Mliječni zubi – treba li se brinuti o njima?

mliječni zubi kod djece

Mliječni zubi kod djece predstavljaju važnu fazu u razvojnom procesu. Oni su prvi zubi koji su neophodno potrebni u razvoju dentalnih lukova i za ravnotežu. Vrlo često se misli da ih zbog činjenice što nisu trajni ne treba popravljati i voditi brigu o njima. Ta pogrešna pretpostavka dovodi do niza problema. Također, potrebno je poznavati razdoblje kada se formiraju i kada im je vrijeme za ispadanje tako da ne bi došlo do problema. Zbog svih ovih činjenica, najbolje je da dijete pregleda specijalist ortodoncije.

 

Karakteristike, uloga i broj mliječnih zuba

Uloga mliječnih zuba je da osiguraju nesmetano žvakanje i govor te su nit vodilja budućim trajnim zubima kod djece, a sudjeluju i u pravilnom razvoju zgloba čeljusti. Brinući se o mliječnim zubima kod djece osiguravamo prostor za kasniji pravilan smještaj trajnih zuba i na taj način ograničavamo rizik od dentalnog crowdinga tj nedostatka mjesta za trajne zube. Zovemo ih ‘mliječnima’ zbog njihove bijele boje. Mliječni zubi su lakši i manji (osim drugog kutnjaka), imaju tanju caklinu i veću inervaciju.

Svako dijete ima ukupan broj od 20 mliječnih zuba, 4 gornja i donja sjekutića, gornji i donji očnjak, gornji i donji prvi i drugi kutnjak. U mliječnoj denticiji nema pretkutnjaka, a trajni pretkutnjak niče na mjesto mliječnog kutnjaka. Za razliku od broja trajnih zubi, kojih u odrasloj dobi imamo 32. Trajni zubi su veći i prirodna boja im je sa tonom žućkaste.

 

Koliko traje izbijanje zuba kod djece i koji je redosljed nicanja?

Formiranje mliječnih zuba počinje u 6. tjednu trudnoće, a nicanje kreće oko 6 mjeseca nakon rođenja te završava oko 30. mjeseca starosti. Svaki mliječni zub niče u drugačije vrijeme, a možemo ga podijeliti u 4 faze:

  1. Prvo se pojavljuju donji srednji sjekutići, oko 6-8 mjeseca, a zatim donji lateralni sjekutići i gornji sjekutići oko 8-12 mjeseca
  2. Prvi kutnjaci se pojavljuju slijedeći u razdoblju 12-28 mjeseci
  3. Od 18-24 mjeseca pojavljuju se očnjaci
  4. Od 24-30 mjeseca pojavljuju se drugi kutnjaci

redosljed izbijanja mliječnih zuba kod djece

 

Simptomi nicanja zuba i kako im doskočiti?

Mliječni zubi se vrlo često neprimjetno pojavljuju u usnoj šupljini, a ponekad uzrokuju nelagodu kao npr. oteklinu i bol, pretjeranu salivaciju, laganu temperaturu, cendravost. Razumno je da se roditelji brinu u ovim situacijama, ali postoje neki preparati i razni trikovi kojima se može doskočiti problemu:

  • Masaža desni koja se radi čistim prstima ili gazom namočenom u hladnu vodu, a postoje i razne igračke kojima se provodi masaža desni.
  • Konzultirajte se s pedijatrom ukoliko nicanje zuba izaziva povišenje tjelesne temperature. Pedijatar vam može prepisati lijekove za smanjenje boli. U svakom slučaju, treba se posavjetovati s pedijatrom prije korištenja bilo kakvih lijekova.

 

Kada ispadaju mliječni zubi?

Ispadanje mliječnih zuba najčešće počinje između 6 i 13 godina i polako kreće nicanje trajnih zubi. Prvo se počinju lagano klimati, pa sve jače, dok ne ispadnu. Ispadanje zuba najčešće ne izaziva komplikacije. Čim se zub počinje klimati, roditelj treba tražiti od djeteta da ga pomiče naprijed-nazad i na kraju izvadi. Kada pokušavate izvaditi zub koji se klima nemojte:

  • Raditi nagle pokrete koji mogu uplašiti dijete ili slomiti ostatak korijena
  • Nemojte koristiti popularne metode izvlačenja zuba špagom jer može doći do jakog krvarenja

 

Prerano i prekasno ispadanje mliječnih zuba

U nekim slučajevima gubitak mliječnih zuba počinje ranije. Uzroci mogu biti trauma ili karijes na mliječnim zubima. U nekim drugim pak slučajevima mliječni zubi se nikako ne žele rasklimati. U oba slučaja potrebno je što prije se posavjetovati sa ortodontom kako bi se odredila potreba za intervencijom.

 

Liječenje mliječnih zuba i njihovo vađenje

Važno je mliječne zube održati zdravima kako bi mliječni, a potom i trajni zubi, ostali zdravi u čistoj usnoj šupljini. Mliječni zubi imaju slabije mineralizirano zubno tkivo pa su manje otporniji na djelovanje kiselina koje su nusprodukt bakterija. Mliječni zubi se kao i trajni popravljaju, a ako je karijes napredovao do živca potrebno je napraviti liječenje korijenskog kanala. Na mliječnim zubima postupak je malo drugačiji od onog na trajnim zubima. Potrebno je ukloniti dio živca koji je zahvaćen karijesom, na dno pulpne komore staviti lijek i ispun kako bismo očuvali mliječni zub u ustima djeteta.

Vađenje pokvarenih mliječnih zuba se ne preporuča jer mliječni zubi čuvaju mjesto trajnima. Prijevremeno vađenje mliječnih zuba je indicirano kod uznapredovale upale zuba, manjka mjesta za rast trajnog zuba te ako se mliječni zub ne želi rasklimati.

 

Dječja dentalna medicina u Poliklinici “dr. Zubović” važno je područje naše djelatnosti jer brinemo o mliječnim i trajnim zubima vaše djece.