Liječenje zuba (endodoncija)

Pomažemo riješiti vaše dentalne probleme vezane uz zubnu pulpu (živac) te tako ukloniti bol i poboljšati vaše oralno zdravlje.

Endodoncija

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi bolestima zubne pulpe (živca), smještene u kanalu zuba.

Pulpa se iz kanala može odstraniti bez posljedica te se zub može liječiti i takav ostati u funkciji. Nakon čišćenja i oblikovanja korijenskih kanala potrebno ih je ispuniti i dobro zabrtviti posebnim materijalima kako bi se spriječio prodor bakterija.

više o problemima
 • Zubni karijes

  Karijes je oboljenje zubne cakline i dentina uslijed djelovanja bakterija. Oštećeno zubno tkivo ne može se regenerirati, već se jedino može ukloniti i zamijeniti ispunom. Ako karijes prodre do same pulpe, dolazi do upale ili pulpitisa.
 • Reverzibilni pulpitis

  Podrazumijevaju upalne reakcije u pulpi uzrokovane blagim iritacijama, primjerice karijesom koji je tek napredovao do dentina. Obično su praćene blagim bolovima, a nakon uklanjanja uzroka vraća se u normalno stanje.
 • Ireverzibilni pulpitis

  Uzrokovana je jačim iritacijama, tj. prodorom bakterija u pulpu, a bol se javlja spontano, tj. bez djelovanja vanjskog podražaja. Pulpa je nepovratno oštećena, stoga ju je potrebno u cijelosti odstraniti iz zuba.

Kada je potrebno provesti endodontski zahvat

 • ako je karijes napredovao do dentina
 • kod traumatiziranih zuba s otvorenom pulpom
 • kod simptoma blage ili jake upale živca
 • ako je došlo do otvaranja pulpe prilikom čišćenja dubokog karijesa
 • ako je došlo do gangrene
  živca
 • kod zuba koji ne pokazuju znakove vitaliteta

Važno znati prije

Kako bi se dijagnoza pravilno postavila, stomatolog mora prikupiti određene podatke glede općeg zdravstvenog stanja pacijenta, provesti detaljnu stomatološku anamnezu te provesti subjektivne, objektivne i radiografske metode ispitivanja.

Daljnji postupak

Provodi se analiza prikupljenih podataka, donosi dijagnoza i planira se terapija. Kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da se radi o upali pulpe, stomatolog će pažljivo pregledati zube i okolno tkivo (testovi perkusije i palpacije), ispitati vitalitet zuba i pogledati RTG sliku zuba. Pulpitis se ne može vidjeti na RTG snimci, no može se vidjeti jesu li njime zahvaćena okolna tkiva.

 • Perkusija

  Perkusija se izvodi laganim udaranjem drškom instrumenta po zubu što kod upale pulpe može izazvati bol.
 • Testiranje vitaliteta zuba

  Testiranje vitaliteta zuba provodi se stimulacijom hladnoćom i toplinom čime utvrđujemo da li je zub “živ” (vitalan) ili “nije živ” (avitalan).
 • Palpacija

  Palpacija je pritisak vrškom prsta na meko tkivo u području vrška korijena čime utvrđujemo postojenje upale u kosti.
 • RTG snimka

  Na RTG snimci može se vidjeti zubni karijes, postojanje ispuna i njegova veličina. Također, vrlo je važna za procjenu oblika i veličine zuba, korijena i korijenskih kanala.

Tijek tretmana

Liječenje kanala zuba obavlja se tijekom jednog ili nekoliko posjeta stomatologu, ovisno o složenosti liječenja i broju kanala. Jednostavniji slučajevi izliječe se tijekom jednog do dva posjeta.

Za početak stomatolog pacijentu daje lokalnu anesteziju. Zatim se radi otvor na površini zuba kako bi se došlo do pulpe te se započinje s mjerenjem oštećenog zubnog kanala i čišćenjem. Liječenje katkad započinje stavljanjem sredstva za devitalizaciju pulpe (Toxavit). Kada to nije potrebno, odmah se pristupa odstranjivanju oboljelog djela pulpe, a zatim endometrom mjeri dužinu kanala korijena zuba. Postoje dva načina liječenja korijenskih kanala - ručnom obradom s hladnim punjenjem i strojnom obradom s toplim punjenjem koje se stvrdne naknadno.

postupak liječenja
 • Teško je unaprijed procijeniti koliko će pojedini zahvat trajati, jer se tek tijekom zahvata uočavaju anatomske posebnosti koje otežavaju čišćenje i oblikovanje kanala.
 • Općenito, zahvat je teži i zahtjevniji kod zubi koji su prethodno bili jače oštećeni karijesom te kod starijih osoba. U oba su slučaja korijenski kanali uži pa ih je teže temeljito očistiti i oblikovati.
 • Također endodontska terapija dugotrajnija je kod kutnjaka budući da oni imaju tri ili više korijenskih kanala koji mogu biti nepravilni i zavijeni, a time i zahtjevniji za obradu.

Nakon tretmana

 • Nekoliko dana nakon liječenja zub može biti osjetljiv na dodir pa treba izbjegavati žvakanje na toj strani čeljusti, a ako je upala bila dosta jaka stomatolog će propisati antibiotik.
 • Nakon liječenja je svakako potrebno napraviti kontrolnu RTG snimku da se vidi jesu li kanali dobro napunjeni. Ako jesu, može se napraviti konačni ispun ili protetski rad (nadogradnja tj."štift" i krunica) na liječenom zubu.

Cilj liječenja pulpe je očuvanje zuba jer ukoliko nam nedostaje samo jedan zub, čitava situacija u usnoj šupljini nam se mijenja. Susjedni zubi naginju se u prazne prostore, a zubi suprotne čeljusti izrastaju u bezubi prostor. Takve situacije dovode do promjene zagriza, većeg i nepravilnog opterećenja zgloba, parodontnog tkiva i potporne kosti zuba.

Ako je postupak liječenja zuba uspješno obavljen, zub je hermetički zatvoren i služit će svom vlasniku još dugi niz godina.

Mjere opreza

Za liječenje zuba itekako je važna suradnja stomatologa i pacijenta. Liječenje se zbog brojnih rizika može zakomplicirati pa ponekad zub treba izvaditi.

Gnojna upala

Kod jače upale stvara se gnoj koji se širi izvan korijena zuba i razara kost. Gnojna masa nakuplja se najprije u kosti oko vrška korijena zuba, a povećanjem količine gnoja, pronalazi put kroz kost što uzrokuje jaku bol.

Stvaranje otoka

Ponekad, probivši sve slojeve, uključujući i sluznicu, otvaraju se u usnu šupljinu u obliku tzv. fistule. Ako se ne liječi, ova upala može dovesti i do jačeg otoka koji je vidljiv izvana i može izazvati ozbiljne probleme.

Stvaranje granuloma

Ako je upala slaba, također može nastati kronični oblik upale sa stvaranjem granulacijskog tkiva oko vrha korijena (granulom, cysta).

 • Probijanje iglice

  Iglica kojom se čisti kanal je savitljiva i slijedi oblik kanala, no ponekad može probiti rupu u zubu. To se najčešće događa kada su kanali jako zavijeni što dosta otežava čišćenje.
 • Pucanje iglice

  Tanka iglica kojom se čisti kanal može puknuti. Komadić iglice može se ostaviti u kanalu ako je kanal očišćen, no ako kanal još nije u potpunosti čist, slomljeni dio iglice je potrebno izvaditi.

Lociranje kanala u nekim je slučajevima otežano pa ako kanal nije očišćen, zub može ostati inficiran.

Ponekad upala oko vrška korijena ne prolazi bez obzira na opetovano liječenje. Tada se ona može kirurški ukloniti (apikotomija), a zub ostaje sačuvan u usnoj šupljini. Kako zub bez pulpe više nije živ (avitalan je), caklina može s vremenom potamniti, a ako su komplikacije velike, zub će se morati izvaditi.

Imajte na umu da se mali karijes liječi brzo i jeftino, a duboki karijes otežava, produljuje i poskupljuje liječenje, stoga djelujmo na vrijeme.

E-book o terapiji

Preuzmite sve detalje o terapiji liječenja zuba (endodenciji) u jednom dokumentu.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.