Terapije parodontnih bolesti

Terapija gingivitisa u ranoj fazi – inicijalna terapija

Gingivitis (upala desni) se može zaustaviti bez kirurških postupaka tako da će se pacijenta, nakon čišćenja zubnog kamenca, poliranja i pjeskarenja površine zuba, naučiti pravilno održavanje higijene uz korištenje više vrsta četkica te vodica za usta (TEBODONT VODICA ZA USTA) i gelova ili sprejeva za intenzivni tretman (TEBODONT GEL ili SPREJ).

Drugi nekirurški postupci uključuju inicijalnu terapiju koja obuhvaća struganje površine korijena zahvaćene upalom te, eventualno, lasersku terapiju. Ovom metodom postiže se temeljito čišćenje površine korijena od plaka i kamenca što je preduvjet za zaustavljanje napredovanja bolesti.Terapija uznapredovale faze parodontitisa

Uznapredovala faza bolesti zubnog mesa često zahtjeva kirurške postupke. Kada zubno meso oko zuba postane toliko nezdravo da ga nije moguće oporaviti nekirurškim postupcima kirurška terapija postaje jedini izbor. Postoje četiri vrste kirurških postupaka koji se najčešće preporučuju:

1. postupci za smanjenje džepova – kost i zubno meso moraju biti stisnuti oko vrata zuba kao kravata. Kod parodontne bolesti dolazi do uništavanja potpornog tkiva i kosti te nastaju parodontni džepovi koji s vremenom postaju sve dublji te se stvara pogodno mjesto za razvoj bakterija. Kako se bakterije sve više množe, one prodiru sve dublje više razarajući kosti i meka tkiva. Naposljetku, ako je previše kosti izgubljeno, zub će se morati izvaditi. Smanjivanje dubine džepova preporučuje se u slučaju kada se džepovi više ne mogu očistiti svakodnevnom higijenom kod kuće niti profesionalnim čišćenjem. Ovim postupkom zubno meso se preklapa i otklanjaju se bakterije, a oštećena kost se modelira. Na taj način će se zdravo tkivo bolje priljubiti uz kost.

2. regenerativni postupci – to su postupci kojima se potiče obnavljanje koštanog tkiva, a uključuju korištenje membrana, koštanih transplantata i plazme bogate faktorima rasta (PRGF-Endoret tehnologije). Uspješnost ovih postupaka ovisi o mnogim faktorima te je najbolje individualno savjetovanje s parodontologom oko izbora tehnike koja će dovesti do najboljih rezultata.

3. produljenje kliničke krune zuba – vrlo često se zubi čine kratkima, odnosno možemo primijetiti da su zubi jednako dugački koliko i široki. U tom slučaju možemo odstraniti višak zubnog mesa koji prekriva krunu zuba. Na taj način možemo smanjiti tzv. Gummy smile, tj. osmijeh kod kojeg se vidi previše zubnog mesa. Ponekad uzrok “gummy smilea” ne leži u višku zubnog mesa, već u nepravilnoj poziciji samog zuba, a tada nam pomaže ortodoncija. Postupak produljenja kliničke krune radi se i onda kada je zubno meso toliko oštećeno da se više ne može spasiti.

4. transplantacija mekog tkiva – postupak koji se radi kada želimo prekriti korijene zuba koji su postali vidljivi zbog povlačenja zubnog mesa. Zubno meso se može povući zbog dugotrajne upale i parodontitisa, no do povlačenja može doći i zbog preagresivnog četkanja. Ovim postupkom možemo riješiti ne samo estetski problem, nego i spriječiti daljnje povlačenje zubnog mesa.

Povratak na prethodno

Vratite se na prethodnu stranicu i saznajte sve ostalo o ovom tretmanu.

povratak

Terapija uz PRGF-Endoret

Saznajte više o PRGF-Endoret tehnologiji koja pospješuje i terapiju parodontnih defekata.

preuzmite

Pitajte stručnjake

Slobodno nam se ovim putem javite, stojimo vam na raspolaganju.

pitajte nas