Kada je pravo vrijeme za posjet ortodontu?

Kada je pravo vrijeme za posjet ortodontu?

Svaki ortodont će vam reći da je idealno vrijeme za posjet ortodontu dob od 7-8 godina. To nije zato da bi se djetetu odmah stavio aparatić za zube i započela ortodontska terapije već da se započne praćenje razvoja čeljusti i zuba. U dobi od 7 godina potrebno je poslikati prvi ortopantomogram da se vidi postoje li prekobrojni ili nedostaju li zameci nekih zuba. Već tada možemo vidjeti smjer rasta čeljusti, nesrazmjer u širinama čeljusti, transpozicije zuba, nepravilno položene zametke, nedostatak prostora ili nepodesne navike. Djelovanjem u ranoj dobi imamo mogućnost pojednostaviti kasniju ortodontsku terapiju ili ju čak učiniti nepotrebnom.

U Poliklinici „Dr. Zubović“ volimo pratiti rast i razvoj djece, educirati roditelje o važnosti temeljite oralne higijene i važnosti popravljanja mliječnih zuba koji imaju višestruke funkcije, a jedna od njih je čuvanje mjesta za trajne nasljednike.

Fotografirajući pacijente u različitim fazama razvoja možemo dokumentirati i predvidjeti kakva će terapija biti potrebna u kasnijoj fazi te odrediti kada će biti najbolje vrijeme za terapiju. Ortodont je dužan svakom roditelju objasniti važnost praćenja rasta i reevaluacije jer razvoj je nešto što nas uvijek može ugodno, ali i neugodno iznenaditi.