Širina gornje čeljusti vrlo često predstavlja problem u ortodonciji, a manifestira se najčešće križnim zagrizom. To znači da se gornji zubi ne preklapaju preko donjih nego obrnuto, donji preko gornjih. U križnom zagrizu može biti jedan zub, nekoliko zuba, cijela jedna strana čeljusti (jednostrani križni zagriz) ili pak obje strane čeljusti (obostrani križni zagriz).

Gornja čeljust prestaje rasti kad dijete napuni 8 godina te nakon te dobi više ne možemo očekivati poboljšanje i moramo odmah djelovati. Ranom dijagnostikom križnog zagriza i preuske gornje čeljusti imamo priliku vrlo jednostavnom ortodontskom napravom, Hyraxom (Hajrax), dobiti odličan i dugoročno stabilan rezultat. U ovoj dobi mliječni zubi su još jako čvrsti i idealno je iskoristiti ih za uporište hyraxa (hyrax na mliječnim peticama i četvorkama), no uvjet je zdrav mliječni zub bez karijesa. Nažalost, kod nas u Hrvatskoj se još uvijek mliječni zubi ne popravljaju s dovoljnom pažnjom jer se smatra da će ionako ispasti, te se zanemaruje njihova prava funkcija, a to je u prvom redu žvakanje i čuvanje mjesta za trajne zube.

Širenje gornje čeljusti - HYRAX

Što je dijete starije teže je proširiti gornju čeljust bez nepoželjnih djelovanja na zube. Kada čeljust prestane s rastom u širinu, spoj dvije strane nepca počinje okoštavati. Zbog toga nakon 10. godine kod djevojčica i nakon 12. godine kod dječaka savjetujemo postavljanje tzv. Hibrid Hyraxa tj naprave koja se umjesto na zube sidri na mini implantate u nepcu. To je dokazano najučinkovitiji način širenja nepca koji također upotrebljavamo kod mlađe djece ukoliko nemamo zdrave mliječne zube za uporište, a to je, nažalost, u Hrvatskoj vrlo često jer se nekako ustalilo mišljenje da su mliječni zubi prolazni te da ih nije potrebno održavati i popravljati. Više o postavljanju mini implantata potražite ovdje.

Kod izrade hybrid hyraxa potrebno je vrlo precizno, paralelno postavljanje mini implantata te se koristimo kompjuterski navođenom metodom postavljanja. To znači da nam je neophodna 3d cbct snimka i intraoralno skeniranje čeljusti koji se spoje u posebnom softwareu te 3d printer izradi šablone za postavljanje koje nam omogućuju tako precizno postavljanje implantata u nepce.

Širenje gornje čeljusti - HYRAX na mlječnim zubima

Hyraxom vrlo brzo postignemo željeni rezultat (4-6 tjedana), no ostavljamo da ga dijete nosi oko godinu dana jer je za postizanje pune čvrstoće kosti potrebno vrijeme. Aparat je fiksno postavljen, zaljepljen na zube ili pričvršćen za mini implantate u nepcu. Korištenjem hybrid hyraxa kod pacijenata sa svim trajnim zubima imamo priliku odmah započeti terapiju fiksnim aparatom nakon širenja čeljusti. Aparat pacijenti odlično prihvaćaju i vrlo brzo se privikavaju, a upute o održavanju temeljito prolazimo na terminu postave aparata.

Kod odraslih nemamo mogućnost proširiti gornju čeljust bez pomoći maksilofacijalnog kirurga. U tom slučaju postavljamo hybrid hyrax kao i kod mlađih pacijenata no kirurgov zadatak je otpustiti koštane spojeve čeljusti kako bi širenje imalo učinka (tzv SARPE – surgicaly assisted rapid palatal expansion).

hibrid-hyrax

Želimo naglasiti da se prije smatralo da mobilnim aparatima možemo proširiti gornju čeljust, no danas je dokazano da se okretanjem vijka na mobilnim pločama zubi samo pomiču u stranu (naginju se) što ima za posljedicu prividno ispravljanje križnog zagriza, a vrlo često se rezultat niti ne postigne. Dostupnost boljih dijagnostičkih metoda, posebice CBCT snimaka omogućila nam je precizno mjerenje širine čeljusti i trodimenzionalan uvid u poziciju zuba u kosti.