Estetska dentalna medicina danas je jako zastupljena u radu svake moderne stomatološke poliklinike. Tehnologija estetske dentalne medicine omogućuje ostvarivanje željenog sjaja osmijehane zaboravljajući pritom primarnu zadaću dentalne medicine, a to je zdravlje zuba.

estetska-dentalna-medicina

Estetska dentalna medicina u poliklinici “dr. Zubović”

Estetska dentalna medicina u našoj poliklinici u službi je dotjerivanja osmijeha pacijenta. Naši doktori dentalne medicine i dentalni tehničari svakodnevno pronalaze estetska rješenja za zadovoljni osmijeh svojih pacijenata, pritom ne žrtvujući zdravstvene kriterije.

Zubna estetika obuhvaća širok raspon jednostavnih postupaka kao što su:

– izbjeljivanje zuba
– estetske rehabilitacije keramičkim ljuskama ili kompozitnim materijalima.

Naši doktori specijalizirali su se u novim tehnikama estetske rehabilitacije poštivanjem načela minimalno invazivne pripreme zuba te u pojedinim slučajevima i bez brušenja zuba.

Naši protokoli u formiranju nove estetike zahtijevaju vrijeme i temeljito proučavanje te razgovor s pacijentom kako bismo shvatili njegove želje. Vrlo često napravit ćemo probu tzv. ‘mock up’. On služi kako bi pacijent prije odobravanja gotovog radi u konačnom materijalu mogao vizualizirati krajnji rezultat.

estetska dentalna medicina

Dentalne ljuske – Veneers

Keramičke ljuske su tanke ljuske koje se pričvršćuju na prednju stranu zuba za trenutačnu promjenu osmijeha. U proteklih 30 godina, napretkom tehnologije ljuske su postale jednostavne i sigurne za korištenje. Novi materijali snažniji su i reflektiraju svjetlost slično kao i prirodna caklina. Pacijenti koji razmišljaju o keramičkim ljuskama žele riješiti strukturalne i kozmetičke probleme svojih zubi kao što su:

– lomovi rubova zuba
– napuknuti zubi
– razmaci među zubima
– zubna obojenja
– neprihvatljiv oblik zuba.

dentalna estetika stomatologija izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanje zuba – Zoom metoda

Uz visoke estetske zahtjeve današnjeg vremena i mogućnosti koje nudi današnja moderna stomatologija, nema razloga da skrivate osmijeh.

Najčešće mrlje na zubima nalaze se u caklini ili ispod cakline, u dentinu.

Površinske mrlje uzrokuje:

– hrana
– piće
– navike kao što je pušenje.

Nakon određenog vremena površinske mrlje mogu prodrijeti kroz caklinu i dovesti do promjene boje dentina, što zub čini tamnijim zbog translucentnosti cakline. U tom trenutku zub postaje žut.

izbjeljivanje zuba

Najsigurniji način za izbjeljivanje je onaj pod kontrolom vašeg stomatologa. Ne mora to biti potpuno bijela boja, nego prirodna svjetlija nijansa boje vaših zuba. On će metodu prilagoditi vašim individualnim potrebama, općem zdravlju i zdravlju vaših zuba i zubnog mesa te znati odabrati najbolji proizvod.

Izbjeljivanje zubi kontraindicirano je kod bolesnika s:

– lošom higijenom
– gingivitisom
– neliječenom parodontnom bolesti
– osjetljivim zubima
– karijesom
– bruksizmom
– zubnom traumom, pukotinom.

Postignuta boja trajat će duže ako pacijent konzumira manje hrane i pića koji mogu obojiti zube. Ako pušite ili pijete crveno vinokavu ili zeleni čaj, vaša nova i savršena boja trajat će kraće, tj. šest mjeseci do godinu dana. U suprotnom boja može potrajati i više od dvije godine.

Jedan od mitova koji postoje oko izbjeljivanja zuba je to da oštećuje caklinu zuba. To je pogrešno, izbjeljivanje zubi ne oštećuje zube.

Postupak je jednostavan i sastoji se od stavljanja zaštite na zubno meso i oksigeniranog spoja u obliku gela koji se može filtrirati u pore cakline i tako očistiti zube.

Ono što je sigurno je da izbjeljivanje zubi može uzrokovati osjetljivost dva do tri dana nakon primjene jer su dentinski tubuli još uvijek otvoreni. Zato nije preporučljivo ni piti napitke ni jesti hranu koja može ponovno obojiti zube.

izbjeljivanje pjeskarenje zuba