Bruksizam i kako ga se riješiti

Bruksizam i kako ga se riješiti

Bruksizam je ponavljano kretanje donje čeljusti pri kojem se razvijaju jake sile koje dovode do oštećenja zuba, mišića i/ili čeljusnih zglobova. Zapravo je riječ o nesvjesnom škripanju ili stiskanju zubi koje se najčešće događa noću, za vrijeme spavanja. Ako se takve kretnje pojavljuju danju, govorimo o bruksomaniji – dnevni bruksizam. Bruksizam je postao rastući problem modernog doba, a to je vjerojatno povezano s načinom života koji obiluje stresom.

Etiologija (uzročni čimbenici)

Uzroci bruksizma još uvijek nisu dovoljno razjašnjeni. Većina se ipak slaže da je etiologija multifaktorska (ovisi o više faktora). Psihički faktori su na vrhu ljestvice vjerojatnih uzročnika. Neki smatraju emocionalni stres kao glavni okidač u nastanku bruksizma. U prilog tome ide da su češće pogođeni neoženjeni te osobe visokog obrazovnog statusa. Uočena je i povezanost bruksizma s nekim tipovima ličnosti i vrstama ponašanja, npr. agresivni, željni uspjeha, priznanja, natjecateljski tip i sl. Važno je napomenuti provocirajući učinak alkohola, droge, duhana, malnutricije, poremećaja sna i kofeina. Osim psihičkih faktora, neprikladni kontakti između zubi dovode do bruksizma jer se mijenja položaj donje čeljusti i navode mišići na kretnje kojima stvaraju 3 puta veće sile horizontalnog smjera koje zubi ne podnose. Te kretnje iscrpljuju mišiće pa se pojavljuju simptomi zamora i boli.

Klinička slika i dijagnoza

Promjene na zubima i simptomi koji su karakteristični za bruksizam su:

Prekomjerno trošenje zubnih tkiva (atricija – skraćeni zubi)
Povećana pokretljivost zubi
Gubitak vertikalne dimenzije ( smanjenje duljine donje trećine lica – područje ispod nosa)
Ojačani žvačni mišići
Glavobolja
Zamor i bol u žvačnim mišićima
Bolovi i zvukovi u čeljusnom zglobu (”škljocanje”)

Terapija

Terapija bruksizma je kompleksna. Prvobitno treba odrediti uzrok nastanka, a zatim terapiju. Dvije osnovne stavke u terapiji bruksizma su kontrola stresa (uključuje promjene u stilu života i rada), te direktne terapeutske metode (korištenje udlaga, ortodontska i protetska terapija)Korištenje udlaga reducira negativne učinke na oralno zdravlje tako što položaj donje čeljusti mijenja iz nestabilnog u stabilni i smanjuje mišićnu aktivnost. Ortodontskom terapijom uspostavljamo kvalitetan položaj zubi, kontakt i zagriz pri čemu se uklanjaju ovakve kretnje. Protetskom terapijom uspostavljamo prihvatljive odnose zubi gornje i donje čeljusti, nadomještavamo oštećeno zubno tkivo i vraćamo lijep osmijeh.