Mogući zdravstveni problemi uslijed bolesti zuba

Mnogi zdravstveni problemi mogu biti rezultat gubitka zuba ili bolesti zubnog mesa.

Prehrana
Kada zubi nisu u pravilnom nizu, osoba može imati poteškoća u žvakanju i prehrana može biti nepravilna. Kada nedostaje jedan zub ili više njih, žvakanje postaje teško ili nemoguće. Prehrana se tada ograničava na mekanu hranu. Takva prehrana ne zadovoljava potrebe organizma što dovodi do konstipacije, gubitka težine, artritisa i reumatizma. Zubi su važni za zadovoljavanje prehrambenih potreba organizma. Bez njih zdravlje organizma može biti u opasnosti.

Govor
Zubi igraju glavnu ulogu u govoru. Neki zvukovi (s,z,d,n,th,š…) nastaju u kontaktu jezika i zuba. Bez zuba ovi se zvukovi neće moći izgovoriti i dovest će do šuškanja koje može biti neugodno, a osobu se i teško shvaća. Gubitak zubi utječe i na jezik. Bez zubi koji ga drže na mjestu, jezik će se proširiti i zauzeti novonastali prostor. Takav jezik je teško kontrolirati i može dovesti do poteškoća u govoru.

Gubitak čeljusne kosti
Zubi služe za puno više od samog žvakanja i govora. Oni stimuliraju čeljusnu kost. Svaki puta kada zagrizete, zubi stimuliraju kost. Bez ovog prirodnog stimuliranja, alveolarni greben koji nosi zube počinje nestajati i resorbirati se jer više nije potreban da nosi zube. Vremenski period u kojem se kost razgrađuje razlikuje se od osobe do osobe, no počinje odmah nakon gubitka zuba i nastavlja se cijeli život.

Nepravilna pozicija zuba
Do promjene pozicije zuba dolazi kada zub više nema suprotnog zuba u čeljusti. Taj zub tada postaje klimav i kost koja ga podupire počinje se razgrađivati zbog nedostatka stimulacije. Gubitak čak i jednog zuba uzrokuje pomicanje ostalih zuba, time i promjene u zagrizu, a posljedično tome glavobolje i bolove u vratu i čeljusnom zglobu.

Izgled lica
Zubi služe za podupiranje usnica i obraza. Kada se izgube, usnica i obraz izgube svoju prirodnu potporu. Kada osoba ima zatvorena usta, ona stvaraju dojam uvučenosti. Ovo može postarati izgled lica.


Dijabetes i parodontna bolest – dvosmjerna ulica

Istraživanja pokazuju neke naznake da povezanost parodontne bolesti i dijabetesa ide u oba smjera. Dijabetičari s parodontnom bolesti teško kontroliraju šećer, a i veća je vjerojatnost da dijabetičari obole od parodontne bolesti. Kao rezultat povećane osjetljivost na infekciju, dijabetičari imaju povećanu rizik od nastanka parodontnih bolesti. Ostavljajući dijabetes nekontroliran iznimno se povećava rizik. Pacijenti sa dijabetesom često imaju suha usta, upalu zubnog mesa i slabo cijeljenje oralne sluznice. Osim onemogućenog dotoka bijelih krvnih zrnaca, dijabetes dovodi do stanjivanja krvnih žila koje tada usporavaju prijenos hrane i otpadnih tvari iz tkiva usne šupljine. Upala izrazito smanjuje sposobnost organizma da se bori protiv infekcije, odnosno bakterija koje uzrokuju parodontitis. Oštećenje koje parodontna bolest uzrokuje kod dijabetičara puno je veće, nego kod osoba koje nemaju dijabetes jer je proces zarastanja kod dijabetičara onemogućen pa dozvoljava parodontitisu da uzrokuje teža oštećenja.

Ne samo da dijabetes ima utjecaja na parodontnu bolest, nego i parodontna bolest ima utjecaja na dijabetes. Parodontna bolest otežava kontroliranje šećera u krvi. Pokazalo s da parodontna bolest povećava razinu šećera u krvi što povećava vremenski period u kojem organizam funkcionira s povećanom razinom šećera. Bakterijska infekcija, kao što je parodontitis, ima utjecaj na metabolizam što otežava zdravu razinu šećera u krvi. Zbog kroničnog karaktera parodontitisa on ima negativne utjecaje na mogućnost dijabetičara da kontrolira metabolički status. Svi ovi utjecaji povećavaju rizik od nastanka komplikacija dijabetesa – glaukom, neuropatija i visoki krvni tlak.

Bolesti srca i parodontitis

Znanstvenici su sigurni da su našli jedan razlog zbog kojeg bolesti zubnog mesa povećavaju rizik od bolesti srca. Ova povezanost već je davno prepoznata, no nije jasno je li loša oralna higijena jednostavno znak općeg stanja osobe. Znanstvenici smatraju da bakterije ulaze u krvotok kroz bolno zubno meso i otpuštaju protein za stvaranje ugrušaka. Kada se bakterija jednom nađe u krvotoku ona stvara protein PadA koji tjera trombocite da se zalijepe i stvore ugrušak. Ugrušak se povećava i može blokirati dovod krvi u srce ili mozak. Održavanje dobre oralne higijene može smanjiti ovaj rizik. Znanstvenici pokušavaju saznati kako se može blokirati funkcija proteina PadA i spriječiti sljepljivanje trombocita.

Mala porođajna težina i prerani porod u vezi s parodontitisom

Većina žena je svjesna da pušenje, alkohol i droga imaju negativne učinke na trudnoću. No, ono čega mnogo žena nije svjesno jest utjecaj bolesti zubnog mesa u trudnoći. Postoje istraživanja koja ukazuju na povećani rizik od preranog poroda i manje porođajne težine djeteta kod prisutnosti bolesti zubnog mesa. Na ovom području potrebna su dodatna istraživanja, no sigurno je da se bilo koja aktivna infekcija kod žene u trudnoći treba izbjeći pod svaku cijenu. Pojedina istraživanja pokazuju da trudnice s parodontnom bolesti imaju sedam puta veću mogućnost preranog poroda i male porođajne težine. Usporedite to s učinkom alkohola i pušenja za koje se tvrdi da povećavaju spomenutu mogućnost tri puta!

Kako bolest zubnog mesa utječe na težinu fetusa? To ima veze s činjenicom da parodontna bolest uzrokuje bakterijsku infekciju. Svaka trudnica bi trebala izbjegavati bilo koju situaciju koja stvara mogućnost infekcije imajući na umu posljedice na vlastito zdravlje i zdravlje nerođenog djeteta.

Moždani udar i parodontna bolest

Posljednja istraživanja pokazuju da ljudi s umjerenom i napredovalom parodontnom bolesti imaju veći rizik od moždanog udara. Ako imate infekciju u ustima koja je prisutna 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, sigurno je da će se proširiti na cijelo tijelo. Nova istraživanja na ovu temu, objavljuju se svaki dan. Dobra vijest je da se parodontna bolest može spriječiti i tretirati te se time eliminira barem jedan faktor rizika za nastanak moždanog udara.

Povratak na prethodno

Vratite se na prethodnu stranicu i saznajte sve ostalo o ovom tretmanu.

nazad

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se ovim putem javite, stojimo vam na raspolaganju.

javite nam se