Pomoćni ortodontski aparat

Pomoćni ortodontski aparati nam pomažu da ortodontska terapija bude kvalitetnija i bez nepoželjnih nuspojava te da brže dođemo do rezultata.

Postupak

 • Od brojnih pomoćnih ortodontskih aparata, u našoj Poliklinici najčešće koristimo hyrax i lingualni luk.
 • Imamo preko 10 godina iskustva u korištenju ovih aparata koji su nezamjenjivi u određenim situacijama.

HYRAX

Primarno služi za brzo i efikasno širenje preuske gornje čeljusti čime se dobiva i više prostora za trajne zube.

više

LINGUALNI LUK

Lingualni luk je aparat koji se koristi u donjoj čeljusti i koristimo ga kod preranog gubitka mliječnih zuba.

više

HIBRID HYRAX

Hybrid hyrax je najnovija varijanta hyraxa koji se osim na stražnje zube (kutnjake) oslanja i na dva mini implantata postavljena u nepce.

više

BENESLIDER

Beneslider se koristi umjesto headgear i omogućuje potpunu kontrolu pomaka te je moguće šestice pomaknuti za veći iznos.

više

MINI IMPLANTATI

Mini implantati bi trebali biti standard svake ozbiljne ortodontske ordinacije jer se njima izbjegavaju neželjene nuspojave tj pomaci zuba u neželjenom smijeru koje je vrlo teško, a često i nemoguće izbjeći standardnim ortodontskim postupcima.

više

Temeljem našeg stručnog iskustva, ali i iskustva naših pacijenata, hyrax i lingualni luk pokazali su se kao najbolji pomoćni aparati, vrlo sigurni i efikasni u praksi.

Kome je potrebno

 • Kandidati za hyrax

  djeca između 8 i 16 godina, s time da su rezultati terapije predvidljiviji što je dijete mlađe. Kod pacijenata koji su prešli 15 godina rezultati nisu tako dobri i nisu stabilni, no još uvijek se odlučujemo na terapiju ako se procijeni da je gornja čeljust to toliko uska da bi se jedino kirurškim putem mogla proširiti.
 • Križni zagriz, klasa III i progeničari

  Križni zagriz je pokazatelj uskosti gornje čeljusti te se u tom slučaju obavezno odlučujemo na hyrax. Pacijenti s klasom III (progenija ili pseudoprogenija) skoro uvijek imaju preusku gornju čeljust bez obzira na prisutnost križnog zagriza, a kod većine progeničara do 10 godina koristimo Petit masku u kombinaciji s hyraxom.

Važno znati prije

Prije postavljanja hyraxa vrlo je važno sanirati sve zube.

Budući da se hyrax postavlja u vrijeme kada su prisutni mliječni zubi, vrlo je važno da su mliječni zubi zdravi ili sanirani. Ponekad su mliječni zubi toliko uništeni karijesom da nije moguće postaviti hyrax.

Ukoliko su prisutne zdrave mliječne petice, preferiramo ih uključiti u konstrukciju aparata umjesto šestica jer u dobi od 8 do 10 godina na taj način dobivamo izrazito dobre rezultate.

Tijek tretmana

Nakon početne dijagnostike koja uključuje fotografiranje i uzimanje otisaka, stavljamo separatore.

Separatori su male gumice između zuba na koje ćemo postaviti prstenove.
Nakon 2 tjedna nošenja separatora stvorili su se mali prostori sa svake strane zuba što nam omogućava stavljanje prstenova. Preko prstenova se uzima i otisak koji se šalje tehničaru na izradu hyraxa, a onda se aparat isprobava i, ako je sve u redu, zalijepi posebnim ljepilima, a roditelji dobivaju upute o okretanju vijka. Najčešće se vijak okreće jednom dnevno u trajanju od mjesec dana kada se napravi ponovna kontrola.

saznajte sve o proceduri

Sličan postupak je i za izradu lingualnog luka, smo što se ne postavlja vijak, a luk ostaje u ustima do nicanja svih trajnih zuba.

Nakon tretmana

Prva dva dana su period privikavanja na aparat i čine veliki izazov za pacijenta. Iz iskustva znamo da strpljenje, poticanje i pozitivan stav utječu na brzo privikavanje.

Budući da se zubi više ne spajaju kako su se prije spajali, mogu postojati problemi prilikom jela. Normalno je da pacijent osjeća kontakte samo na nekim zubima ili da se jedna strana spaja više od druge. Ovaj “učinak razdvajanja” zapravo ima pozitivan učinak u terapiji. Moći će se primijetiti da se svakim okretajem zagriz pacijenta kontinuirano mijenja.

 • Normalna je osjetljivost zuba i pacijentu se može olakšati uzimanjem paracetamola ili ibuprofena.

 • Poželjno je prvi dan jesti mekšu hranu. Nakon postavljanja aparatića, dobro je pojesti sladoled jer će hladnoćom ublažiti simptome osjetljivosti.
 • Poteškoće u govoru i prilikom jela najčešće nestaju unutar 24-72h. Za brzo privikavanje govora pomaže čitanje naglas.
 • U početku predlažemo jesti što više mekše hrane, a nakon nekoliko dana može se jesti gotovo sve (osim onoga što nije dopušteno).

Mjere opreza

Terapija hyraxom je vrlo siguran i predvidljiv postupak. Ipak, u nekim slučajevima moguća je pojava određenih poteškoća.

Budući da se aparat konstruira od nekoliko dijelova, moguće je da dođe do pucanja pojedinih dijelova ili da se žičani elementi odlotaju od prstenova.
Također, aparat se može odlijepiti i ispasti.
Osim toga, pacijent može razviti alergiju na sastav slitine od koje je napravljen hyrax te će se u tom slučaju pojaviti pečenje i oteklina sluznice usta.

U svakom od ovih slučajeva potrebno se javiti u Polikliniku zbog popravka konstrukcije ili skidanja aparata.

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te dodatne pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.