Jeste li sigurni da nemate ‘paradentozu’?

Svakodnevno se u našoj ordinaciji čuje riječ ‘parodentoza’ ili paradentoza’. Također, vrlo nam često pacijenti kažu: ‘moja mama je imala paradentozu i morali su joj izvaditi sve zube’, kao da je ‘paradentoza’ nešto što se ne može ni spriječiti niti zaustaviti. Stručni naziv za ‘paradentozu’ je parodontitis i može se liječiti i zaustaviti. Nažalost, mnogi ignoriraju prve znakove i simptome i smatraju ih beznačajnima. Zbog toga parodontitis napreduje do stupnja kada je uništavanje tkiva značajno te je u tom trenutku mnogo teže spasiti situaciju.

Jedan od prvih i najčešćih simptoma parodontitisa je krvarenje zubnog mesa. No, ukoliko nemate naviku temeljitog i učinkovitog održavanja higijene zuba, krvarenje nećete primjetiti te je zbog toga najbolje posjetiti stomatologa koji će procjeniti stanje vašeg zubnog mesa te novijim testovima odrediti potencijalni rizik za parodontitis.

Parodontitis je bolest uzrokovana bakterijama koje se nalaze u ustima i stvaraju infekciju zbog koje je zubno meso osjetljivije i lako krvari. U isto vrijeme infekcija uzrokuje oteklinu i crvenilo zubnog mesa. Idealno bi bilo uhvatiti bolest u ovoj fazi (gingivitis) jer može doći do potpunog oporavka. Ako se infekcija nastavi doći će do uništavanja tkiva koja okružuju zub (zubno meso, kost) te će se stvoriti džepovi u kojima se nakuplja sve više bakterija i nastaje začarani krug kojem je jedini ishod ispadanje zuba.

Mi u ‘Poliklinici Dr Zubović’ vas želimo potaknuti na redovite kontrole i naučiti vas da ne ignorirate prve znakove parodontitisa. Zdravlje zubnog mesa je važno jer je bolest zubnog mesa povezana s mnogim ozbiljnim stanjima.