ŠKRIPANJE I BOLOVI U ZGLOBU

Škripanje i bolovi u području zgloba donje čeljusti sve su češća pojava koju se najčešće pripisuje stresnom načinu života. No, najlakše je reći da je u pitanju stres i dati lijekove protiv bolova ili antidepresive.

Kako bi se riješio problem bolova i škripanja u zglobu, potrebna je temeljita dijagnostika jer je zglob pod direktnim utjecajem položaja zuba i zagriza. Zbog toga ključno je koristiti instrumente kao što je articulator (naprava za simulaciju kretnji donje čeljusti), zajedno s radiološkom dijagnostikom koja uključuje ortopantomogram, laterolateralni kraniogram, CBCT zglobova i ponekad magnetsku rezonancu kako bi se odredio uzrok problema.

Nerijetko je uzrok problema prerani kontakt u stražnjem području čeljusti koji uzrokuje pomak u zglobu i posljedično pomak u zagrizu. Zbog pomaka u zagrizu pacijent nepravilno žvače i troši zubnu supstancu stvarajući brusne fasete na zubima što zovemo bruksizam. Pacijentu se tada izrađuju posebne udlage koje se nose 24 sata kako bi se reprogramirali mišići koji tada smještaju donju čeljust u stabilan položaj. Bolovi vrlo brzo nestaju, kao i trošenje zuba. Kada se donja čeljust nalazi u stabilnom položaju možemo odrediti potrebnu terapiju zagriza koja se sastoji od ortodontske, protetske ili kombinirane terapije.

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.

prijavite se