Kao što su slikaru kist i boja, tako su ortodontu bravica i žica. Kako slikar koristi mnogo različitih boja, tako i ortodont koristi razne vrste bravica da bi na kraju nastalo pravo umjetničko djelo – fiksni ortodontski aparat.

Konvencionalne (obične) bravice

Obične bravice danas se najčešće koriste kod djece i tinejdžera. Dobro su vam poznata djeca koja kombiniraju različite boje gumica na malim metalnim bravicama. Dugo vremena su ove bravice bile jedina mogućnost, a ortodonti, svjesni njihovih nedostataka, neprestano su istraživali tehnološke mogućnosti kojima bi se izbjeglo postavljanje gumica.

Naime, gumice imaju mnoge nedostatke koje se najviše odnose na jaku silu koju proizvode. Na zub prenose nepotrebno preveliku silu otvarajući mogućnost neželjenim pomacimaNavlače tekućinu i kiseline iz hrane te su mjesto podložno nakupljanju nečistoća.

Fiksni ortodontski aparat, vrste

 

Samoligirajuće metalne bravice

Napretkom tehnologije napravljena je bravica koja ne treba gumicu. Konstruiran je mali zatvarač bravice te je na taj način postignuta optimalna sila pomaka koja se prenosi na zub. Trenje između žice i bravice je manje te ne dolazi do zaustavljanja pomaka zuba.

Zubi se pomiču brže, jednostavnije, s manje neželjenih pomaka, a pacijentu je udobnije i olakšana je higijenaPosjeti ordinaciji su rjeđi.

Većina europskih ordinacija koristi upravo samoligirajuće bravice, a mi smo se odlučili za jedne od najboljih brandova bravica Dentsply Sirona GAC In-Ovation R bravice i Forestadent BioQuick bravice.

Kod samoligirajućeg mehanizma promjena žica tijekom ortodontske terapije je lakša i brža jer se eliminira potreba za pojedinačnim vezanjem svakog zuba. Brza i jednostavna promjena žica omogućuje kraći boravak u ordinaciji, a to znači da je pacijent manje vremena otvorenih usta, stoga je povećana udobnost.

 

slika fiksni ortodontski aparat

 

Samoligirajuće keramičke bravice

Sve prednosti samoligiranja pretočene su i u estetsku verziju. Ove bravice popularne su kod naših odraslih pacijenata, no mnogi tinejdžeri također se odlučuju za ovu varijantu. Bravice su keramičke, a učinkovitost im je jednaka metalnim samoligirajućim bravicama.

Skidanje keramičkih bravica u prošlosti je bilo komplicirano. Ponekad smo morali izbrusiti cijelu bravicu da bismo ju odstranili. Keramičke bravice koje koristimo su GAC In-Ovation C Forestadent QuickClearbravice koje se vrlo lako odstranjuju bez opasnosti od oštećenja zuba.

Pacijenti nas često pitaju hoće li bravice promijeniti boju u toku terapije. Odgovor je: neće! Mi koristimo kvalitetne keramičke bravice, a mogućnost promjene boje se očekuje kod niskokvalitetnih plastičnih i kompozitnih bravica.

 

Fiksni ortodontski aparat

 

Fiksnim ortodontskim aparatom korak po korak do ravnih zuba :

 1. prvi pregled
 2. dijagnostički postupci
 3. plan terapije
 4. postava fiksnog aparata
 5. kontrole
 6. skidanje fiksnog aparata i retencija.

Prvi pregled

Na prvom pregledu savjetujemo vas o najboljim postupcima, objašnjavamo potrebnu ortodontsku terapiju, odgovaramo na sva vaša pitanja te se upoznajete s našim načinom terapije .

Dijagnostički postupci

Na terminu za dijagnostičke postupke fotografiramo vas, uzimamo otiske i potrebne zagrize te vas upućujemo na potrebna rendgenska snimanja.

Plan terapije

Nakon što smo u obzir uzeli sve dijagnostičke postupke objasnit ćemo vam naš plan i zajedno s vama odlučiti koju vrstu terapije želite.

Postava fiksnog aparata

Fiksni ortodontski aparat postavlja se vrlo jednostavno i bezbolno, a sam postupak traje oko trideset minuta. Bravice se postavljaju precizno direktnom ili indirektnom metodom kojom se postiže pravilan zubni niz.

Kontrole

Na kontrolnim pregledima koji su najčešće svakih šest, osam ili deset tjedanamijenjaju se žice. Žice su na početku terapije tanke, a zatim sve deblje i deblje što pacijenti osjećaju kao lagano zatezanje nekoliko dana nakon promjene.

Skidanje fiksnog aparata i retencija

Dan kada se skida fiksni ortodontski aparat je najuzbudljiviji. Bravice se skidaju jedna po jedna, zubi se poliraju, čiste i lijepi se retencijska žica. Od sada se smijete sa samopouzdanjem! No, ne zaboravite – ovdje nije kraj – kontrole su svaka tri mjeseca!

 

Oralna higijena s fiksnim ortodontskim aparatom

Jedan od prioriteta Poliklinike „Dr. Zubović“ je pomoći svojim pacijentima da zaštite svoje vrijedno ulaganje – svoj osmijeh. Naš tim će vas savjetovati kako pravilno čistiti zube i fiksni ortodontski aparat tj. ortodontske bravice.

Na svakoj kontroli provjerit ćemo održava li se higijena na zadovoljavajući način. Ako je potrebno, provest ćemo više vremena u objašnjavanju načina četkanja te vas uputiti na područja koja izostavljate i predložiti načine na koje možete poboljšati higijenu.

Održavanje besprijekorne zubne higijene je najvažnije za uspjeh ortodontske terapije. Održavanjem zdravlja zubnog mesa stvaraju se uvjeti za brz i efikasan pomak zuba. Naravno da je higijenu puno teže održavati kada su na zubima bravice, no zbog toga je i važnije.

Bolesno, tj. upaljeno zubno meso je crveno, glatko i otečeno, a pri laganom dodiru krvari. Vrlo često kada se pojavi krv, pacijenti prestaju s četkanjem. To je najveća greška! Krv je znak upale, tj. znak da na zubima još uvijek postoji plak. Ako u tom trenutku prestanete s četkanjem, zubno meso će još više nateći i još više krvariti.

Ono što tražimo pri završetku ortodontskog tretmana je da su zubi poravnati, da su u funkcionalnoj i udobnoj okluziji. Isto tako želimo da završite terapiju s lijepim i zdravim zubima.

fiksni ortodontski aparat - Održavanje besprijekorne zubne higijene

 

Fiksni ortodontski aparat i pranje zuba

Tijekom ortodontskog tretmana higijena je nešto teža. Vrlo je važno četkati zube nakon svakog obroka jer ponekad hrana ostaje zarobljena oko bravica, a bakterijski plak se formira mnogo brže dok imamo fiksni aparat.

Preporučujemo koristiti ova pomagala:

 • Curaprox Ortho četkica ili Sonicare Diamond sonična četkica
 • Curaprox single četkicu
 • Interdentalne četkice
 • Superfloss zubni konac
 • Curasept vodica za usta.

 

Kako još više poboljšati higijenu zuba?

Vlakna četkica se više troše i deformiraju, stoga četkicu treba mijenjati češće (približno svaka dva mjeseca). Možete koristiti tablete za detekciju plaka koje pomažu vizualizirati područja s bakterijskim plakom.

Korištenje zubnog konca jedan je od najboljih načina čišćenja među zubima. Malo je kompliciranije to učiniti s bravicama u ustima, ali je moguće. Ako ga često koristite, to ćete raditi brže i brže, a superfloss će vam u tome pomoći.

Koristite interdentalne četkice i to one jako široke kako biste očetkali područje ispod žice.

Očetkajte sva područja zuba, područje iznad i ispod bravica i između bravica. Očistite zube od vrha prema dolje i one odozdo prema gore. Vrlo je važno očistiti područje između zubnog mesa i zuba, to je jedno od područja gdje se nakuplja više plaka. Općenito je potrebno oko tri-četiri minute za pravilno četkanje zubi s bravicama.

U mnogim slučajevima potrebno je nekoliko tretmana profesionalne higijene prije, tijekom i nakon ortodontskog tretmana. Kada bakterijski plak kalcificira postaje kamenac te ga više nije moguće ukloniti četkicom za zube. Zato je potrebno profesionalno očistiti kamenac ultrazvučnim aparatom u ordinaciji.

Kada je kamenac ispod zubnog mesa, potrebno je napraviti dubinsko čišćenje pod lokalnom anestezijom.

U Poliklinici „Dr. Zubović“ uvijek vas upozoravamo da je potrebna profesionalna higijena i brinemo se da vaša usta ostanu zdrava.

Više o četkanju fiksnim ortodontskim aparatom pogledajte u videu.