Mobilni ortodontski aparat

Za zube koji se još razvijaju i rastu, tu su mobilni ortodontski aparati koji ispravljaju odnos čeljusti.

Postupak

Prije odluke o mobilnom ortodontskom aparatu koji koristimo za korekciju odnosa čeljusti uvijek napravimo rentgensku sliku, laterolateralni karaniogram, koja nam daje informacije o fazi rasta, a također i o odnosu čeljusti.

Twin Block mobilni aparat

Mobilni aparat koji najčešće koristimo je Twin Block, a služi za ispravljanje odnosa čeljusti kada je donja čeljust smještena previše straga.

više

Petit maska

Petit maska koristi se u situaciji kada je gornja čeljust smještena previše straga, a donja čeljust previše naprijed.

više

Headgear

Najčešće ga koristimo kod preranog gubitka mliječnih zuba u gornjoj čeljusti kada pokušavamo spriječiti pomak kutnjaka prema naprijed.

više
 • Twin Block

  Smatra se najučinkovitijim aparatom za ispravljanje odnosa gornje i donje čeljusti. Nosi se skoro 24h dnevno i već nakon tri mjeseca se vidi veliki napredak.
 • Petit maska

  Najbolji kandidati su djeca u dobi od 7 do 9 godina. Uvijek dolazi u kombinaciji s hyraxom (napravom za širenje nepca), a rezultati su odlični.
 • Headgear

  Ukoliko dijete surađuje, naprava daje odlične rezultate i eliminira potrebu za vađenjem trajnih zuba, a ima pozitivne efekte na rast donje čeljusti.

Kome je potrebno

Mobilni aparati primarno se koriste za ispravljanje odnosa čeljusti u doba rasta i razvoja. S obzirom na to, ne vidimo razloga postavljanja mobilnih aparata kod odraslih osoba kod kojih je rast i razvoj ionako završio, a i glavni problem je najčešće pozicija i izgled zuba.

Mobilnim aparatom nije moguće zube dovesti u idealan estetski položaj te ih ne koristimo kada nepravilno postavljene i rotirane zube ili zube nikle na krivom mjestu, nastojimo staviti u pravilan položaj.

 • Kandidati za mobilni aparat

  Kandidati za mobilne aparate su najčešće djeca koja imaju nepravilnosti u odnosu gornje i donje čeljusti, bilo da se radi o premaloj i previše straga smještenoj donjoj čeljusti ili gornjoj čeljusti.
 • Kandidati za Headgear

  Idealni kandidati su djeca destruirane i nedovoljno održavane mlječne denticije gdje je došlo do preranog gubitka mliječnih zuba ili uništenja velikog djela zuba karijesom.

Važno znati prije

Mobilnim aparatom nije moguće zube dovesti u idealan estetski položaj, no veoma su učinkoviti za ispravljanje odnosa čeljusti u doba rasta i razvoja.

Budući da se mobilni aparat skida prilikom jela i pranja zubi, higijena je olakšana te rijeđe dolazi do upale zubnog mesa i karijesa. Svakako preporučamo čišćenje zubnog kamenca svakih 3 do 6 mjeseci ili češće ukoliko je potrebno.

 • Prije postavljanja

  Prije postavljanja aparatića važno je provjeriti stanje zuba kod općeg stomatologa, očistiti zubni kamenac i sanirati eventualne karijese.
 • Tijekom terapije

  Ukoliko je potrebno, zubi se tijekom ortodontske terapije mogu normalno čistiti, pjeskariti, popravljati ili liječiti kod općeg stomatologa.

Tijek tretmana

Na prvom pregledu dobit ćemo uvid i saznanje u postojeće stanje i mogućnosti terapije te vam, ukoliko je potrebno, pripremit sve potrebne formulare.

Fotografiranje i uzimanje otisaka

Ako je terapija potrebna, zakazat ćemo termin za dijagnostičke postupke koji uključuju fotografiranje, uzimanje otisaka za studijske modele, rentgenske snimke i analizu dobivenih dijagnostičkih podataka.

više o zahvatu
 • Kakvi su problemi prisutni, ako ih uopće ima
 • Kada je pravo vrijeme za početak terapije, koliko dugo će trajat i koliko kontrola je potrebno
 • Koja vrsta terapije je potrebna
 • Koliko će vas cijeli postupak koštati te mogućnosti plaćanja

Nakon tretmana

Prilikom predaje mobilnog aparata pacijent dobiva potrebne upute o rukovanju aparatom.

Očekujemo povećano stvaranje sline u prvim danima nakon postave aparata, što je normalno, jer naše tijelo misli da u ustima imamo zalogaj hrane. Potrebno je nekoliko dana da se govor prilagodi te savjetujemo pacijentu da čita na glas kako bi prilagodba kraće trajala. • kako staviti i kako skinuti aparat
 • kako održavati higijenu aparata
 • koje su mjese opreza

Mjere opreza

Mobilni aparati su vrlo sigurni za korištenje kada se pravilno koriste, no ipak postoje nezgode na koje želimo upozoriti.

za Twin Block

Kada ga pacijent ne nosi kako je predviđeno ilia ko je slabije pričvršćen i pacijent ga može pomicati jezikom, treba se javiti za pregled i korekciju.

više o twin blocku

za Petit masku

Gumice kojima je maska pričvršćena mogu puknuti i opeći pacijenta. Također, koža na bradi se ponekad može upaliti od pritiska maske.

više o maski

za Headgear

Headgear treba biti dobro umetnut u prstenove kako ne bi bio labav i ozlijedio kožu.

više o headgearu

Kontaktirajte nas

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

Pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.