Djelomične i potpune proteze

Proteze

Danas kada su nam na raspolaganju implantati i ako postoje svi uvjeti za njihovo postavljanje, svakom pacijentu ćemo radije njihpreporučiti jer je život s implantatima puno ugodniji i kvalitetniji.

Napraviti dobru totalnu ili parcijalnu protezu zahtijeva puno iskustva i znanja, a posebno o međučeljusnim odnosima koje je potrebno reproducirati i time pacijentu vratiti funkciju žvakanja i govora, a ujedno osigurati estetiku lica podupiranjem mekih tkiva.

 • Potpune proteze

  Totalne ili potpune proteze izrađuju se onda kada pacijent nema niti jedan zub pa je potrebno sve zube izraditi.
 • Djelomične proteze

  Parcijalne ili djelomične proteze rade se onda kada pacijent ima neke vlastite zube, no nema ih dovoljno da bi se mogli povezati u fiksni most.

Kome je potrebno

 • Pacijentima kojima nedostaju svi ili većina zuba, a nemaju preduvjete za postavljanje implantata ili jednostavno ne žele implantate, izrađujemo mobilne i djelomične proteze s velikim uspjehom.
 • Dr. Mario Zubović jedan od majstora u izradi proteza te su svi naši pacijenti iznimno zadovoljni i nemaju potrebe za korištenjem bilo kakvih ljepila za zubne proteze (Corega i sl.)

Važno znati prije

Proteze s kvačicama ne izrađujemo već godinama jer ih ne smatramo dobrim rješenjem za djelomičnu bezubost zbog nepovoljnih sila koje se prenose na zube.

Djelomične proteze u Poliklinici Zubović uvijek su izrađene sistemom drukera koji se prikopča na krunice te najmanje dvije krunice nose jedan druker, a ukoliko je moguće, najbolje rješenje je povezati što veći broj zuba da nosi druker sa svake strane.

Vrlo je teško procijeniti koliko dugo će biti potrebno osobi da se privikne na protezu. U prvim tjednima nakon postavljanja proteze potrebno je strpljenje te redovite kontrole, posebno u prvom tjednu nakon postavljanja.

Tijek zahvata

Postupak izrade potpunih i djelomičnih proteza zahtjeva vrijeme kako bi rezultat bio odličan, a pacijent zadovoljan. Također, potrebno je veliko iskustvo i znanje kako stomatologa tako i tehničara.

Na početku se uzimaju otisci pa zatim još otisaka, a najvažniji dio je prijenos odnosa čeljusti obraznim lukom u artikulator čime se tehničaru daje informacija o međučeljusnim odnosima.

 • Ponekad je potrebno više proba, prilagođavanja i na kraju kontrole do potpunog privikavanja na protezu.
 • Jednom kada se pacijent privikne, nema više problema s protezama, a osmijeh i funkcija u potpunosti su obnovljeni.

Nakon tretmana

 • Higijena

  Nakon predaje zubnih proteza pacijent dobiva temeljite upute o održavanju higijene proteza. Ukoliko se ne održava kvalitetna higijena zubnih proteza može nastati gljivična ili bakterijska infekcija.
 • Nastanak žuljeva

  Normalno je da u toku perioda prilagodbe dođe do nastanka žuljeva na sluznici ti se pacijenti naručuju na prvu kontrolu već dva dana nakon nošenja proteze kako bi se proteza potpuno i savršeno prilagodila.

E-book o protezama

Preuzmite sve detalje o ovoj terapiji u jednom dokumentu i saznajte više o djelomičnim i potpunim protezama.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.