Retencijska faza terapije

Vrlo važna faza nakon ortodontske terapije kojom se zubi zadržavaju u postignutom položaju.

 • Zube je čak i teže zadržati u postignutom položaju, nego li pomaknuti. Kako bi postigli stabilan položaj, zubi moraju biti u retenciji najmanje godinu dana.
 • Treba zapamtiti da će se zubi pomaknuti ako se retencija ne nosi po uputama ortodonta te će biti potrebno ponoviti ortodontsku terapiju.

Fiksni retainer

Tanka žica koja se tekućim materijalom zalijepi na stražnju stranu prednjih zuba. Najčešće u gornjoj čeljusti od 2-2 ili u donjoj čeljusti od 3-3. Tako postavljena žica nimalo ne smeta, a pacijent se nakon dan ili dva potpuno privikava.

Kompozitna vlakna

Posebna vrsta fiksnog retainera koju ponekad stavljamo na stražnju stranu umjesto žice. Vlakna su u boji zuba te puno čvršće drže zube u postignutom položaju. Ovu vrstu retainera preporučujemo ako je prije terapije bilo velikih razmaka među zubima.

Mobilni retainer

Splint ili udlaga - sve su to vakumom formirani prozirni aparati koji tijesno prianjaju na zube i sprječavaju daljnje pomake. U početku nosi svaku noć (bar prvih 6 mjeseci), a zatim se njegovo nošenje može smanjivati u dogovoru s ortodontom.

Retencijska faza terapije

Mobilni retaineri služe kako bi se kost i tkivo oko zuba stabilizirali u položaju koji postignut terapijom.

Nakon skidanja bravica

Mobilni retaineri napravljeni su posebnom tehnikom i potpuno su prozirni. Na unutarnje plohe prednjih gornjih i donjih zuba dodano stavljamo fiksnu žicu koja također sprječava daljnji pomak zuba. Mobilni retaineri se nose godinu dana nakon skidanja fiksnog aparata prema uputama ortodonta (najčešće samo noću). Nakon godinu dana, pacijent već sam može procijeniti stabilnost zuba i odrediti koliko je potrebno nositi retainer da bi rezultati bili održivi (1 ili 2 puta tjedno). Retaineri su napravljeni od termoplastičnog materijala koji je lagano porozan te se trebaju držati dalje od izvora topline.

 • Način čišćenja

  Retaineri se čiste vodom i četkicom za zube (ne pastom jer će oštetiti i zamutiti materijal), mogu se staviti u otopine za čišćenje proteza, vodice za usta ili alkohol.
 • Preporuka nošenja

  Budući da se zubi tijekom života stalno pomiču, kako bi se zadržala pozicija zuba postignuta terapijom, preporučamo nošenje fiksne retencije zauvijek.
 • Što je uključeno u cijenu

  Vaša terapija u cijenu uključuje jedan set retainera. Ukoliko se retaineri izgube, potrgaju ili dotraju trebati će ih zamijeniti novima koji nisu uključeni u cijenu terapije.

Kome je potrebno

 • Retaineri se obavezno nose nakon fiksnog ortodontskog aparata te nakon Invisalign terapije.
 • Naša je preporuka nositi i fiksnu i mobilnu retenciju što je duže moguće, po mogućnosti i zauvijek.

Važno znati prije

Zubi će se zasigurno nakon nošenja fiksnog aparata htjeti pomicati prema poziciji u kojoj su bili ili prema nekoj potpuno drugačijoj poziciji. Zubi se pomiču cijeli život, a ti pomaci se ponekad primijete, a ponekad ne. Jedini način da se spriječi pomak zuba i održi pozicija postignuta ortodontskim aparatom je nošenje retainera.

Fiksni retainer

Fiksni retainer je tanka žica koja se tekućim materijalom za plombe zalijepi na stražnju stranu prednjih zuba. Najčešće u gornjoj čeljusti od 2-2 ili u donjoj čeljusti od 3-3. Tako postavljena žica ne smeta niti prilikom govora niti prilikom žvakanja. Pacijent se nakon dan ili dva od postave žice privikava i nema nikakvih problema.

Kompozitna vlakna

Ponekad na stražnju stranu umjesto žice možemo zalijepiti posebnu vrstu fiksnog retainera tzv. kompozitna vlakna. Svojstvo ovih vlakna je da su boje zuba te puno čvršće od žice drže zube u postignutom položaju. Ovu vrstu retainera preporučujemo ako je prije terapije bilo velikih razmaka među zubima.

Mobilni retainer

Ponekad ga nazivamo splint ili udlaga. Sve su to vakuumom formirani prozirni aparati koji tjesno prianjaju na zube i spriječavaju daljnje pomake. Mobilni retainer se u početku nosi svaku noć (bar prvih 6 mjeseci), a zatim se njegovo nošenje može smanjivati u dogovoru s ortodontom.

Nakon što procijenimo koja vrsta retainera bi vama najbolje odgovara, slijedi skidanje ortodontskog aparata koji nosite te počinje priprema za izradu vašeg retainera.

Tijek tretmana

Nakon skidanja fiksnog aparata i poliranja zubi, prvo se zalijepi žica s unutarnje strane zuba. Žicu je važno pasivno zaljepiti da ne bi došlo do tenzije. Zbog toga se naše žice najčešće izrađuju u laboratoriju i na taj način osiguravaju pasivno pristajanje. Nakon što je žica na mjestu, uzimaju se otisci, a u laboratoriju se izrađuju retaineri koje pacijent dobiva najkasnije sljedeći dan. Retaineri se u prva tri mjeseca nose što je više moguće, a nakon prve kontrole u dogovoru s ortodontom nošenje se može smanjiti na samo po noći. Ukoliko pacijent nema retencijsku žicu, nošenje retainera je obavezno cijelo vrijeme, osim za vrijeme jela i pranja zuba.

Nakon završene faze

Nakon godine dana nošenja retainera pacijent se odlučuje želi li i dalje dolaziti na kontrole, što nije uključeno u cijenu terapije i posebno se naplaćuje svaka kontrola. Preporučujemo nošenje fiksne žice što je duže moguće jer na taj način dodatno osiguramo postignute rezultate.

E-book o terapiji

Preuzmite sve detalje o retencijskoj fazi terapije u jednom dokumentu.

preuzmite

Naše ponude

Provjerite ponudu, cijene naših usluga, načine plaćanja te pogodnosti koje vam nudimo.

pogledajte

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.