Keramičke krunice i mostovi

 • Nakon 30 godina rada u struci, Dr. Mario Zubović izradio je na tisuće krunica i mostova od svih mogućih materijala.
 • Iskustvo je nezamjenjiv dio stomatologije te smo sretni da su mlađi doktori naše Poliklinike imali priliku učiti od dr. Zubovića.
 • Mnogi nam se pacijenti vraćaju i nakon 20 pa čak i 30 godina te im izrađujemo nove nadomjestke koje prilagođavamo vremenu.

Može se reći da su krunice danas osnova moderne protetike. Krunica se postavlja na prirodan zub ili na abutment implantata.

Krunica je sastavni dio mosta koji se također postavlja na dva prirodna zuba kako bi se nadoknadio treći ili kako bi povezao dva implantata.

Krunice se izrađuju od raznih materijala, a najmodernije rješenje je cirkon keramička krunica kojom se postižu najbolji estetski rezultati.

Zubne krunice

Zubne krunice su protetski nadomjesci kojima se pokrivaju izgubljene ili oštećene prirodne krune zubi kako bi se obnovio njihov normalan oblik, veličina i boja, a učvrstio i poboljšao izgled zuba.

Vrste krunica

Krunice se postavljaju na prirodne zube ili na zubne implantate. Prema materijalima od kojih su izrađene razlikujemo vrste krunica:

- metal-keramičke krunice
- potpuno keramičke krunice
- cirkon-keramičke krunice


više o svakoj
 • Metal-keramičke krunice

  Dugogodišnji pouzdan partner!
 • Potpuno keramičke krunice

  Odličan izbor za prednje zube!
 • Cirkon-keramičke krunice

  Najbolje od stomatologije!

Kome je potrebno

 • za zaštitu zuba od fraktura
 • kada je zub oštećen pa se ne može napraviti ispun
 • za obnavljanje frakturiranih zuba
 • koriste se i za pričvršćivanje mostova
 • za prekrivanje lošeg oblika zuba
 • za prekrivanje potamljelih zubi

Važno znati prije

 • Prije odluke o protetskom nadomjestku važno je napraviti parodontološku procjenu stanja zuba te, ukoliko je potrebno, prvo napraviti inicijalnu parodontološku terapiju kako bi konačan protetski nadomjestak izgledao ljepše i trajao duže.
 • Ukoliko postoji upala zubnog mesa, neće biti moguće uzeti kvalitetan otisak, stoga se prvo ona mora sanirati kako se ne bi ugrozio cijeli rad.
 • Našim pacijentima uvijek savjetujemo procjenu rizika od parodontoloških bolesti raznim testovima, npr. Perio Marker, kojima se pouzdano može odrediti rizik od parodontne bolesti.

Tijek zahvata

Da bi se krunica mogla napraviti zub se mora izbrusiti. Postupak je bezbolan jer se radi pod anestezijom.

Nakon brušenja uzima se precizan otisak silikonskim materijalom koji se šalje u laboratorij.

Važan dio u postupku izrade je registracija međučeljusnih odnosa koja je osobito važna kod većih radova. U tu svrhu koristimo ARTEX SISTEM - obrazni luk i artikulator. Njime se prenose odnosi čeljusti na sadreni model na kojem tehničar izrađuje protetski nadomjestak.

 • Na izbrušeni zub se odmah u ordinaciji stavlja privremena krunica koja ostaje na zubu za vrijeme izrade krunice ili mosta.
 • Krunice se cementiraju kada je pacijent zadovoljan bojom, oblikom i općim izgledom nadomjestka.

Nakon zahvata

Nakon cementiranja gotovog protetskog nadomjestka pacijenti se odmah i s osmijehom mogu vratiti svojim svakodnevnim rutinama, a vaši zubi će biti ne samo snažniji, nego i atraktivniji.

Mjere opreza

O keramičkim krunicama se moramo brinuti kao i o vlastitim zubima, održavati zdravlje zubnog mesa te raznim pomagalima temeljito čistiti međuzubne prostore.

Keramičke krunice mogu, kao i prirodni zubi, puknuti ili se odlomiti. Neodgovorno bi bilo govoriti o vjeku trajanja krunica jer to ovisi o mnogim čimbenicima, a najviše o zubu koji se nalazi ispod krunice. Sam protetski rad je trajan i izdržljiv, no naš zub je podložan promjenama i pod utjecajem je bakterija i starenja organizma. Zbog svih tih faktora, krunice se nakon nekog vremena moraju zamijeniti.

Vrlo je važno redovito odlaziti na kontrole kod stomatologa, pogotovo neposredno nakon postavljanja krunica, zbog eventualnog prilagođavanja zagriza.

E-book o protetici

Preuzmite sve detalje o ovoj terapiji u jednom dokumentu i saznajte više o krunicama i mostovima.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.