Ponekad pacijenti osjećaju bol ili nelagodu i to zanemare. Tek ozbiljniji simptomi ukazuju na proširenje bolesti. Zbog toga u Poliklinici „Dr. Zubović“ svakom pacijentu, bez obzira imao simptome ili ne, nastojimo sprovesti što temeljitiju dijagnostiku i pristupiti problemu profesionalno s ciljem određivanja pravog plana terapije.

Naša su stajališta o problemu vrlo često drugačija od onih u drugim ordinacijama. To je rezultat sveobuhvatnih i temeljitih dijagnostičkih postupaka koje provodimo. Postupci su rezultat intenzivnih edukacija u inozemstvu, gdje se koriste moderne i skupe tehnologije zahvaljujući kojima se temeljitije pristupa problemu.

Posebnu pažnju posvećujemo ortopedskoj stabilnosti i zdravlju zgloba. To znači da terapiju, bila ona ortodontska, protetska ili kirurška ne započinjemo dok nismo postigli pravilne odnose u području temporomandibularnog zgloba ili ortopedsku stabilnost.

Kada postoji ortopedska stabilnost, naš žvačni sustav funkcionira pravilno, bez bolova, škljocanja ili trošenja vlastitih zuba. Kod nekih osoba, a ponekad i kod djece žvačni sustav ne prilagođava se nastalim uvjetima. U tom su slučaju prisutni problemi poput trošenja zuba ili škljocanja.

Stomatologija Temporomandibularni zglob

Temporomandibularni zglob je važan za pravilno funkcioniranje mišića lica.

Pacijenti koji pate od poremećaja temporomandibularnog zgloba često se žale na bol i nelagodu u mišićima lica, koji su praćeni preskakanjem i škljocanjem zgloba prilikom otvaranja i/ili zatvaranja usta.

Ovi simptomi mogu dovesti do ozbiljnijih problema kao što su kronične glavobolje, bol u čeljusti, vrtoglavice, bolovi u vratu i ramenima i ostalo. Poremećaji se mogu javiti u vrlo blagoj formi, a mogu biti i vrlo teški.

Jedino ispravnom i temeljitom dijagnostikom moguće je odrediti koja vrsta terapije je potrebna.

Temporomandiburani zglob – uzroci poremećaja

Sve oralne i maksilofacijalne strukture funkcioniraju zajedno i harmonično. Kada jedan dio više nije u skladnom funkcioniranju dolazi do problema. Neki od uzroka uključuju:

 • Stres: anksioznost i stres mogu dovesti do prevelike napetosti mišića lica i stiskanja zubi.
 • Artritis: neki tipovi artritisa mogu dovesti do problema u zglobu čeljusti.
 • Dislokacija diska u zglobu: zglobovi u našem tijelu imaju između svojih površina jedan jastučić koji ih štiti od trošenja. Kada se disk izgubi može doći do prevelikog opterećenja i trošenja zglobnih površina.
 • Bruksizam: stiskanje i škripanje zubima može preopteretiti mišiće lica i dovesti do kroničnih bolova.
 • Nepravilni zubi: ako se zubi ne poklapaju pravilno te postoje prerani kontakti može doći do preopterećenja mišića i bolova u licu.

Temporomandibularni zglob – simptomi

Najčešći simptomi poremećaja zgloba su:

 • kronične glavobolje
 • bolovi u vratu
 • bolovi u ramenima
 • osjetljivost u ušima
 • bolovi u čeljusti
 • škljocanje i iskakanje zgloba
 • povremena zakočenost zgloba
 • oteknuće zgloba
 • nagle promjene u zagrizu.

Kako postaviti pravu dijagnozu?

Dijagnozu postavljamo na temelju:

– anamneze i kliničkog pregleda
– rendgenskih snimaka
– mape boli
– intraoralnih i ekstraoralnih fotografija
– analize modela u artikulatoru.

Temporomandibularni zglob – dijagnostika

Pravilna dijagnostika je neophodna da bi se mogla provesti terapija. Dijagnostika obavezno uključuje otiske i izradu modela koji se adaptiraju u artikulator prema centričnom zagrizu, uključuju određivanje razlike između sadašnjeg pacijentovog zagriza i približnog stabilnog položaja zgloba (CPI – condile position indicator). Neizostavna je i CBCT dijagnostika zgloba gdje je moguće vidjeti morfološke promjene u zglobu te promjenu pozicije zgloba.

Anamneza i klinički pregled

Raznim pitanjima informiramo se o problemima pacijenta koji su nam bitni za postavljanje dijagnoze. Kliničkim pregledom mjerimo i bilježimo određene parametre koji su nam također bitni za postavljanje dijagnoze, a posebno kada se radi o zglobu. Temeljitim pregledom lica, zubi, parodontnog tkiva, mišića, zagriza itd. dobivamo uvid u problem.

Rendgenska snimanja

Dijagnostika ne može biti kvalitetna bez snimaka.

Rendgenska snimanja potrebna za ortodontski pregled i dijagnostiku obuhvaćaju:

– ortopantomogram
– lateralni kraniogram LL
– Cone Beam Computer Tomography – CBCT.

Ortopantomogram

Ortopanotomogram je snimka svih zuba. Na njoj se vide krune i korijenovi te se određuje prisutnost ili odsutnost nekih zuba, zdravlje zuba, stanje parodontnog sustava, stanje kosti, zameci trajnih zuba kod djece i uzdužne osovine zuba.

Snima se prije početka terapije i tijekom terapije za kontrolu postignutih rezultata.

Lateralni kraniogram ll

Lateralni kraniogram LL je snimka glave snimana iz profila. Važna je za ortodontsku terapiju, jer određujemo odnose zuba i pripadajuće kosti te odnose mekih tkiva, što nam je neophodno u određivanju ortodontskog plana terapije.

Ako se na LL snimci primijete izrazito podvojene strukture ili neravna donja čeljust, obavezno se snima CBCT zgloba zbog sumnje na asimetriju uzrokovanu promjenama u zglobu.

Snima se na početku i na kraju terapije.

CONE BEAM COMPUTER TOMOGRAPHY – CBCT

CBCT je moderna dijagnostika koja se rutinski upotrebljava u Europi za detaljan trodimenzionalni prikaz koštanog tkiva.

U ortodonciji se koristi u mnogim situacijama: kada želimo prikazati zube zarobljene u čeljusti, odrediti udaljenost korijenova od živca donje čeljusti, što nam je bitno kod vađenja osmica te kada želimo odrediti najbolju poziciju za postavljanje implantata.

U cilju postizanja ortopedske stabilnosti izrazito nam je bitno zdravlje zgloba. Zato se obavezno snima CBCT zgloba koji nam daje uvid u poziciju i morfologiju zglobnih površina, što nam olakšava dijagnostiku pomaka diska.

ortopedsko zdravlje zuba temporomandibularni zglob

 

Izrada studijskih modela

Dijagnostika je nepotpuna i nemoguća bez studijskih modela. Izrada studijskih modela radi se na temelju:

– uzimanja otisaka
– uzimanja zagriza
– obraznog luka i artikulatora.

Uzimanje otisaka

Otisci su važan segment ortodontske dijagnostike te je pravilno i precizno uzimanje bitno za određivanje plana terapije i bilježenje početnog stanja.

Uzimamo dvije vrste zagriza. Jedna vrsta je zagriz rozim voskom tako da pacijent spoji sve zube onako kako to inače radi tj. zagriz u maksimalnoj interkuspidaciji. Drugi zagriz plavim voskom je „power centric“ zagriz kojim se dobiva poseban položaj zgloba donje čeljusti, a pomaže nam eliminirati utjecaj mišića na položaj donje čeljusti.

Obrazni luk i artikulator

Obrazni luk je sprava kojom se prenosi odnos gornje čeljusti naspram baze lubanje, a potreban nam je kako bismo dobivene modele pomoću plavog voska mogli orijentirati u artikulatoru. Artikulator je sprava koja imitira pokrete donje čeljusti te nam daje uvid u pravo stanje tj. pravi zagriz bez utjecaja mišića koji mogu biti zgrčeni te vući donju čeljust u prilagođeni položaj.

Mapa boli

Stručnjaci su odredili 8 mjesta u području zgloba koja bolno reagiraju ukoliko postoje problemi. Pažljivo zabilježimo mjesto na kojem je prisutna bol te možemo zaključiti o kojem se problemu zgloba radi, što potvrđujemo CBCT-om ili magnetskom rezonancom.

Fotografiranje zuba Extraoralne Intraoralne fotografije

Fotografiranje

Kod fotografiranja za utvrđivanje optimalne ortodontske terapije neophodne su:

 • intraoralne i
 • ekstraoralne fotografije.

Intraoralne fotografije

Snimit ćemo 6 fotografija zuba iz različitih kutova koje nam omogućavaju da vidimo odnose mekih tkiva i zuba te donesemo konačnu odluku o planu terapije. Također, određujemo estetiku zuba i odnose zuba i mekih tkiva.

Ekstraoralne fotografije

Izrazito su bitne jer pomicanje zuba ima veliki utjecaj na poziciju nosa, usana i brade tj. na cjelokupan izgled lica i profila. Također je važna vidljivost zuba u mirovanju i kod osmijeha. To je sve potrebno temeljito analizirati i isplanirati buduće pomake zuba koji neće narušavati estetiku lica. Najčešće snimamo 9 fotografija, 3 sprijeda, 3 profilne i 3 pod kutom od 45 stupnjeva. Ponekad kada nam je izrazito bitno snimamo oba profila i snimku brade sa zabačenom glavom radi određivanja asimetrija.

 

Kako tretiramo nestabilan zglob?

Nakon dijagnostičkih postupaka naša tehničarka koja je educirana u Španjolskoj o izradi udlaga, izrađuje posebnu udlagu. Udlaga koju izrađujemo nije obična. Konstruirana je koristeći posebni uređaj – artikulator . Udlaga se nosi cijelo vrijeme te je se često (svaki tjedan) adaptira tj. izbrušava.

Što nakon udlage?

Ono što očekujemo nakon nošenja udlage je da nastanu promjene u zagrizu. Ortodontima je jednostavno pomicati zube, dovesti ih u pravilniji položaj istovremeno zadržavajući zglob u stabilnom položaju. Ako nisu potrebni veliki pomaci zuba, bioestetska rehabilitacija će nam pomoći u postizanju savršenog zagriza zadržavanjem zgloba u idealnom položaju. Pogledajte što kažu naši pacijenti u terapiji udlagama!

 

Stomatologija Temporomandibularni zglob

Dijagnostika u poliklinici “dr. Zubović” za optimalnu terapiju

Nakon prikupljanja svih dijagnostičkih podataka možemo odrediti sve probleme koje pacijent ima i odrediti koji su ciljevi naše terapije uzimajući u obzir pacijentov glavni razlog dolaska u našu ordinaciju. Naše ciljeve možemo podijeliti na:

– cilj postizanja estetike lica
– cilj estetike zuba
– cilj postizanja funkcionalnog zagriza
– cilj postizanja zdravog parodontnog tkiva
– cilj postizanja zdravlja zgloba donje čeljusti.

Izrađujemo plan terapije za pacijenta kojim objašnjavamo pojedinačno svaki problem i mogućnost njegovog rješavanja. Katkada naši ciljevi nisu u skladu s mogućnostima te se odlučujemo na ograničenu terapiju kojom ćemo poboljšati estetiku, ali nećemo ispuniti sve ciljeve jer je za to potrebna kirurgija ili pacijent nema financijskih mogućnosti.