Parodontologija

Liječenje bolesti koje zahvaćaju potporna tkiva zuba (parodontne bolesti) kako bismo spriječili ispadanja zuba i održali zdravo zubno meso.

O parodontnim bolestima

Parodontnu bolest uzrokuje ozbiljna bakterijska infekcija koja se širi dužinom korijena i uzrokuje razaranje i gubitak kosti. Smatramo je vrlo podmuklom bolesti jer se bolovi najčešće ne osjećaju.

Vrste parodontnih bolesti

Parodnontne bolesti su:
- Gingivitis
- Parodontitis

Parodnontna bolest prolazi nekoliko faza. Kako bolest postaje sve teža, mogućnosti parodontne terapije su sve kompleksnije, skuplje i vremenski dugotrajnije. Najvažnije je da već kod prvih znakova parodontne bolesti potražiti pomoć stomatologa, stoga vam donosimo informacije kako ih prepoznati i koji su njihovi uzroci.

Parodnontne bolesti i uzroci
 • Glavni uzrok parodontne bolesti je bakterijski plak. Nedovoljno i neučinkovito održavanje higijene dovodi do gingivitisa, a bakterijski plak kasnije prelazi u kalcificirani kamenac koji se odstranjuje jedino profesionalnim čišćenjem.
 • Uzroci koji se također povezuju s gingivitisom i parodontitisom su pušenje, genetska predispozicija, trudnoća i hormonske promjene, lijekovi, dijabetes, škripanje zubima i loša prehrana.
 • Ako se ne liječi, parodontna bolest dovodi do gubitka zuba. Parodontolog će procijeniti stanje bolesti i ovisno o težini bolesti preporučit će parodontnu terapiju ili kirurgiju zubnog mesa.

Kome je potrebno

Čišćenje zubnog kamenca potrebno je svima, pa čak i djeci, svakih 6 mjeseci. Smatramo da je najbolja zaštita u borbi protiv gingivitisa i parodontitisa, prevencija dobrom dentalnom higijenom i pravovremeno otkrivanje problema.

Čišćenje zuba u Poliklinici Zubović

U slučajevima kada je bolest zubnog mesa započela, proces čišćenja zubnog kamenca s inicijalnom terapijom neophodan je kako bi se bolest zaustavila. Postupak je relativno jednostavan i ako se nastavi s dobrom dentalnom higijenom nakon postupka, širenje bolesti se može zaustaviti.
U našoj Poliklinici koristimo ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca u kombinaciji s pjeskarenjem zubi posebnim aparatom. Mala zrnca pijeska različitog okusa u kombinaciji s vodom i pritiskom zraka efikasno odstranjuju naslage na zubima.

 • Održavanje zubnog mesa zdravim vrlo je važno, a postiže se redovitim i pravilnim četkanjem zubi kod kuće te redovitim profesionalnim čišćenjem kod stomatologa najmanje svakih 6 mjeseci.
 • Možda će vas iznenaditi činjenica da u ustima živi preko 400 različitih vrsta bakterija, a mnoge od njih sudjeluju u stvaranju upale zubnog mesa i nastanku karijesa.
 • Ako se ne održava higijena, na zubima se stvara plak koji zatim kalcificira pa prelazi u kamenac. S vremenom dolazi do oštećenja potpore zuba i do stvaranja pardontnih džepova (paradentoze).

Važno znati prije

Važno je znati koje su opasnosti od bolesti zubnog mesa, ali i koji su simptomi kako bismo ih znali na vrijeme prepoznati i spriječiti.

Opasnosti od bolesti zubnog mesa

U ustima se nalazi milijun bakterija, a ako patite od bolesti zubnog mesa tada imate otvorene rane koje omogućavaju lakši prodor bakterija u krvotok i cirkuliranje po tijelu. Te bakterije mogu izazvati bolest u drugim dijelovima tijela. Rade se brojna istraživanja kojima se nastoji istražiti povezanost između parodontne bolesti (bolesti zubnog mesa) i ostalih sistemskih oboljenja.

Vrlo je važno dobro pratiti i promatrati pojavljuje li se neki od simptoma bolesti usta. Što ranije vaš liječnik dijagnosticira bolest veća je vjerojatnost za izbjegavanje kirurških postupaka.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju

 • bol u ustima

 • krvarenje desni prilikom četkanja i čišćenja koncem

 • konstantno loš zadah

 • promjene u zagrizu

 • natečene i osjetljive desni

 • desni koje natiču toliko da vaši zubi izgledaju kraći

 • gnoj koji izlazi između zubi

 • bolna područja u ustima

Tijek zahvata

Ukoliko vam je dijagnosticirana parodontna bolest, prvo vam se predlaže konzervativni parodontološki tretman nakon kojeg će možda biti potrebno uključiti i neke kirurške postupke. Najvažniji faktor u odluci o vrsti terapije je brzina napredovanja bolesti i koliko brzo smo ju uspjeli prepoznati.

Terapija gingivitisa u ranoj fazi

Saznajte više o nekirurškim postupcima kojima se uspješno zaustavlja gingivitis (upala desni).

više o terapijama

Terapija uznapredovale faze parodontitisa

Saznajte više o vrstama kirurških postupaka koji se preporučuju ovisno o fazi bolesti zubnog mesa.

više o terapijama

Najvažniji faktor u odluci o vrsti terapije je brzina napredovanja bolesti i koliko brzo smo ju uspjeli prepoznati.

Nakon zahvata

 • Ovisno o kojem se postupku ili terapiji radi, dobiti ćete detaljne upute. Ono što je najvažnije za zaustavljanje progresije bolesti je održavanje pravilne, temeljite i učinkovite oralne higijene.
 • Nije realno za očekivati da će zubno meso biti zdravo te da neće nastati karijesi ako se zubi ne peru najmanje dva puta dnevno, a osobe s predispozicijom i rizičnim faktorima moraju prati i češće.
 • Pranje zuba dio je osobnih navika koje se od rane dobi moraju steći, a roditelji su dužni svoju djecu kontrolirati i usaditi im dobre i zdrave navike održavanja oralne higijene.

Mjere opreza

Jednom izgubljen parodontni pričvrstak više se ne može obnoviti, no treba uložiti velike napore u zadržavanje postojećeg stanja i sprečavanje napredovanja bolesti.

Mogućni zdravstveni problemi

Zubi se mogu izgubiti iz mnogo razloga - razne bolesti, ozljede, porođajni defekti, karijes i slično. No, i mnogi zdravstveni problemi mogu nastati uslijed gubitka zuba ili bolesti zubnog mesa.

Zbog toga pacijentima s parodontološkim problemima preporučujemo kontrole svaka 3 mjeseca.

provjerite koji
 • Utjecaj na prehranu
 • Mogući gubitak čeljusne kosti
 • Dvosmjerni utjecaj - dijabetes i parodontna bolest
 • Utjecaj na govor
 • Utjecaj na promjene pozicije zuba
 • Utjecaj na povećanje rizika od bolesti srca
 • Utjecaj na izgled lica
 • Utjecaj na trudnoću i dijete
 • Mogućnost većeg rizika od moždanog udara

Terapija uz PRGF-Endoret

Saznajte više o PRGF-Endoret tehnologiji pospješuje i terapiju parodontnih defekata.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, mogućnosti plaćanja i dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.