Važno je znati

Prerani gubitak mliječnih i trajnih zuba

Vrlo je važno očuvati zdravlje mliječnih zuba do njihovog pravovremenog ispadanja. Mliječni zubi se ne smiju shvatiti samo kao prolazna pojava u usnoj šupljini, nego kao zubi koji imaju veliku ulogu u pravilnom razvoju čeljusti i zuba nasljednika. Isto tako, oni omogućuju djetetu hranjenje i žvakanje te imaju veliku ulogu u pravilnom razvoju zgloba donje čeljusti. Dakle, nikako se ne smije zapostaviti zdravlje mliječnih zuba zbog činjenice da će ionako ispasti.

Prerani gubitak mliječnih zuba

Problemi koji se pojavljuju prilikom preranog gubitka mliječnih zuba su pomicanje susjednih zuba u novonastali prostor i, posljedično tome, problemi u nicanju trajnih zuba ili čak potpuna nemogućnost njihovog nicanja ako oni ostaju “zarobljeni” u kosti. Što je raniji gubitak mliječnih zuba, to su teže moguće negativne posljedice, pogotovo ako dođe do gubitka mliječne petice prije nicanja trajne šestice.

Uzroci preranog gubitka najčešće su vezani uz karijese, a rijeđe uz ozlijede zubi. Najčešća pojava među djecom je tzv. “karijes bočice”. Roditelji navikavaju djecu na konzumiranje slatkih napitaka, sokova i čajeva s velikom koncentracijom šećera, na bočicu, i to najčešće noću. U takvim slučajevima dijete vrlo brzo dobije velik broj karijesa i zubi postaju crni, propadaju i ispadaju. Još jedan uzrok preranog gubitka jesu nesanirani karijesi na mliječnim zubima. Budući da je karijesom uništena stijenka zuba i zub izgubi svoju početnu širinu, susjedni zubi pomiču se u nastale prostore.

Razlike u veličini mliječnih i trajnih zuba

Kada dijete ima puno prostora između mliječnih zuba kažemo da ima “otvorenu denticiju” i vrlo je vjerojatno da će se trajni zubi u tom slučaju složiti u lijepi niz. U slučajevima kada dijete ima spojene mliječne zube i tzv. “zatvorenu denticiju”, s velikom sigurnošću možemo reći da će kada niknu trajni zubi biti problema sa smještajem svih trajnih zuba u lijepi niz. Potrebno je najmanje 6 milimetara prostora među prednjim mliječnim zubima da bi se trajni nasljednici lijepo smjestili. Zbog toga je od iznimne važnosti očuvati zdravlje mliječnih zuba jer ukoliko dijete sa zatvorenom mliječnom denticijom prerano izgubi mliječni zub, najvjerojatnije će se morati vaditi određeni trjani zubi zbog postizanja pravilnog niza.

Trajne jedinice i dvojke uvijek su veće od mliječnih jedinica i dvojki i zbog te razlike u veličini poželjni su prostori između prednjih mliječnih zuba. Suprotno tome, trajne četvorke i petice su manje od mliječnih četvorki i petica i zbog te činjenice ortodont, ako dijete dođe na vrijeme, može iskoristiti taj višak prostora (oko 2,5 mm po strani) koji je u nekim slučajevima dovoljan da se izbjegne vađenje trajnih zuba.