Dječja dentalna medicina

Redoviti stomatološki pregledi (svakih 6 mjeseci) najmanje su što možete učiniti za zdravlje zubi vašeg djeteta. Nakon svakog pregleda pripremili smo diplome za hrabrost i zanimljive poklone!

 • Prvi pregled najbolje je obaviti prije druge godine života. Tada su djeca manje prestrašena pa se rano uče kako pregled zubića nije strašan ni bolan.
 • Na prvom pregledu stomatolog više pažnje posvećuje djetetu nego li njegovoj usnoj šupljini kako bi se stvorio odnos pun povjerenja.
 • Djetetu kroz igru objašnjavamo instrumente, čime mu i sama ordinacija postaje puno zanimljivija, a pregled može ostati u ugodnom sjećanju.

Uspostava kvalitetnog odnosa s djetetom traži vremena i strpljenja. Prije odlaska na prvi pregled razgovarajte s djetetom o stomatološkom pregledu, pazeći koje riječi upotrebljavate kako se djetetu ne bi stvorio strah od zubara.

Preporuka je da se dijete prvi put dovede u stomatološku ordinaciju dok su zubi još zdravi, prije pojave bolnih stanja, čime izbjegavamo stvaranje straha. Tada se radi o prevenciji i nema nikakvih zahvata pa tako niti traume za dijete.

Na prvim pregledima posebnu pažnju obraćamo i na minimalne karijesne promjene koje, ako se ne saniraju, mogu za posljedicu imati rani gubitak zuba. Svaki prijevremeno izgubljeni mliječni zub potencijalno predstavlja kasnije dentalne probleme.

Zdravlje dječjih zubi

Naš cilj je pomoći vam da zadržite i poboljšate oralno zdravlje svog djeteta. Kako bi postigli ovaj cilj, dentalni tretmani naše Poliklinike koji su dostupni vama i vašim mališanima uvijek uključuju detaljne tretmane uz iznimnu tehnologiju.

Uspostava kvalitetnog odnosa

Objasnite djetetu kako će mu na pregledu stomatolog gledati u usta, brojati zube i naučiti ga kako se pravilno brinuti o njima. Svakako izbjegavajte negativne riječi koje mogu izazvati nepotreban strah od zubara (bol, igle, kliješta, bušilica). Kako dijete u očima roditelja lako prepozna strah, poželjno je da u pratnji uvijek bude roditelj kojem posjeta stomatologu ne izaziva osjećaj straha i neugode. Ne zaboravite, prvi posjet je odlučujući i najvažniji za daljni odnos vašeg djeteta i stomatologa!

 • PEČAČENJE FISURA

  Zatvaranjem udubina (fisura) na površini zuba sprječava se nakupljanje hrane i nastajanje karijesa. Zubić se ne brusi, već se samo dobro očisti njegova površina, izolira i nanese kompozitni materijal u tankom sloju.
 • ZAŠTITA ZUBA

  Danas, najviše prihvaćena metoda zaštite zubi je nanošenje sredstva s dodatkom kalcija i fluora. Koristimo profesionalna sredstva Tooth Moose i MI paste koji imaju različite, djetetu prihvatljive, okuse.
 • DIAGNODENT PEN

  Među najnovijom tehnologijom u našoj Poliklinici mali je laserski instrument, DiagnodentPen koji skenira zube bezopasnim laserskim svijetlom i traži skrivene karijese. Ovaj nam uređaj daje trenutni uvid u zdravlje zuba.

Kome je potrebno

 • Djetetu je potrebno stvarati navike o higijeni zuba čim se prvi mliječni zub pojavi u ustima, a to je najčešće u dobi od 6 mjeseci do godine dana.
 • Do druge godine dijete bi trebalo odvesti na pregled stomatologu kako bi se počelo privikavati na redovite posjete svakih 6 mjeseci.
 • Kada niknu prvi trajni zubi, preporučujemo pečačenje fisura unutar godinu dana od nicanja trajnih zuba.

Važno znati prije

Vrlo je važno očuvati zdravlje mliječnih zuba do njihovog pravovremenog ispadanja.

Zdravlje mliječnih zuba

Osim što određeno vrijeme obavljaju svoju funkciju u djetetovom životu, mliječni zubi imaju veliku ulogu u razvoju čeljusti i budućih trajnih zuba. Upravo zato, roditelji trebaju na vrijeme i redovito voditi svoje dijete stomatologu kako bi se pravovremeno djelovalo na prerani gubitak mliječnih zuba, gubitak trajnih zuba, razlike u veličini mliječnih i trajnih zuba i ostale moguće probleme sa zubićima.

problemi dječjih zuba
 • Prerani gubitak mliječnih i trajnih zuba
 • Razlike u veličini mliječnih i trajnih zuba
 • Prerani gubitak mliječnih zuba

Tijek tretmana

Rad s djecom zahtijeva puno strpljenja, vremena i mašte. Nastojimo svakom djetetu pružiti onoliko vremena koliko je potrebno da naš odnos bude povjerljiv i što ugodniji.

Prvi put kod zubara

Prva posjeta najčešće protekne u igri i upoznavanju instrumenata i materijala. Ako je dijete otvoreno za suradnju, za početak ćemo možda samo izbrojati zubiće. Sljedeći posjet posvećen je čišćenju zuba i upoznavanju s “pčelicom” (bušilica) i “patkicom” (sisaljka), a možda uspijemo napraviti i pečat. I tako naš odnos postaje otvoren za suradnju, povjerljiv i zabavan.

Kada roditelji na vrijeme dovedu dijete u ordinaciju, imamo mogućnost spriječiti nastanak karijesa, a eventualne karijese sanirati na vrijeme.

Nakon tretmana

Nakon terapije svako dijete zaslužuje nagradu i diplomu za hrabrost što ga motivira, a možda i čini malo ponosnim. Pripremili smo brojne prigodne poklončiće zbog kojih se djeca sa smješkom često vraćaju u našu ordinaciju.

E-book o dječjim zubima

Preuzmite sve detalje o postupcima kod preranog gubitku mliječnih i trajnih zuba u jednom dokumentu.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.