Lingualni ortodontski aparat

Postoji određeni broj ljudi kojima smeta vidljivost bravica s prednje strane zuba. Lingvalna ortodoncija, tj. postavljanje aparata s unutrašnje strane zuba, estetsko je rješenje takvih potreba.

Postupak

Rad s lingualnim aparatom puno je naporniji i teži za ortodonta te iziskuje mnogo strpljenja, preciznosti, iskustva, ali i mašte.

Adenta Evolution LINGUAL bravice

Adenta Evolution LINGUAL bravice ugodne su i nevidljive te pružaju brze i točne rezultate koji će vaš osmijeh učiniti ljepšim. Adenta Evolution je sistem dizajniran za diskretno ispravljanje zuba s unutrašnje strane zuba, koristeći najnoviju tehnologiju.

 • Lingualne bravice se postavljaju na potpuno drugačiji način nego bravice na prednjoj strani zuba, stoga nije moguće primjeniti iste principe za terapiju.
 • Potrebna je i dodatna edukacija o lingualnom sistemu, načinu ljepljenja bravica pomoću indirektnih prijenosnih sustava te načinu pomaka zuba i savijanja žice.

Kome je potrebno

 • Najčešće osobe koje žele izbjeći vidljivost bravica na prednjoj strani zuba ili im zbog posla nije prihvatljivo imati bravice na prednjoj strani zuba.
 • Stavlja se i osobama kod kojih su potrebni posebni pomaci zuba koji se ne mogu postići Invisalign tehnologijom i prozirnim alignerima.

Važno znati prije

Prije odluke o ulasku u lingualnu terapiju važno je znati da je prilagodba na lingualni aparat puno duža i traje 3 do 4 tjedna.

Iz našeg iskustva možemo reći da postoje pacijenti kojima aparat uopče ne smeta, vrlo lako se naviknu i nose ga godinu do dvije dana bez problema. Također, postoje i osobe koje se nikada ne uspiju naviknuti na lingualne bravice i terapija se pretvori u mučenje. Vrlo je teško procijeniti kako će tko reagirati. Najčešće osobe koje izrazito žele ovaj aparat nemaju problema s nošenjem, a oni koji su od početka skeptični imaju problema.

 • Lingualne bravice smanjuju prostor za jezik te utječu na izgovor.
 • Jezik je vrlo osjetljiv te se ne smije zanemariti problem pikanja bravica u jezik i nastajanja ranica.
 • Uvijek postoji mogućnost skidanja lingualnog aparata i prelaska na labijalnu terapiju.

Tijek tretmana

Nakon temeljite dijagnostike, prvi korak je uzimanje preciznih otisaka vaših zuba silikonskim materijalom.

Najčešće se uzimaju po dva otiska jer se u laboratoriju na jednom modelu izrađuje set-up, tj. kako će izgledati krajnji rezultat, a na drugom modelu se postavljaju bravice. Otisci se šalju u Njemačku u THOMAS HALBICH LABORATORY gdje se bravice prilagođavaju posebnom tehnologijom i dobiva se individualni lingvalni sistem. Nakon mogućih prepravaka, kada je ortodont zadovoljan, potvrđuje izradu prijenosnog sistema za bravice.

saznajte više o proceduri
 • Indirektni način lijepljenja bravica

  Bravice se u lingualnoj ortodonciji lijepe indirektnim načinom što znači da je pozicija bravice na zubu određena prije, tj. u laboratoriju.
 • Direktni način lijepljenja bravica

  Direktnim načinom lijepljenja bravica ortodont sam lijepi bravice na prednjoj strani zuba.

Nakon tretmana

Nakon postave fiksnog lingualnog aparata pacijent dobiva temeljite upute o održavanju oralne higijene. Naše osoblje je educirano da vas nauči temeljitoj higijeni po Curaprox metodi.

Redovita higijena

Zubi koji imaju bravice teže se čiste, a zadržavanje hrane je povećano. Kako bi se higijena održala, najbolje je navečer posvetiti desetak minuta temeljitom čišćenju upotrebom različitih vrsta četkica. Ako se plak i hrana duže vrijeme zadrže na zubima, postoji mogućnost oštećenja cakline i upale zubnog mesa. Najvažnije je redovito četkanje, ali i efikasno četkanje svih zubnih površina.

upute
 • Ako prilikom četkanja uočite krvarenje iz zubnog mesa, znači da je zubno meso upaljeno i da ga treba još jače četkati.
 • Ako je zubno meso crveno i ako su mali trokutići zubnog mesa između zuba natečeni, treba jače četkati da se suzbije upala.
 • Ako se sve to ne spriječi postoji mogućnost stvaranja džepova oko zuba i gubitka kosti.

Mjere opreza

Važne su redovite kontrole kod općeg stomatologa svakih 3 do 6 mjeseci.

Osim održavanja higijene, potrebno je imati na umu mogućnost upale zubnog mesa te kako ona djeluje pri nošenju fiksnog aparata. Isto tako, pušenje može usporiti napredak ili čak samu terapiju. O svemu tome možete saznati više ovdje ili nam se slobodno izravno obratiti za savjet ili više informacija.

mjere opreza
 • higijena

 • upala zubnog mesa

 • pušenje

Naše ponude

Provjerite ponudu i cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.