Samostalno izbjeljivanje zubi kod kuće, bez nadzora stomatologa?

Samostalno izbjeljivanje zubi kod kuće, bez nadzora stomatologa?

Zar nije blistavo bijeli osmijeh nešto što svi želimo imati?

S obzirom da živimo u vremenu u kojem je estetika izuzetno bitna, ljudi isprobavaju razne načine kojima mijenjaju vlastiti izgled. U većini slučajeva radi se o nepouzdanim metodama koje donose više štete nego koristi. Jedan od takvih slučajeva je izbjeljivanje zubi bez nadzora stomatologa.

Zasigurno ste pročitali barem jedan članak kako zube možete izbijeliti receptima čiji su sastojci soda bikarbona, jabučni ocat, naranča, limunska kiselina itd. Ono što trebate znati da je dokazano da limunska kiselina i ostali navedeni sastojci djeluju abrazivno(nagrizajuće) na zubna tkiva te da se ne preporučuje njihova primjena u svrhu postizanja učinka izbjeljivanja. Osim što možete koristiti ”kućne recepte”, u trgovinama možete pronaći razne komercijalno dostupne proizvode (visokoabrazivne zubne paste) koji mogu pokazati minimalne promjene boje, a pri tome uzrokovati kronično oštećenje zubi koje dovodi do preosjetljivosti.

Kako bi svima omogućili blistav osmijeh, a time sačuvali oralno zdravlje, svjetska zdravstvena organizacija (WHO) provela je razna istraživanja o izbjeljivanju zubi i time dokazala da je najpouzdaniji način izbjeljivanja u ordinaciji, tj. pod nadzorom stomatologa. Stoga vam preporučujemo, u koliko želite izbijeliti zube, da se konzultirate sa stomatologom koji će ovisno o uzroku i stupnju tamnjenja zubi izabrati najbolju metodu izbjeljivanja i time doprinijeti vašem izgledu bez loših ishoda za oralno zdravlje. Neke od metoda koje se koriste su izbjeljivanje udlagama ili zoom lampom. Kako bi vam pomogli u donošenju odluke o izbjeljivanju, napisat ćemo vam neke indikacije i kontraindikacije za izbjeljivanje zubi, a ostale detaljnije informacije možete pronaći na našoj stranici.

Indikacije za provođenje postupka izbjeljivanja su estetski zahtjevi pacijenta, vanjska i unutarnja obojenja zubi različite etiologije (npr. pušenje), obojenja uzrokovana starosnim promjenama, izbjeljivanje u sklopu restaurativne i protetske terapije i sl.

Kontraindikacije su površinska obojenja koja se lako odstranjuju profilaktičkim čišćenjem, preosjetljivost zubi druge etiologije, zubi s oštećenjima cakline i patološkim procesima, zubi s velikim i neodgovarajućim ispunima, trudnoća i dojenje, alergije na sastojke materijala za izbjeljivanje i djeca mlađa od 18 godina.