Afte

Afte su bolne rane koje se pojavljuju unutar usne šupljine. Imaju sklonost učestalnom pojavljivanju i najčešće se pojavljuju na pomičnim dijelovima usne šupljine, na jeziku te sluznici obraza ili usana. Učestalije su su osoba ženskog spola. Pušaći rijetko kada imaju afte jer je njihova sluznica jače keratinizirana zbog stalne iritacije toplinom i kemijskim tvarima iz duhanskog dima. Uzrok je nepoznat. Postoji genetska povezanost ako oboje roditelja boluje of afti kod djece postoji 90%-tna mogućnost da će i ona bolovati od afti. Od ostalih uzroka navode se hematološke deficijencije (željeza,vitamina B12, folne kiseine), gastrointestinalne bolesti, imunloški deficiti .

Mogu se pojaviti u tri klinička oblika kao male afte, velike afte i afte nalik herpesu tzv herpetiformne afte. Male afte traju u prosjeku 7-14 dana i manje su od 1cm. Imaju sklonost nastanku na sluznici obraza ili usana. Dan ili dva prije izbijanja na sluznici može se pojaviti osjećaj peckanja. Područje na kojem izbija afta je crvenkasto i bolno a potom se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkastim pokrovom. Veće afte traju od 4 do 6 tjedana, veće su od 1 cm i cijele s ožiljkom. Najčešće se pojavljuju na nepčanim lukovima, jeziku te obraznoj sluznici. Herpetiformne afte veličine su oko 1mm i većinom je prisutno puno malih ulkusa na maloj površini sluznice. Najčešće se pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika. Trajanje je različito ali većinom ne ostavljaju ožiljke ii cijele za 7-14 dana.

Kod liječenja afti prema simptomima daju se antiseptici za ispiranje usta u kombinaciji sa lokalnim anestetikom kako bi se smanjila bol. Također se daju kortikosteriodi za smanjvanje upale te epitelizansi za pospješivanje epitelizacije tj. ponovnog cijeljenja rane.