Kompozitni (bijeli) ispuni

Naš cilj je pomoći vam da zadržite i poboljšate svoje oralno zdravlje.

Zubni ispuni

Jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina za poboljšanje osmijeha je korištenje kompozitnog materijala koji je boje zuba.

Amalgamski i kompozitni ispuni

Amalgami oslabljuju zube što dovodi do pucanja zuba. Ponekad zub pukne na takav način da se mora izvaditi. Amalgamski ispuni se kod nas u ordinaciji ne postavljaju još od 1990 godine. Uvijek smo nastojali ići u korak s napredkom stomatologije, te kako svi naši pacijenti zaslužuju najbolje i najsigurnije zahvate, amalgam ne stavljamo čak niti na mlječne zube.

Jedna od prednostikompozitnih ispuna je da strukturalno podupire zub. Ovaj materijal je indiciran kod zubi koji ne trebaju veliku obnovu, stavljaju se direktno u jednoj posjeti. Ako su potrebne veće obnove zubnog tkiva trebaju se uzeti u obzir keramički onlayi ili krunice.

Kompozitni ispuni se najčešće postavljaju kada je zub oštećen karijesom.

Kome je potrebno

  • za estetsko obnavljanje karijesom uništenog zuba
  • za zamjenu starih i oštećenih amalgamskih ispuna
  • za manje korekcije oblika zuba u frontalnoj regiji

Važno znati prije

  • U procesu nastanka karijesa sudjeluju bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini te hrana koju konzumiramo, prvenstveno slatko. Preradom šećera bakterije proizvode kiseline koje uništavaju caklinu.
  • Imajmo na umu da je caklina najtvrđe tkivo u tijelu čovjeka i druga po redu najtvrđa tvar na svijetu, odmah nakon dijamanta. Potrebne su jake kiseline koje djeluju dugo vremena da se caklina otopi.

DIAGNODENT lasersku dijagnostika karijesa

Dentalni tretmani koji su dostupni u našoj Poliklinici uvijek uključuju iznimnu tehnologiju. Među najnovijom tehnologijom je i mali laserski instrument, DiagnodentPen koji skenira zube bezopasnim laserskim svjetlom i traži skrivene karijese. Ovaj uređaj daje nam trenutan uvid u zdravlje zuba.

više o DIAGNODENTU
  • Dijagnostika karijesa vrlo je bitna u ranoj fazi jer karijes se puno brže širi kada prodre kroz caklinu u dentin. Tada nastaje veliki defekt na zubu.
  • Ponekad karijes nastaje između zuba gdje ga je vrlo teško primijetiti. Iskusnom oku rijetko će promaknuti karijes, no koristimo i DIAGNODENT lasersku dijagnostiku karijesa.

Tijek tretmana

Smatramo da se i najmanji karijes mora popravljati pod lokalnom anestezijom što stomatologu daje mogućnost da potpuno i temeljito odstrani karijes, a pacijent cijelo vrijeme bude miran jer nije prisutna bol.

Karijes se odstranjuje svrdlima i najčešće pod kontrolom lupa, ostavljajući što više zdravog zubnog tkiva netaknutim. Nakon što smo očistili sav karijes, dezinficirat ćemo nastali defekt te započeti s postavljanjem ispuna u tankim slojevima koje svijetlimo LED svjetlom kako bi se materijal dobro stvrdnuo.

Nakon završne obrade provjeravamo okluziju i poliramo ispun kako bi se postigao i što ljepši estetski izgled.

Nakon tretmana

  • Nakon postavljanja ispuna pacijenti mogu odmah jesti, no potreban je oprez zbog primljene anestezije.
  • Postoji mogućnost da se tijekom jela ugrizete za usnicu i izazovete nastanak hematoma, stoga bi samo trebalo opreznije jesti.

Mjere opreza

Kada je karijesna lezija duboka i čišćenjem karijesa dođemo do pulpe zuba, potrebno je napraviti liječenje zuba. Ponekad, kada je karijes dubok, ne primijetimo da smo mikroskopski otvorili pulpnu komoru. U tom slučaju, zub može ubrzo početi boliti na toplo ili na zagriz te će ga trebati liječiti.

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.