Implantoprotetika

Nova grana protetike koja se bavi nadomjescima na implantatima.

Nadomještanje zuba implantantima

Kako korištenje implantata postaje standard u stomatologiji implantati zamjenjuju tradicionalne načine nadomiještanja zuba.

Jednom postavljen implantat, ako je stručno postavljen i ako se njegov vlasnik o njemu dobro brine, može trajati doživotno, no to ne znači da se krunica na njemu ne može promijeniti.

Dvije su velike skupine nadomjestaka na implantatima: CEMENTIRANI i PRIŠČVRŠĆENI VIJKOM nadomjesci te ih još možemo podijeliti na PRIVREMENE NADOMJESTKE NA IMPLANTATIMA i PROTEZE .

više o vrstama
 • CEMENTIRANI NADOMJESTCI

  Krunice i mostovi koji se trajno zalijepe na abutment (vanjski dio) implantata i ako se žele zamijeniti moraju se uništiti.
 • PRIVREMENI NADOMJESTCI NA IMPLANTATIMA

  Privremeni nadomjestak fiksiran na svježe postavljeni implantat možemo postaviti ako imamo veliku gustoću kosti te ako smo postigli dobru primarnu stablilnost.
 • VIJKOM RETINIRANI NADOMJESTCI

  Danas se sve više koriste. Ne cementiraju se, nego se posebnim sistemom kroz krunicu zaviju u abutment implantata, a rupica se popuni bijelim materijalom.
 • PROTEZE NA IMPLANTATIMA

  Ponekad, ako pacijent dugi niz godina ima protezu i ne želi promijeniti tu vrstu nadomjestka, proteze pojačavamo implantatima radi bolje stabilnosti.

Kome je potrebno

 • Svatko kome je predloženo postavljanje implantata će u dogovoru s doktorom izabrati najprikladniju vrstu protetskog nadomjestka na implantatima.
 • Kod velikih rekonstrukcija uvijek predlažemo fiksni rad na vijak, a sve više napuštamo teleskopske sustave s protezama.

Važno znati prije

 • Održavanje

  Važno je uvijek imati na umu da se protetski nadomjestci moraju temeljito prati i održavati kako bi implantat što dulje trajao i kako ne bi došlo do periimplantitisa.
 • Implantološki sustav

  Veliku ulogu ovdje ima i implantološki sustav kojeg doktor koristi jer dizajn veza između implantata i abutmenta igra veliku ulogu u sprječavanju periimplantitisa.

Tijek tretmana

Postupak izrade implantopreotetskog rada ne razlikuje se bitno od postupka izrade ostalih fiksnih nadomjestaka. Razlika je u tome što nema brušenja zuba, već se implantati prvo prikazuju, a zatim se, nakon postavljanja kapica za prilagodbu zubnog mesa (gingivaformera), uzima otisak i šalje u laboratorij.

Nakon tretmana

 • Nakon postavljanja implantoprotetskog rada vrlo su važne redovite kontrole zagriza i stanja zubnog mesa.
 • Redovito i temeljito održavanje oralne higijene i čišćenje nadomjestaka preduvjet je za uspjeh terapije.

Mjere opreza

Periimplantitis je bolest koja podmuklo ugrožava opstanak ugrađenog implantata i trebamo napraviti sve što je u našoj moći da je spriječimo.

Što vi možete učiniti

Kako biste osigurali uspjeh ovog tretmana, važno je, u konzultacijama sa stomatologom, odabrati najbolji implantološki sustava s dugogodišnjim istraživanjima te stalnim unaprjeđenjima, zatim odabrati stručnog implantologa koji razumije stanje zubnog mesa i sluznice te postavlja implantat s najvećim estetskim rezultatima i na kraju, najvažnije, temeljito održavati higijenu i ići na redovite kontrole kod stomatologa.

Jednom kada se kost povuče s površine implantata, nikada ju više ne možemo vratiti, stoga nam jedino preostaje izvaditi implantat i nakon oporavka staviti novi.

E-book o terapiji

Preuzmite sve detalje o ovoj terapiji u jednom dokumentu i saznajte više o implantoprotetici.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.