Implantologija

Dentalni implantati - najbolja stvar nakon prirodnih zuba.

 • Gubitak zuba i implantati

  Procjenjuje se da 69% odraslih osoba od 35 do 44 godine ima izgubljen najmanje jedan zub, a do 74 godine 26% osoba izgubi sve svoje zube.
 • Dentalni implantati

  Ugrađuju u čeljust te pružaju jako uspješnu i dugoročnu mogućnost potpunog obnavljanja funkcije i estetike zuba.
 • Tradicionalni nadomjesci

  Oslanjaju se ili na zubno meso, kao što je primjer s protezama, ili se oslanjaju na susjedne zube koji služe kao nosači fiksnog mosta.

Dentalni implantati u današnje su vrijeme općenito preferirani postupak za nadomjestak zuba u odnosu na potpune proteze, djelomične proteze i fiksne mostove.

pogledajte zašto

Istraživanja pokazuju da dentalni implantati imaju najbolje dugoročne rezultate kada je u pitanju nadomještavanje izgubljenih zuba, naravno uz pravilnu brigu i higijenu.

provjerite kako

Tehnologija dentalnih implantata je stara 20 godina. Ne samo da se ta tehnologija nastavlja razvijati i poboljšavati, nego je izdržala i vremenski test.

saznajte zašto

Postupak

Dentalni implantati imaju raznovrsnu upotrebu kao sredstvo terapije jer mogu zamijeniti jedan ili više zuba koji nedostaju.

Implantat je sastavljen od tri jednako važna dijela: titanski implantat, abutment i kruna.

Prvi korak postupka je kirurško postavljanje implantata u kost. Nakon postavljanja, titanski implantat počinje srastati sa čeljusnom kosti. Ovim se stvara veza između implantata i kosti koja je slična vezi između čeljusti i prirodnog zuba. Sljedeći korak je prilagođavanje abutmenta u dio implantata koji je vidljiv iznad razine zubnog mesa. Naposljetku se na abutment pričvršćuje kruna – dio koji izgleda kao prirodni zub.

o dentalnim implantatima

Izvađeni zub može uzrokovati slabljenje i resorpciju kosti. Može biti potrebno nadomještanje kosti kako bi se stvorila dovoljna količina koštanog tkiva u koje će se ugraditi implantat. Jednom stavljeni, implantati pružaju stabilnost i doprinose očuvanju zdravlja čeljusti kao što to rade prirodni zubi.

Razlika implantata i proteza

Tradicionalni postupci predstavljaju mogući rizik budućih komplikacijama, a implantati su time sigurniji te pridonose općem zdravlju usne šupljine i čeljusne kosti.

usporedi

BTI implantati

BTI sistem implantata koji koristimo omogućuje nam da postavimo implantate u jako resorbiranu čeljust bez potrebe za korištenjem invazivnih kirurških postupaka te vam tako osiguramo fiksni nadomjestak.

više o BTI
 • Prirodnija zamjena

  Pacijent može imati veći broj implantata. Mnogi pacijenti, koji su u početku imali proteze, prebacili su se na implantate s pozitivnim rezultatima.
 • Kao vlastiti zubi

  S implantatima se pacijent osjeća kao s prirodnim zubima što dopušta prirodnije hranjenje i uklanja neugodne situacije s protezama.
 • Očuvanje čeljusti

  Dentalni implantati poboljšavaju estetski izgled jer aktivno sudjeluju u očuvanju kosti, baš kao što to rade prirodni zubi.

Kome je potrebno

 • Oni koji imaju dobru gustoću kosti, primjerenu širinu grebena i dovoljno razmaka do anatomskih struktura.
 • Svi koji imaju dobro opće zdravlje ili da nemaju aktivnu parodontalnu bolest.
 • Oni koji su voljni provoditi temeljitu oralnu higijenu, imati zdrave navike i redovito se kontrolirati nakon ugradnje.
 • Nepušači ili koji su voljni prestati pušiti u periodu oseointegracije.

Važno znati prije

Jeste li kandidat za postavljanje implantata uvelike ovisi o općem zdravlju, stoga stomatolg to može odrediti tek nakon temeljite procjene, nakon koje će i vidjeti koji su potrebni koraci prije same implantacije.

Procjena kandidata

U obzir se mora uzeti sljedeće:
- lijekovi koje pacijent trenutno uzima
- autoimune bolesti i druga medicinska stanja
- zdravlje i gustoća kosti
- parodontno zdravlje
- dob pacijenta

U nekim slučajevima gdje je gustoća kosti smanjena, koštani transplantat i PRGF Endoret mogu poboljšati predvidljivost postupka. Također, ako pacijent pati od parodontne bolesti, parodontna terapija može poboljšati situaciju. U situaciji ako su se nakon vađenja zubi spustili sinusi, potrebno je napraviti i podizanje sinusa.

više o procjeni
 • Gustoća kosti

  Slaba gustoća kosti može spriječiti oseointegraciju i predstavljati problem u smislu uspješnosti dentalnog implantata.
 • Aktivni parodontitis

  Bolesti zubnog mesa, također predstavljaju problem. Parodontna bolest mora se staviti pod kontrolu prije ugradnje implantata.
 • Smanjena visina kosti

  Bez dovoljne količine kosti nemoguće je postaviti implantat. Stoga, ako su se sinusi spustili, potrebno je napraviti sinus lift.

Tijek zahvata

Postupak od odluke o postavljanju implantata do završetka i konačnog protetskog rada zahtijeva određeno vrijeme.

Postupak ugradnje implantata

Sastoji se od nekoliko faza:

1. ugradnja implantata – kirurški postupak
2. vrijeme oseointegracije koje traje 3-6 mjeseci (ovisno o gustoći kosti). Pacijent nosi privremeni protetski nadomjestak.
3. izrada konačnog protetskog nadomjestka

Provjerite više o svakom pojedinom koraku tretmana ugradnje implantata.

saznajte više
 • Dijagnostika

  Prije samog postupka, temeljita dijagnostika uz pomoć BTI-Scan softvera pomaže nama odrediti, a pacijentima shvatiti plan terapije kroz 3D simulaciju i vizualizaciju koju nudi sistem.
 • Kirurški postupak ugradnje implantata

  Kirurški postupak u većini slučajeva nije kompliciran i njegova težina ovisi o broju implantata koji se namjeravaju postaviti i, po potrebi, dodatnih postupaka.

Nakon zahvata

Nakon implantacije, molimo pacijente da se pridržavaju ovih uputa koje će pomoći da rana zacijeli brže i s manje popratnih nuspojava. U slučaju bilo kakvih pitanja ili komplikacija javite se u našu Polikliniku.

NAKON OPERACIJE, ostatak dana:
- NEMOJTE PUŠITI
- Nemojte piti na slamku
- Nemojte ispljuvati
- Nemojte prstima ili jezikom dodirivati mjesto ugradnje implantata
Sve ovo remeti stvaranje ugruška u rani i može izazvati krvarenje. Pušenje može povećati rizik od nastanka infekcije.

Provjerite više o stanju nakon zahvata te saznajte čega biste se sve trebali pridržavati kako bi se izbjegle komplikacije.

na što treba paziti
 • Krvarenje

  Manja krvarenja mogu se očekivati nakon ugradnje implantata, ali takva krvarenja prestaju unutar nekoliko sati.
 • Pranje zubi

  Zube možete prati isti dan samo pripazite na područje oko rane i na šavove. Lagano četkajte zube i nemojte jako ispljuvati i ispirati.
 • Oteklina

  Većini će lice manje ili više oticati nakon ugradnje implantata. Oteklina raste prvih 24 do 48h, a zatim se smanjuje.
 • Bolovi

  Utrnulost nakon zahvata može trajati još i nekoliko sati ovisno o veličini zahvata i količini anestezije koju ste primili.
 • Prehrana

  Možete početi jesti čim popusti anestezija. Narednih nekoliko dana jedite mekanu hranu te ne pretoplu.
 • Lijekovi

  Preporučeni analgetik možete uzeti i prije nego li anestezija popusti. NEMOJTE UZIMATI ASPIRIN ILI ANDOL jer pojačavaju krvarenje!

Briga o implantatima

Za većinu pacijenata briga o implantatima ne razlikuje se mnogo od brige o vlastitim zubima. Dva puta dnevno treba prati zube, a jednom dnevno dodatno očistiti koncem ili interdentalnim četkicama čime se odstranjuje plak, ostaci hrane i bakterije. Stomatolog će procijeniti koliko često su potrebne kontrole.

Na kontrolni pregled nakon implantacije dolazi se za tjedan dana, u dogovorenom terminu. Na tom pregledu će se ukloniti šavovi i utvrditi zarasta li rana uredno.

Mjere opreza

Svaki kirurški zahvat predstavlja određeni rizik, no u razdoblju od 10 godina, implantati imaju 95% uspješnosti.

Kost u čeljusti prekrivena je sluznicom, tj. zubnim mesom koje ga štiti od ozljede i bakterija. Međutim, kada postoji potreba za kirurškim zahvatom, može doći do nekih problema. Primjerice, ponekad može doći do ozljeda drugih zuba, krvnih žila i okolnog tkiva. Kako bi vam pružili sve informacije koje morate znati prije ovog zahvata, provjerite što sve može dovesti do neuspjeha implantata i kako smanjiti tu mogućnost.

mjere opreza
 • Ako dođe do ozljede živca, pojavit će se trnci ili utrnulost dijela lica.
 • Dentalni implantati u gornjoj čeljusti mogu probiti dno sinusa.
 • Infekcija u vrijeme operacije i zacjeljivanja također je moguća.

PRGF-Endoret e-book

Saznajte više o PRGF-Endoret tehnologiji koja je revolucionirala terapiju implantatima.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.