SKRIVENI UČINCI GUBITKA ZUBA

Cilj moderne stomatologije je obnoviti normalnu funkciju, udobnost, estetiku, govor i zdravlje osobama koje su izgubile zube. Ako uzmemo u obzir da ljudska populacija stari i raste, povećava se broj ljudi koji imaju izgubljene zube. No, što je broj izgubljenih zuba veći, zadatak implantologa je izazovniji.

Kao rezultat kontinuiranih istraživanja dijagnostičkih alata i inovativnih terapeutskih protokola, rezultati su predvidljiviji u mnogim slučajevima višestrukog gubitka zuba. Ovo je važan napredak u stomatologiji jer gubitak zuba ima ozbiljne posljedice osobito kod starije populacije s višestrukim gubitkom zuba.

shutterstock_440362051

Najočitija posljedica gubitka zuba je narušena estetika. Naš izgled ima utjecaj na to kako se osjećamo te psihološki i socijalni učinci gubitka zuba ostavljaju duboke posljedice. No, nije stvar samo u estetski ružnim prazninama. Vjerovali ili ne, nije sve baš u zubima. Postoji nešto manje vidljivo u području gubitka zuba, a utječe na funkciju, zdravlje, estetiku… zapravo na sve.

Radi se o kosti u ustima kojoj je potrebna stimulacija da se održi njen oblik i gustoća. Ovu stimulaciju inače osiguravaju zubi. Kontakti među zubima proizvode male napetosti koje se prenose na kost preko parodontalnog ligament i potiču kost na remodelaciju i kontinuirano obnavljanje. Kada se izgubi zub dolazi do izostanka stimulacije i gubitka alveolarne kosti – prvo vanjske širine, zatim visine i na posljetku volumena. Dolazi do gubitka 25% početne visine tijekom prve godine i dodatnog prosječnog gubitka visine od 4mm tijekom sljedećih nekoliko godina.

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se javite sa svim pitanjima, molbama, željama... stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas

Dogovorite termin

Rezervirajte svoj termin kod naših stručnjaka, uklonite probleme i stvorite ljepši osmijeh!

rezervirajte

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i na vrijeme saznajete o novostima, popustima i promocijama naše Poliklinike.

prijavite se