Puknuo mi je zub? Što sad?

puknuo-mi-je-zub-što-sad

Koji je status puknutog prednjeg zuba?

Postoji nekoliko vrsta puknuća prednjeg zuba i svaka od njih zahtijeva različiti plan terapije te ima različitu prognozu i simptome.

Klimavi zub– jeste li znali da zub može imati ‘potres’? To je zapravo drugi naziv za klimavi zub uslijed traume. Često je praćen krvarenjem te laganom do umjerenom boli. Ako je vaš zub još uvijek čitav, no lagano se klima, možda mislite da ste dobro prošli, a realnost može biti sasvim drugačija. Postoji mogućnost da je došlo do puknuća korijena ili da je zub utisnut u čeljust što nikako nije moguće vidjeti bez rentgenske snimke. U Poliklinici ‘Dr. Zubović’ ovakve situacije uzimamo odmahbez obzira na naše radno vrijeme ili popunjeni raspored i što je prije moguće postavljamo dijagnozu.

Puknuti zub– zub može puknuti samo malo, tek odlomljeni vrh ili puno kad se odlomi veći dio zubne krune. Tada ponekad dolazi do otvaranja pulpne komore te vidimo pomiješana bijela, tamna i crvena područja. Puknuće je praćeno različitom boli i željeti ćete posjetiti stomatologa što prije je moguće. Ukoliko se odmah ne tretiraju, puknuti zubi mogu dovesti do jake boli, infekcije i otekline.

Izbijeni zub– ako se zub izbije iz čeljusti doći će do jakog krvarenja. Kao i kod neke druge rane, treba ranu dobro stisnuti da se prekine krvarenje te krenuti na hitnu. Bilo bi dobro kada bi netko odmah potražio zub i stavio ga u mlijeko (ili slinu i vodu ako mlijeko nije dostupno). Nikako zub nemojte pokušavati očistiti ili strugati njegovu površinu. U slučaju izbijanja zuba, vrijeme je najbitniji faktor.

Hitno stanje – što očekivati kod zubara?

U većini slučajeva, stomatolog će vas prvo poslati na rentgensko snimanje da se odredi ozbiljnost situacije, a zatim će se napraviti privremeni i trajni plan terapije ovisno o stanju.

Svaka situacija je drugačija, a stomatolog će uvijek pokušati spasiti pacijentov vlastiti zub. Ako je došlo do puknuća zuba, vjerojatno će biti moguće splintirati tj povezati ga sa susjednim zubima da se stabilizira. Ako je došlo do izbijanja zuba, moguće je nekoliko scenarija, a stomatolog će uvijek pokušati vratiti pacijentov zub na mjesto. U svakom slučaju potrebne su redovite kontrole i praćenje zuba nakon traume. Ukoliko puknuti zub ne može biti spašen, doktor će s pacijentom razgovarati o mogućnostima privremene i trajne rehabilitacije koja uključuje postavljanje implantata, mosta ili nekog drugog protetskog riješenja.

Brzo potražite pomoć!
Zub se ne može oporaviti sam od sebe i zato je iznimno važno što prije doći do stomatologa. Ako se pravovremeno ne potraži pomoć može doći do infekcije i naposlijetku gubitak zuba koji je mogao biti spašen.

Naša Poliklinika je uvijek telefonski dostupna svim našim pacijentima te u bilo koje doba možemo dati savijet ili doći do ordinacije dijagnosticirati problem.