Izbjeljivanje zubi

Bijeli osmijeh danas je način na koji ćete najlakše biti primjećeni, a i poboljšati samopouzdanje.

Promjene boje zubi

Uz visoke estetske zahtjeve današnjeg vremena i mogućnosti koje nudi današnja moderna stomatologija, nema razloga da skrivate osmijeh. Ne mora to biti potpuno bijela boja, nego prirodna svjetlija nijansa boje vaših zuba.

Mrlje na zubima

Najčešće mrlje su u caklini ili ispod cakline, u dentinu. Površinske mrlje uzrokuje hrana, piće i navike kao što je pušenje. Nakon određenog vremena površinske mrlje mogu prodrijeti kroz caklinu i dovesti do promjene boje dentina što zub čini tamnijim zbog translucentnosti cakline. U tom trenutku zub postaje žut.

 • Naše navike, npr. pušenje ili razna pića, tijekom godina, malo po malo, mijenjaju boju naših zuba.
 • Postoji više uzroka promjene boje zuba, neki su genetski, neki zbog utjecaja okolišnih faktora, a neki zbog lijekova.

Kome je potrebno

 • Budući da moderna stomatologija nudi mogućnost jednostavnog postizanja bijelog osmijeha, svatko tko ima vlastite zube, a želi predivan, prirodan osmijeh može izbijeliti zube.
 • Pacijenti koji žele ljuske ili krunice mogu izbjeliti zube na koje će se staviti nadomjesci za bolje postizanje transparentnosti i imitiranje cakline.

Važno znati prije

Postoji mnogo mogućnosti za izbjeljivanje zuba, od zubnih pasta, vodica za usta i trakica za izbjeljivanje do profesionalnih rješenja kao što je Philips Zoom izbjeljivanje u ordinaciji ili kod kuće.

Odabir metode izbjeljivanja vaš je izbor, no jedino se u konzultacijama sa stomatologom može se odrediti metoda koja je najprihvatljivija za vas.

Neki proizvodi uklanjaju površinske mrlje koristeći abrazivna sredstva, a neki reakciju. Paste za izbjeljivanje mogu sadržavati molekule silicija koji polira caklinu. Mrlje koje se nalaze ispod cakline mogu se izbijeliti proizvodima na bazi hidrogen peroksida. Peroksid dovodi do kemijske reakcije koja prekida ugljikove veze koje su uzrok tih mrlja. Jednom kada se te veze prekinu, zub više ne reflektira žutu boju.

 • Kao i kod bilo kojeg drugog proizvoda koji se upotrebljava na tijelu, potrebno je držati se uputstva za primjenu jer neki proizvodi mogu oštetiti zubno meso i dovesti do preosjetljivosti ako se koriste nepravilno ili prečesto.
 • Najsigurniji način za izbjeljivanje je onaj pod kontrolom vašeg stomatologa koji će metodu prilagoditi vašim individualnim potrebama, vašem zdravlju i zdravlju vaših zuba i zubnog mesa te znati odabrati najbolji proizvod.

Zoom izbjeljivanje u ordinaciji

Postupak izbjeljivanja traje približno jedan i pol sat. Veći dio vremena nam oduzima priprema zubi i zubnog mesa.

Prije izbjeljivanja obično se čisti zubni kamenac i poliraju zubi kako bi se osiguralo da se zub u cijelosti izbijeli. Zatim se pristupa pripremi koja se sastoji od zaštite sluznice i zubnog mesa jer svjetlost ne smije doći na meka tkiva nego samo na zub, tj. caklinu. Zubno meso prekrije se posebnim gelom koji se potom stvrdne. Na zube se zatim nanosi gel vodik peroksida te se uključuje Zoom lampa. Vodik peroksid već sam po sebi izbjeljuje, a pod utjecajem tehnologije LED lampe dobivamo intenzivan učinak u kraćem vremenu.

 • Ovisno o željenoj nijansi zuba, svijetli se po 15 minuta, a nakon toga se gel na zubima zamijeni novim. Najčešće se svijetli 3 puta po 15 minuta.
 • Nakon što je pacijent zadovoljan promjenom boje i novom nijansom, skidaju se zaštite, ispire se gel i nanosi sredstvo za desenzibilizaciju zuba.

Nakon tretmana

Nakon tretmana zubi mogu biti osjetljivi dan, dva.

Postignuta boja trajat će duže ako pacijent konzumira manje hrane i pića koji bojaju zube. Ukoliko pušite ili pijete crveno vino, kavu ili zeleni čaj, vaša nova i savršena boja će trajati kraće, tj. 6 mjeseci do godinu dana.
U suprotnom boja može potrajati i više od dvije godine.

 • Osjetljivost je najčešća na hladni ili vrući napitak. 24 sata nakon tretmana preporuča se izbjegavati pušenje, kavu, crno vino, zeleni čaj, senf, umake i ostalu hranu koja bi mogla obojiti zube.
 • U slučaju prevelike osjetljivosti zubi, pacijentu se izrađuju prozirni splintovi u koje se stavlja gel za desenzibilizaciju te se pacijentu daje za kućnu upotrebu.
 • Svatko ima drugačiju caklinu pa će se kod nekih osoba zubi izbjeliti više, a kod nekih manje. U svakom slučaju, postići će se svjetlija nijansa, a trajnije se može održavati kod kuće gelovima za izbjeljivanje.

Mjere opreza

 • U našoj ordinaciji postupke izbjeljivanja provodimo već desetak godina, a u Americi se to smatra najučinkovitijim i najsigurnijim načinom izbjeljivanja zuba.
 • Metoda je provjerena i učinkovita, no ako se pretjeruje, tj. ako se zubi izbjeljuju više od jednom godišnje, može doći do neželjenih učinaka kao što su oštećenja cakline.
 • Tretman se ne preporučuje djeci mlađoj od 18 godina te trudnicama i dojiljama, a osobe s kompozitnim ispunima morat će neke ispune, pogotovo one na prednjim zubima, promijeniti u svjetlije nijanse.

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.