Dijagnostika u ortodonciji

Prije početka terapije potrebno je temeljito dijagnosticirati i planirati terapiju za estetski i funkcionalno savršen rezultat.

  • PRVI PREGLED

    Na prvom pregledu ne gledamo samo položaj vaših zuba, nego obračamo pažnju na položaj čeljusti, zglobove, mišiće, estetiku lica, vidljivost zuba, osmijeh i ostalo.
  • TEMELJNA DIJAGNOSTIKA

    Temeljitom dijagnostikom možemo predvidjeti i izbjeći probleme koji se mogu pojaviti u toku ortodontske terapije.

Roentgen i CBCT dijagnostika

Da bi dobili potpunu sliku o problemu obavezno je analizirati ortopantomogram, laterolateralini kraniogram, a ukoliko kliničkim pregledom na zubima nađemo znakove trošenja ili pacijent prijavljuje bolove u zglobu predlažemo CBCT zglobova, a u težim slučajevima i magnetnu rezonancu zglobova.

Analiza modela u artikulatoru

Nakon uzimanja otisaka i posebnog ‘power centric’ zagriza, obraznim lukom ćemo prenijeti odnose čeljusti u artikulator (instrument za simulaciju pokreta čeljusti) te ćemo dobiti uvid u pravo stanje zagriza i zglobova.

Izrada plana terapija

Kada smo uzeli u obzir sve parameter i upotrijebili sve potrebne dijagnostičke metode, izrađujemo plan terapije koji nerjetko započinje deprogramiranjem mišića korištenjem specijalnih udlaga sa ciljem pravilnog pozicioniranja zgloba.

Postupak

Dijagnostička faza terapije je najvažniji dio u cijelom procesu ortodontske terapije. Naš žvačni sustav je vrlo delikatan i svaka promijena u konačnici završava destrukcijom i zbog toga je te promijene potrebno otkriti.

Mnogo puta na prvom pregledu ne možemo točno odrediti što je potrebno napraviti niti ne možemo biti sigurni da je zagriz koji vidimo u ustima istinit ili pacijentov neuromuskularni sustav pomiće čeljust u prihvatljiviji položaj. Pacijenti koji već na prvom pregledu imaju simptome poremećaja čeljusnog zgloba koji se najčešće manifestiraju trošenjem zubne supstance, kontrahiranom muskulaturom, škljocanjem u zglobu ili bolovima u zglobu, glavoboljama, bruksizmom ili škrgutanjem, kandidati su za opsežnu dijagnostiku svim mogućim instrumentima.

Dijagnostika u našoj poliklinici obuhvača FOTODIJAGNOSTIKU (set intraoralnih i ekstraoralnih fotografija) koja je bitna zbog određivanja estetike zubi, osmijeha i profila, RENTGENSKU DIJAGNOSTIKU koja uključuje ortopantomogram, laterolateralni kraniogram, CBCT dijagnostiku i magnetsku rezonancu, UZIMANJE OTISAKA I ANALIZU MODELA U ARTIKULATORU, instrumentu za analizu zagriza koji nam pomaže detektirati stvaran zagriz kada je zglob u neutralnom položaju, CPI/MPI mjerenja kojima se točno određuje vertikalni, sagitalni i transverzalni pomak kondila, ANALIZA ZUBNOG NIZA gdje nam je bitno pronaći znakove trošenja, MAPA BOLI kojom određujemo bolne simptome u zglobu i mišićima, ANALIZA ZVUKOVA U ZGLOBU čime određujemo postoji li dislokacija diska u zglobu, te različite kompjutorske simulacije.

Kome je potrebno

Dijagnostika je prva i osnovna stvar i potrebna je svima. Jednako kao kada dolazite npr. kardiologu koji će vas prvo uputit na EKG, krvnu sliku, izmjeriti tlak, možda ergometriju tj nakon potrebnih dijagnostičkih metoda doći će do zaključka o potrebnoj terapiji. Što više dijagnostičkih postupka uključimo, imat ćemo potpuniju sliku o potrebnoj terapiji. Pacijenti koji škrguću ili stišću zube, prijavljuju bolove u zglobu ili imaju potrošene zube obavezno prolaze temeljitu dijagnostiku i terapiju udlagama.

Što je važno znati prijeVrlo je važno znati da naš neuromuskularni sustav nesvjesno, a najčešće zbog postojanja preranog kontakta pomiće donju čeljust u položaj koji je nepravilan tj kontrahirana muskulatura prisiljava naše zube da se spoje na uštrb prvilnog položaja zgloba.

Tijek zahvata

Nakon prvih konzultacija na kojima ustanovljujemo potrebu za terapijom zakazujemo termin za dijagnostičke postupke. Prvo uzimamo precizne otiske zuba, zatim uzimamo trenutni zagriz pacijenta. Nakon toga uzimamo poseban zagriz tzv. 'power centric' koji nam je potreban za postavljanje modela u artikulator. Također da bi prenijeli poziciju gornje čeljusti u artikulator moramo upotrijebiti instrument koji se zove obrazni luk. Pacijenta obavezno slikamo fotoaparatom pazeći da zabilježimo sve važne estetske parametre (osmijeh, vidljivost zuba i zubnog mesa, položaj zuba, profil...). Pacijentu radimo i mapu boli te određujemo postoji li potreba za CBCT-om zglobova. Ukoliko pacijent prijavljuje probleme sa zglobom, CBCT je obavezan. Gledamo položaj zuba i istrošenost zuba.
Nakon postavljanja modela u artikulator radimo sve potrebne analiza, na modelima i kompjutorskim programima za simulaciju te radimo plan terapije.

Nakon zahvata

Nakon što smo prikupili sve rezultate dijagnostičkih postupaka dolazimo do zaključka o tome što je potrebno napraviti i kakva je vrsta terapije potrebna. Ukoliko nađemo probleme sa zagrizom i poremećaje ili čak degenerativne promijene u zglobu biti će obavezna terapija posebnim udlagama. Udlage se uvijek koriste kada na zubima nalazimo tragove trošenja, kada nalazimo kontrahiranu muskulaturu lica ili pacijent sam prijavljuje bolove i škljocanja u zglobu.

E-book o terapiji

Preuzmite sve detalje o ovoj terapiji u jednom dokumentu.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.