To je zapravo cijela filozofija. Jasno je da se ortodontskom terapijom postiže prekrasan osmijeh. Kod Face filozofije gledamo puno dalje od same estetike zuba. Cilj je pomoći pacijentima obnoviti zdravlje i funkciju njihovog osmijeha.

FACE ortodoncija

FACE ortodoncija u poliklinici “dr. Zubović”

Dr. Martina Poldrugač terapiju planira prema FACE™ (Functional and Cosmetic Excellence) filozofiji te je trenutno jedini ortodont u Hrvatskoj s diplomom FACE originalne ortodontske edukacije pod vodstvom dvaju mentora:

– Dominga Martina (Španjolska)
– Renata Cocconija (Italija).

Da bi ortodont mogao koristiti principe Face filozofije potrebno je završiti edukaciju u Španjolskoj i Italiji. Edukacija traje dvije godine i ima osam modula, a osim ortodoncije pokriva sljedeća područja:

– parodontologiju
– protetiku (bioestetiku)
– ortognatsku kirurgiju i
– nauku o zglobu čeljusti.

Ova filozofija se opisuje kao interdisciplinarni pristup terapiji cjelokupnog žvačnog sistema s naglaskom na estetiku lica. Ortodonti su svjesni da pomicanjem zubi mogu poboljšati, ali i narušiti estetiku lica. FACE™ filozofija potiče sinergiju moderne ortodoncije i dentalne medicine općenito. Doktori koji tretiraju prema ovom pristupu vjeruju da područje ortodoncije egzistira u harmoniji s cijelim tijelom.

Žvačni sustav čine mišići i tetive, zubi, kost i zubno meso. Gornja i donja čeljust međusobno su povezane zglobom donje čeljusti tj. temporomandibularnim zglobom koji je u harmoniji sa svim ostalim strukturama i stabilan. Jednostavnije rečeno, kada spojimo zube, zglob mora biti u neutralnom položajuPravilna ortodontska terapija zahtijeva proučavanje svih dijelova žvačnog sustava tako da se rad tih sustava odvija harmonično, bez trošenja, upale ili bolova.

FACE™ filozofija potiče sinergiju moderne ortodoncije i dentalne medicine općenito

Face ortodoncija – 4 principa

Postoje 4 principa Face filozofije:

  • pravilno funkcioniranje zglobova
  • funkcionalna okluzija (zagriz)
  • prednje vođenje
  • estetika lica.

Pravilno funkcioniranje zglobova

Ako postoji problem sa zglobom čeljusti (temporomandibularni zglob – TZM), može doći do ozbiljnijih problema:

– nepravilnog rada facijalnih mišića
– erozije zuba
– povlačenja zubnog mesa
– problema s disanjem (apnea i hrkanje).

Za zdravu funkciju zglob čeljusti mora biti pravilno pozicioniran u stabilnom položaju u kojem su mišići relaksirani i funkcioniraju pravilno bez opterećenja.

Funkcionalna okluzija (zagriz)

Način na koji se zubi dodiruju kada se usta zatvore nazivamo okluzijom. Ako postoje problemi s okluzijom, može doći do:

  • glavobolja
  • erozija
  • povlačenja zubnog mesa
  • parodontitisa
  • bruksizma
  • resorpcije kosti i drugog.

Cilj je omogućiti optimalnu funkciju i izbalansiran zagriz bez trošenja zubnih tkiva.

Prednje vođenje

Forma i oblik zuba pažljivo se određuju tako da omogućavaju pravilan zagrizPrednji zubi svojim oblikom omogućavaju protekciju stražnjih zuba prilikom žvakanja. Ako su oštećeni trošenjem, stražnji zubi će također biti pod utjecajem nepovoljnih sila.

Estetika lica

Ovaj pristup bavi se proporcijama lica kao što su usnice, zubno meso i zubi te se brine da je sve u savršenoj harmoniji.

FACE ortodoncija je filozofija orijentirana ciljevima terapije

Face filozofija je orijentirana ciljevima terapije. Umjesto samo ispravljanja zubi, ova metoda u ortodonciji ima puno šire poglede i pita se što se može napraviti za opće zdravlje i kvalitetu života.

Ciljevima orijentirana ortodontska terapija nije jednostavna niti jeftina, a uzima u obzir ove faktore:

– estetiku zuba i harmoničan izgled lica
– funkcijsku okluziju
– dišne puteve
– dugoročnu stabilnost
– zadovoljstvo pacijenta
– zdravlje zglobova čeljusti
– zdravlje parodonta.

Dentalna FACE klinika

Za izvrsne rezultate potreban je educiran tim stručnjaka kakve ćete naći u poliklinici “Dr. Zubović”. Potrebno je detaljno proučavanje svakog pojedinog slučaja te edukacija pacijenta o problemima s kojima se suočavamo i načinima na koje se problemi mogu riješiti, kako bi pacijent sam mogao izabrati najprihvatljiviji oblik terapije. Pacijenti trebaju prihvatiti činjenicu da se najbolji rezultati postižu polako primjenjujući koncept “Slow Orthodontics” tj. sporu ortodonciju.