Prijavi se za

Pregled

Dijagnostika i zglob

Temeljita dijagnostika u medicini općenito pa tako i u stomatologiji najvažnija je za dobivanje točnih podataka o problemu.

Ponekad pacijenti osjećaju bol ili nelagodu i to zanemare. Tek ozbiljniji simptomi ukazuju na proširenje bolesti. Zbog toga u Poliklinici „Dr. Zubović“ svakom pacijentu, bez obzira imao simptome ili ne, nastojimo sprovesti što temeljitiju dijagnostiku i pristupiti problemu profesionalno s ciljem određivanja pravog plana terapije.

Naša su stajališta o problemu vrlo često drugačija od onih u drugim ordinacijama. To je rezultat sveobuhvatnih i temeljitih dijagnostičkih postupaka koje provodimo. Postupci su rezultat intenzivnih edukacija u inozemstvu, gdje se koriste moderne i skupe tehnologije zahvaljujući kojima se temeljitije pristupa problemu.

Posebnu pažnju posvećujemo ortopedskoj stabilnosti i zdravlju zgloba. To znači da terapiju, bila ona ortodontska, protetska ili kirurška ne započinjemo dok nismo postigli pravilne odnose u području temporomandibularnog zgloba ili ortopedsku stabilnost.

Kada postoji ortopedska stabilnost, naš žvačni sustav funkcionira pravilno, bez bolova, škljocanja ili trošenja vlastitih zuba. Kod nekih osoba, a ponekad i kod djece žvačni sustav ne prilagođava se nastalim uvjetima. U tom su slučaju prisutni problemi poput trošenja zuba ili škljocanja.

image

Kako postaviti pravu dijagnozu?

Dijagnozu postavljamo na temelju:

- anamneze i kliničkog pregleda
- rendgenskih snimaka
- mape boli
- intraoralnih i ekstraoralnih fotografija
- analize modela u artikulatoru.

image

Anamneza i klinički pregled

Raznim pitanjima informiramo se o problemima pacijenta koji su nam bitni za postavljanje dijagnoze. Kliničkim pregledom mjerimo i bilježimo određene parametre koji su nam također bitni za postavljanje dijagnoze, a posebno kada se radi o zglobu. Temeljitim pregledom lica, zubi, parodontnog tkiva, mišića, zagriza itd. dobivamo uvid u problem.

Rendgenska snimanja

Dijagnostika ne može biti kvalitetna bez snimaka.

Rendgenska snimanja potrebna za ortodontski pregled i dijagnostiku obuhvaćaju:

- ortopantomogram
- lateralni kraniogram LL
- Cone Beam Computer Tomography - CBCT.

image

Ortopantomogram

Ortopanotomogram je snimka svih zuba. Na njoj se vide krune i korijenovi te se određuje prisutnost ili odsutnost nekih zuba, zdravlje zuba, stanje parodontnog sustava, stanje kosti, zameci trajnih zuba kod djece i uzdužne osovine zuba.

Snimamo ga prije početka terapije i tijekom terapije za kontrolu postignutih rezultata.

Lateralni kraniogram LL

Lateralni kraniogram LL je snimka glave snimana iz profila. Važna je za ortodontsku terapiju, jer određujemo odnose zuba i pripadajuće kosti te odnose mekih tkiva, što nam je neophodno u određivanju ortodontskog plana terapije.

Ako se na LL snimci primijete izrazito podvojene strukture ili neravna donja čeljust, obavezno se snima CBCT zgloba zbog sumnje na asimetriju uzrokovanu promjenama u zglobu.

Snimamo na početku i na kraju terapije.

Cone Beam Computer Tomography - CBCT

CBCT je moderna dijagnostika koja se rutinski upotrebljava u Europi za detaljan trodimenzionalni prikaz koštanog tkiva.

U ortodonciji se koristi u mnogim situacijama: kada želimo prikazati zube zarobljene u čeljusti, odrediti udaljenost korijenova od živca donje čeljusti, što nam je bitno kod vađenja osmica te kada želimo odrediti najbolju poziciju za postavljanje implantata.

U cilju postizanja ortopedske stabilnosti izrazito nam je bitno zdravlje zgloba. Zato obavezno snimamo CBCT zgloba koji nam daje uvid u poziciju i morfologiju zglobnih površina, što nam olakšava dijagnostiku pomaka diska.

Izrada studijskih modela

Dijagnostika je nepotpuna i nemoguća bez studijskih modela. Izrada studijskih modela radi se na temelju:

- uzimanja otisaka
- uzimanja zagriza
- obraznog luka i artikulatora.

image

Uzimanje otisaka

Otisci su važan segment ortodontske dijagnostike te je pravilno i precizno uzimanje bitno za određivanje plana terapije i bilježenje početnog stanja.

Uzimamo dvije vrste zagriza. Jedna vrsta je zagriz rozim voskom tako da pacijent spoji sve zube onako kako to inače radi tj. zagriz u maksimalnoj interkuspidaciji. Drugi zagriz plavim voskom je „power centric“ zagriz kojim se dobiva poseban položaj zgloba donje čeljusti, a pomaže nam eliminirati utjecaj mišića na položaj donje čeljusti.

Obrazni luk i artikulator

Obrazni luk je sprava kojom se prenosi odnos gornje čeljusti naspram baze lubanje, a potreban nam je kako bismo dobivene modele pomoću plavog voska mogli orijentirati u artikulatoru. Artikulator je sprava koja imitira pokrete donje čeljusti te nam daje uvid u pravo stanje tj. pravi zagriz bez utjecaja mišića koji mogu biti zgrčeni te vući donju čeljust u prilagođeni položaj.

Mapa boli

Stručnjaci su odredili 8 mjesta u području zgloba koja bolno reagiraju ukoliko postoje problemi. Pažljivo zabilježimo mjesto na kojem je prisutna bol te možemo zaključiti o kojem se problemu zgloba radi, što potvrđujemo CBCT-om ili magnetskom rezonancom.

Fotografiranje

Kod fotografiranja za utvrđivanje optimalne ortodontske terapije neophodne su:

  • intraoralne i
  • ekstraoralne fotografije.

Intraoralne fotografije

Snimit ćemo 6 fotografija zuba iz različitih kutova koje nam omogućavaju da vidimo odnose mekih tkiva i zuba te donesemo konačnu odluku o planu terapije. Također, određujemo estetiku zuba i odnose zuba i mekih tkiva.

Ekstraoralne fotografije

Izrazito su bitne jer pomicanje zuba ima veliki utjecaj na poziciju nosa, usana i brade tj. na cjelokupan izgled lica i profila. Također je važna vidljivost zuba u mirovanju i kod osmijeha. To je sve potrebno temeljito analizirati i isplanirati buduće pomake zuba koji neće narušavati estetiku lica. Najčešće snimamo 9 fotografija, 3 sprijeda, 3 profilne i 3 pod kutom od 45 stupnjeva. Ponekad kada nam je izrazito bitno snimamo oba profila i snimku brade sa zabačenom glavom radi određivanja asimetrija.

Dijagnostika u Poliklinici "Dr. Zubović" za optimalnu terapiju

Nakon prikupljanja svih dijagnostičkih podataka možemo odrediti sve probleme koje pacijent ima i odrediti koji su ciljevi naše terapije uzimajući u obzir pacijentov glavni razlog dolaska u našu ordinaciju. Naše ciljeve možemo podijeliti na:

- cilj postizanja estetike lica
- cilj estetike zuba
- cilj postizanja funkcionalnog zagriza
- cilj postizanja zdravog parodontnog tkiva
- cilj postizanja zdravlja zgloba donje čeljusti.

Izrađujemo plan terapije za pacijenta kojim objašnjavamo pojedinačno svaki problem i mogućnost njegovog rješavanja. Katkada naši ciljevi nisu u skladu s mogućnostima te se odlučujemo na ograničenu terapiju kojom ćemo poboljšati estetiku, ali nećemo ispuniti sve ciljeve jer je za to potrebna kirurgija ili pacijent nema financijskih mogućnosti.

image