Prijavi se za

Pregled

Lingvalni ortodontski aparat

Lingvalni ortodontski aparat odlična je alternativa klasičnim aparatima s bravicama. Postoji određeni broj ljudi kojima smeta vidljivost bravica s prednje strane zuba. Lingvalna ortodoncija, tj. postavljanje aparata s unutrašnje strane zuba, estetsko je rješenje takvih potreba jer je unutarnji aparat potpuno nevidljiv.

Rad s lingvalnim aparatom puno je naporniji i teži za ortodonta te iziskuje mnogo strpljenja, preciznosti, iskustva, ali i mašte.

image

Lingvalni ortodontski aparat – postavljanje

Lingvalne bravice se postavljaju na potpuno drugačiji način nego bravice na prednjoj strani zuba. Nije moguće primijeniti iste principe za terapiju. Potrebna je dodatna edukacija o lingvalnom sistemu, načinu lijepljenja bravica pomoću indirektnih prijenosnih sustava te načinu pomaka zuba i savijanja žice.

image

Lingvalni ortodontski aparat Adenta Evolutional Lingual

Adenta Evolution LINGUAL bravice ugodne su i nevidljive te pružaju brze i točne rezultate koji će vaš osmijeh učiniti ljepšim. Adenta Evolution je sistem dizajniran za diskretno ispravljanje zuba s unutrašnje strane zuba, koristeći najnoviju tehnologiju.

Nakon odluke o stavljanju lingvalnog ortodontskog aparata i temeljite dijagnostike, prvo uzimamo precizne otiske vaših zuba silikonskim materijalom.

Najčešće se uzimaju po dva otiska jer se u laboratoriju na jednom modelu izrađuje set-up, tj. kako će izgledati krajnji rezultat, a na drugom modelu se postavljaju bravice.

Otisci se šalju u Njemačku u THOMAS HALBICH LABORATORY gdje se bravice prilagođavaju posebnom tehnologijom i dobiva se individualni lingvalni sistem.

Nakon što se u laboratoriju izradi set-up prema uputama ortodonta, šalje se u digitalnom obliku na provjeru. Ako ortodont želi promijeniti neki položaj zuba, obavještava laboratorij koji radi korekcije. Kada je ortodont zadovoljan, potvrđuje izradu prijenosnog sistema za bravice.

Bravice se u lingvalnoj ortodonciji lijepe indirektnim načinom što znači da je pozicija bravice na zubu određena prije, tj. u laboratoriju.

Direktnim načinom ortodont sam lijepi bravice na prednjoj strani zuba.

image