Mini implantati napravili su veliki pomak u ortodonciji. Zašto? Fizika i njeni zakoni imaju vrlo značajno mjesto u ortodonciji. Treći Newtonov zakon tj. Zakon akcije i reakcije kaže da ako jedno tijelo djeluje silom na drugo, tada i drugo tijelo djeluje silom na prvo. U ortodonciji to izgleda ovako: ako želimo primaknuti jedan zub prema drugome, onda će se i drugi zub pomaknuti prema prvome.

Nije nam uvijek u interesu pomaknuti taj drugi zub. Ortodonti su u nastojanju da se odupru reakcijskoj sili nastojali više zuba povezati u blok ne bi li se spriječio neželjeni pomak zuba. Ponekad je povezivanje zubi u blok dovoljno, a ponekad nije te se metodom blokova ne može predvidjeti pomak zuba na željeno mjesto. Posljedice mogu biti katastrofalne i nepopravljive.

Mini implantati napravili su veliki pomak u ortodonciji

Napretkom tehnologije u ortodonciji počeli su se upotrebljavati mini implantati što je revolucionarno. Sada možemo pomaknuti zub u željeni položaj bez utjecaja na druge zube. Upotrebom mini implantata mogućnosti ortodonta da pomakne zube su proširene te je otvoren put većoj uspješnosti u radu.

Mini implantati koriste se redovito u ortodonciji već preko 15 godina. Dostupna su brojna istraživanja te je dokazana njihova vrijednost i učinkovitost, a novi načini njihove primjene se otkrivaju svakodnevno.

Mini implantate još nazivamo i privremenim sidrišnim jedinicama (TAD-temporary anchorage device) jer ih koristimo za sidrište neko određeno vrijeme, a zatim ih izvadimo.

Koristimo mini implantate njemačke tvrtke PSM Medical koji su jedni od najskupljih implantata s najviše potvrđenih istraživanja.

Gdje najčešće postavljamo mini implantate?

1.Mini implantati se najčešće postavljaju u nepce jer su mnoga istraživanja pokazala da na nepcu imamo najprikladniju strukturu i količinu kosti za pozicioniranje implantata. Tu ne smeta pri pomaku zuba. U nepce ugrađujemo implantate kada:

 • postavljamo hybrid hyrax– napravu za širenje nepca
 • za sidriše kod vađenja zuba – kada ne želimo da se šestice pomaknu prema naprijed
 • kada želimo samo šestice pomaknuti prema naprijed (distalizacija i mezijalizacija)
 • kada želimo pomaknuti sredinu zubnog luka te
 • brojne druge primjene koje ovise o mašti ortodonta da konstruira sistem za željeni pomak i sposobnosti tehničara da konstrukciju izvede.
 1. Mini implantati se postavljaju u donjoj čeljusti između trojke i četvorke:
 • ako želimo prednje zube pomaknuti prema dolje ili prema naprijed, a da se stražnji zubi ne pomiču
 • ako želimo šesticu pomaknuti prema naprijed
 • ako želimo uspraviti neki nagnuti zub.
 1. Vanjski dio gornje čeljusti – kada želimo intrudirati tj. povući šestice i sedmice prema gore.
 2. Stražnji dio gornje čeljusti iza zubnog luka – tuber. Nakon vađenja osmica (umnjaka) u istom zahvatu postavljamo i mini implantat koji nam služi za pomicanje šestica i sedmica, a zatim i cijelog zubnog luka prema nazad te za intruziju (pomicanje stražnjih zuba prema gore). Ovim postupkom često izbjegavamo vađenje pretkutnjaka kada nam nedostaje prostora.

Kako se postavljaju mini implantati?

Postupak postavljanja mini implantata vrlo je jednostavanbrz i bezbolan.

Prvo se anestezira područje u koje želimo postaviti implantat, zatim se posebnim svrdlom napravi mali otvor i uvije se implantat, kao kada se čavao uvije u zid. Nema šavova, nema krvarenja i nema bola.

Kada implantat stavimo u nepce, na implantat stavljamo kapicu i uzimamo otisak. Tehničar zatim na modelu konstruira napravu koja se na sljedećoj kontroli postavlja na mini implantate u ustima.

Ako su mini implantati postavljani u donju čeljust, nema potrebe za otiskom, već se odmah na njih aplicira sila.

Pacijentu nakon postavljanja mini implantata, tijekom tog dana, preporučujemo da konzumira hladnu hranu i napitke te uzima lijekove protiv bolova, po potrebi.

Stomatološka poliklinika u Zagrebu

Da bi se implantati mogli u nepce postaviti savršeno, koristimo posebne prijenosne sisteme tzv. Guided implantology system. Izrađuju se digitalnom tehnologijom na osnovu skeniranog pacijentovog modela i CBCT snimke koji se povezuju u posebnom softveru. Na ovaj način imamo mogućnost postaviti implantate na mjesto najprikladnije kosti bez opasnosti od mogućih oštećenja okolnih strukturaPreciznost je maksimalna te je smanjeno odbacivanje.

Mini implantati zahtijevaju puno mašte i improvizacija. Za kompliciranije sustave na mini implantatima surađujemo s talijanskim laboratorijem Uniontech koji ima ogromno iskustvo u raznim oblicima naprava.