4 osnovne stvari koje morate znati o parodontitisu

4 osnovne stvari koje morate znati o parodontitisu

Što je parodontitis?

Postoje bolesti koje ne uzrokuju bol i nelagodu te zbog toga ostaju zanemarene i netretirane. Jedna od takvih bolesti je parodontitis tj upala potpornog zubnog tkiva. Posljedica netretiranja parodontitisa je klimavost i ispadanje zuba. Osobe s parodontitisom su sklonije povećanom krvnom tlaku, dijabetesu, kardiovaskularnim bolestima i moždanom udaru najviše zbog bakterija koje ulaze u krv te cirkuliraju tijelom.

Parodontitisu prethodi gingivitis tj upala zubnog mesa koja se ne tretira adekvatno. Gingivitis nastaje zbog bakterija koje nisu odstranjene sa zuba mehaničkim čišćenjem ili jednostavnije rečeno, zubi nisu dobro oprani. Kada se zubi ne peru dovoljno dobro kroz dulje vrijeme plak (neoprani ostaci hrane i bakterije) prelaze u kamenac koji se postepeno uvlači ispod zubnog mesa te razara meka, ali i tvrda tkiva pa nastaje parodontitis.

Uzroci parodontitisa

 • Loša higijena: nedovoljno dobra i redovita higijena, neredovito korištenje zubnog konca, neredovite posjete stomatologu
 • Neki lijekovi i pozitivna obiteljska anamneza
 • Hormonalne promijene (adolescencija, trudnoća)
 • Neke bolseti, kao npr dijabetes, HIV i karcinomi, pospješuju stvaranje kamenca jer je smanjena obrana
 • Pušenje

Simptomi parodontitisa

ZAPAMTITE! Ukoliko imate bilo koji od ovih simptoma obavezno se javite stomatologu kako bi se bolest zaustavila jer svako odgađanje posjeta stomatologu u ovakvoj situaciji dovodi do još većeg gubitka potpornih tkiva. Ako se reagira na vrijeme, bolest se može zaustaviti.

 • krvarenje prilikom četkanja (iako, ako ste pušač ovaj simptom ne mora biti prisutan zbog vazokonstriktornog učinka nikotina)
 • crveno ili lividno zubno meso
 • natečeno zubno meso
 • povlačenje zubnog mesa
 • loš zadah
 • pomičnost zuba

Terapija parodontitisa

Jako je važna dobra dijagnostika, a to znači rtg snimanje zuba zbog procjene razorenosti kosti, zatim mjerenje nastalih džepova, a ponekad je potrebno napraviti i bris džepova i bakteriogram.

Zatim se pristupa čišćenju kamenca i pjeskarenju s temeljitim uputama u protokol održavanja pravilne higijene što znači korištenje posebnih pasta i vodica za usta te gelova za smanjivanje količine bakterija u ustima. Nakon što je pacijent naučio temeljito održavati higijenu pristupamo kiretaži tj dubinskom čišćenju i struganju površine korjenova koji su prekriveni kamencem. Zahvat se radi u 2-3 posjete u lokalnoj anesteziji te ponekad zahtijeva i upotrebu antibiotika.

Nakon cijeljenja tkiva koje traje oko 6 tjedana, procjenjuje se potreba za daljnjim kirurškim postupcima.

Pacijenti s parodontitisom ulaze u program redovitog praćenja jer je parodontitis kronična bolest i lako se vrati. Praćenje je obavezno svakih 3-6 mjeseci ovisno o stanju parodonta.