Inovativne moderne tehnologije danas uvelike pomažu svima nama u radu. Što znači koristiti moderne tehnologije? Trebaju li nam moderne tehnologije ili su one samo još jedan u nizu proizvoda globalnih dentalnih kompanija? U Poliklinici „Dr. Zubović“ smatramo da je zadatak stomatologa proučiti sve što tržište nudi i ocijeniti vrijednost tehnologije te “sjesti za volan” i upravljati tom tehnologijom, a ne obrnuto.

Inovativne moderne tehnologije u poliklinici “dr. Zubović”

Digitalizacija je prisutna i u stomatologiji, no stomatolog mora biti taj koji ima znanje i može upravljati algoritmimaDigitalna tehnologija nudi velike mogućnosti u preciznosti rada i postizanju savršenstva smanjivanjem ljudske pogreške. Naravno, rad stomatologa je olakšan, no preciznost i predvidljivost planiranog postupka te mogućnost vizualizacije krajnjeg rezultata je neprocjenjiva.

Inovativne moderne tehnologije u našoj poliklinici su:

  • 3D intraoralni skener 3Shape
  • 3Shape softwareska rješenja
  • 3D printer
  • digitalno planiranje implantata
  • CBCT rendgenske snimke
  • BTI Scan software za pozicioniranje implantata
  • mini implantati i mini koštane ploče u ortodonciji
  • ortodontski Software OnyxCeph

3D intraoralni digitalni skener

Godinama već pratimo razvoj digitalne tehnologije kako bismo osigurali sofisticirane i predvidljive tretmane. Procijenili smo da je prelazak na potpuno digitalni sustav u Europi uobičajena procedura pri planiranju dentalnih terapija s iznimnim rezultatima te se želimo priključiti tim napredcima u tehnologiji.

Što je to 3D intraoralni skener?

Intraoralni skener je medicinski uređaj koji se sastoji od ručne kamere (hardware), kompjutera i softwarea. Cilj intraoralnog skenera je da precizno izmjeri trodimenzionalnu geometriju nekog objekta. Kameri je potreban izvor svjetlosti koja se zatim registrira kao individualne slike, a te slike prepoznaje software i dobivamo trodimenzionalni objekt. Od 18-og stoljeća otisci su bili glavno sredstvo registracije trodimenzionalne geometrije dentalnih tkiva. Volumetrijske promijene materijala za otiskivanje i ekspanzija gipsa radile su greške te je proces zahtijevao iskusnog tehničara. Da bi se izbjegle spomenute poteškoće razvijen je 3D intraoralni skener.
Dakle, intraoralni skener zamjenjuje otiskivanje u većini dentalnih postupaka.

Prednosti 3D tehnologije

Pacijenti su zadovoljniji jer se ne uzimaju otisci, a pogotovo su sretna djeca u ortodontskoj terapiji gdje su otisci bili glavni sustav dokumentacije te su se morali uzimati više puta u toku ortodontske terapije. Za stomatologe raditi digitalno ne znači samo snimiti zube kamerom, nego znači i stvarati nove terapijske mogućnosti za pacijenta, nuditi učinkovitije protokole koji omogućavaju brže postizanje rezultata i omogućiti vizualizaciju konačnog rezultata prije početka same terapije.

Obrada digitalnih podataka zahtijeva puno vremena i puno edukacije te nam u slijedećim godinama predstoji kompletna promjena paradigme i načina razmišljanja u stomatologiji s ciljem postizanja najpreciznijih rezultata u svakom segmentu stomatologije.

Software za 3D dizajniranje

Sofisticirani 3SHAPE software nam omogućava virtualno pomicanje zuba i vizualizaciju krajnjeg rezultata prije početka terapije. Također, možemo virtualno postaviti implantate i dizajnirati protetske nadomjestke, a pacijent će na početku vidjeti predložak svojih zuba korištenjem smile dizajn mogućnosti. Možemo virtualno postaviti bravice te vidjeti efekt odmah u softwareu što nam ubrzava terapiju smanjenjem potrebe za preljepljivanjem bravica.

3D printer

U svoju ponudu modernih tehnologija uvrstili smo i sofisticirani 3D printer za realizaciju naših 3D digitalnih projekata. Možemo isprintati prototipove pacijentovih zuba s kraja terapije još i prije početka terapije, možemo printati udlage za bruksizam i relaksaciju mišića nakon dizajniranja u software-u, možemo printati šablone za precizno postavljanje implantata, bilo da se radi o mini implantatima u ortodonciji ili implantatima za nadomještanje izgubljenih zuba.
U narednim godinama napredak u digitalnoj tehnologiji će biti ogroman i pripremili smo se za sve izazove koji dovode do preciznije, učinkovitije i predvidljivije stomatologije.

Digitalno planiranje mini implantata

Koristimo digitalno planiranje pozicije ortodontskih mini implantata koji se postavljaju u nepce. Pomoću 3Shape scannera i 3d CBCT rendgenske snimke možemo precizno na kompjuteru odrediti poziciju tako da smo sigurni da nećemo ozlijediti okolne strukture te da smo implantat smjestili u područje najbolje kosti, što nam povećava uspješnost i smanjuje mogućnost gubitka implantata, a time i potrebu za ponavljanjem postupka.

CBCT rendgenske snimke

Redovito koristimo 3d CBCT snimke. Ortopan je zastarjela dijagnostika. Danas s mogućnošću dijagnosticiranja pomoću CBCT snimke vidimo manjkavosti ortopana – dvodimenzionalne snimke i njegove nepreciznosti.

Ako svojim pacijentima želimo najbolje onda moramo posegnuti za 3d CBCT dijagnostikom, posebno kada se radi o implantologiji i dijagnostici pozicije i forme temporomandibularnog zgloba. Iz iste snimke dobivamo i informacije o odnosima zuba, kanala živca, poziciji i nagnutosti kralježnice te mnoge druge vrijedne podatke.

BTI SCAN softver

Koristimo BTI Scan softver za određivanje gustoće kosti i najbolje pozicije za planirani implantat te tako smanjujemo mogućnost gubitka implantata i poboljšavamo protetski plan.

Mini implantati u ortodonciji

Redovito koristimo ortodontske mini implantate. Mini implantati su doslovno revolucija u ortodonciji. Konačno ortodont može pomicati zube bez neželjenih pomaka nekih drugih zuba. Možemo ih doslovno staviti bilo gdje: između korijenova, u donju čeljust, u nepce, iza svih zuba… Ortodontski mini implantati ortodontu danas omogućavaju pomake koji prije nisu bili mogući. Samo je mašta ortodonta i vještina tehničara važna u konstruiranju prikladne naprave.

Ortodontski softver ONYXCEPH

Već dugi niz godina koristimo ortodontski softver za obradu fotografijadigitalno planiranje i simulaciju pomaka koji nam omogućava, uz izračunavanje odnosa čeljusti, vizualizirati krajnji rezultat.

U Poliklinici ‘Dr. Zubović’ nastavit ćemo s proučavanjem modernih inovativnih tehnologija koje mogu uvelike poboljšati kvalitetu i preciznost našeg rada te ćemo ih nastojati koristiti u svakodnevnom radu imajući na umu njihovu veliku cijenu i potrebu edukacije osoblja za rad s novom tehnologijom.