraviti krunice.

Mjere opreza i briga o ljuskama

 • održavanje i trajanje ljusaka

  Nakon postavljanja, pacijenti moraju nastaviti s temeljitim održavanjem oralne higijene i redovitim pregledima stomatologa. Iako keramika ne može stradati od karijesa, zub ispod može, no s adekvatnom brigom i njegom, ljuske mogu trajati čak i 20 godina.
 • briga o zubnom mesu

  Vrlo važna je i briga o zubnom mesu oko zuba na kojem je postavljena ljuska jer ukoliko dođe do njegovog povlaćenja, rub ljuskice će postati vidljiv te narušiti estetski izgled.
 • loše navike

  Navike kao što su grickanje noktiju, žvakanje leda i korištenje zubi za otvaranje predmeta već su same po sebi opasne za prirodne zube zbog mogućnosti pucanja cakline i dentalne erozije, a još su opasnije kod keramičkih ljuski koje mogu puknuti i odlomiti se.

Naše ponude

Provjerite našu ponudu, cijene usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.