Prvi pregled ortodonta u poliklinici “dr. Zubović”

Drago nam je da ste prepoznali naše prednosti. Naša filozofija je orijentirana pacijentu. Trudimo se održati zabavnu i prijateljsku atmosferu. Omogućavamo vam da aktivno sudjelujete u cijelom procesu liječenja tako da vas educiramo i informiramo. Koristimo najnaprednije dostupne tehnologije pružajući vam najučinkovitiju terapiju.

Ovdje ćemo ukratko objasniti što možete očekivati prilikom prvog posjeta tako da lakše možete krenuti na put do lijepog osmijeha. Također, objasnit ćemo vam razine ortodontske terapije koje odabirete uzimajući u obzir naše savjete i vaše financijske mogućnosti.

Prvi puta kod nas? Dobrodošli!

Ugodno se osjećajte i pitajte sve što vas zanima.

Kakav je problem, kako ga riješiti, koliko će trajati i koliko će koštati?

Ovo su najčešća pitanja koja nam potencijalni pacijenti postavljaju tijekom prvog pregleda. Stomatolog Dr. Martina Poldrugač obavit će klinički prvi pregled, upitati vas o problemima i željama.

Nastojimo vam na prvom pregledu dati što je moguće više informacija o potrebnoj terapiji pokazujući vam primjere iz prakse i slične slučajeve kako biste što bolje shvatili problematiku i potrebu za terapijom.

Ortodontski slučajevi skoro uvijek imaju više mogućih rješenja. Uz naše savjete i pomoć odabirete najprikladniju terapiju. Zato je prvi pregled tako važna prva početna stepenica u našem zajedničkom usponu do vašeg novog osmijeha.

PREGLED U POLIKLINICI DR. ZUBOVIĆ

Vrste terapija

Nudimo sve vrste terapija koje su danas dostupne u ortodonciji:

– fiksni aparat s metalnim bravicama
– fiksni aparat s bijelim bravicama
– Invisalign terapiju
– unutarnji (lingvalni) aparat.

Ovisno o težini problema određujemo trajanje terapije. Ponekad, kada je potrebno uključujemo stabilizaciju zgloba prije ortodontske terapije. Ortodontska terapija najčešće traje od 18-24 mjeseca. Ako smo već na prvom pregledu sigurni kakva je terapija potrebna, moći ćemo vas informirati o troškovima. Predlažemo najbolju ortodontsku terapiju, onu treće razine gdje se u obzir uzima sve, od zdravlja zgloba, do estetike zubi i lica. Naravno, u dogovoru s Vama i prema Vašim financijskim mogućnostima određujemo smjer u kojem krećemo. Tome služi prvi pregled.

Sve što smo rekli na prvom pregledu mora biti potvrđeno nakon obavljenih kompletnih dijagnostičkih postupaka.

najbolja ortodontska terapija

3 razine ortodoncije

Ortodontska razina 1 – estetika

Prva razina ortodontske terapije je estetika. Ortodontska terapija na ovoj razini ima samo jedan cilj, a to je: ravni zubi.

To je najjednostavniji put do lijepog osmijeha, a postiže se:
– metalnim bravicama
– prozirnim (keramičkim bravicama)
– Invisalign sistemom.

Treba, međutim, imati na umu da ortodoncija razine 1 ne uzima u obzir funkcionalne i skeletalne probleme koji se mogu dijagnosticirati kod mnogih pacijenata.

Način na koji se najbolje investira u osmijeh je da ga se zaštiti, a to je kroz održavanje pravilne funkcije koja se postiže u ortodontskoj razini 2. Ortodontska razina 1 može biti dovoljna samo kod pacijenata s blagim nepravilnostima.

Estetika zuba je primarni cilj ove ortodontske razine, a današnja moderna ortodoncija nam omogućava da vam pružimo više udobnosti i efikasnosti nego što je bio slučaj u prijašnjim godinama.

 

Prvi pregled ortodonta uključuje ortodontsku razinu 1 - estetika

Metalne bravice

Metalne bravice su sive boje i prve su koje vam padnu na pamet kada se govori o fiksnom ortodontskom aparatu.

Fiksni aparat se sastoji od:

  • bravica
  • prstenova
  • žica koje postupno pomiču zube na pravo mjesto.

Bravice koje danas koristimo su samoligirajuće bravice, a predstavljaju najnovije dostignuće u ortodonciji te imaju mnoge mehaničke i tehničke vrijednosti u odnosu na klasičan tip bravica. Omogućavaju postizanje konstantne sile koja dokazano ima najbolje učinke u pomaku zuba.

Prozirne, keramičke bravice

Ova opcija je jako popularna u odrasloj dobi jer je vidljivost bravica na zubima smanjena.

Također su dostupne u samoligirajućoj verziji te im je učinkovitost jednaka metalnim bravicama.

INVISALIGN ®

Najmoderniji način ravnanja zubi, vrlo popularan u posljednjim godinama kako među tinejdžerima tako i kod odraslih, a radi se o prozirnim alignerima koji se mogu skidati.

Prednost je svakako u skoro nevidljivoj terapiji, ali također i u manjim restrikcijama u jelu i nesmetanoj oralnoj higijeni.

 

Ortodontska razina 2 – estetika i zagriz

Ortodontska razina 2 uključuje estetiku zuba uz dodatak korekcije zagriza.

Zagriz tj. način na koji se gornji i donji zubi dotiču je ključan za zdravlje i funkciju osmijeha. Gornji i donji zubi bi se trebali poklapati na način koji omogućuje pravilnu funkciju, a minimizira trošenje zuba. Kada su zubi u pravilnom zagrizu bit će dugoročno stabilni u svojoj poziciji.

Pravilan zagriz također pridonosi:

– manjim erozijama zuba
– smanjenoj mobilnosti zuba
– manjem škripanju i stiskanju zuba
– smanjenim recesijama tj. povlačenju zubnog mesa i resorpcije kosti
– smanjenim problemima sa zglobom čeljusti.

Razlozi za ortodontskom razinom 2 je ispravljanje krive pozicije zuba i osiguravanje pravilnog zagriza i funkcije. Pravilan zagriz spriječit će brojne druge zdravstvene probleme.

Mnogi pacijenti dolaze ortodontu s namjerom da poboljšaju svoj izgled. Tipično je da su fokusirani na ispravljanje krivih zuba ili zatvaranje prostora među zubima koji su uzrok nepravilnog osmijeha.

Ortodoncija će svakako pomoći da se postigne lijep osmijeh, no naše je vjerovanje da uz lijepi osmijeh mora doći i optimalna funkcija. Ispravljanjem zagriza zapravo možemo sačuvati svoj osmijeh i spriječiti ozbiljnije probleme.

Prvi pregled ortodonta uključuje ortodontsku razinu 2 – estetika i zagriz

Zašto je pravilna funkcija tako važna?

Iako krivi zubi trenutno ne uzrokuju bol ili nelagodu, mogu dovesti do problema u budućnosti. Ako nemate pravilan zagriz može doći do dugotrajnih, a često i neprepoznatih problema.

Pravilno poredani zubi u pravilnom zagrizu imaju slijedeće prednosti:

– povećanu stabilnost
– smanjenu pomičnost zuba
– manje trošenja zubnih površina
– smanjenu mogućnost nastanka problema sa zglobom čeljusti
– smanjen rizik od povlačenja zubnog mesa
– smanjen rizik od gubitka koštane potpore oko zuba
– smanjenu vjerojatnost za bruksizam – škripanje i stiskanje zubima.

Nepravilan zagriz i nepravilni zubi, s druge strane, mogu imati mnoge negativne posljedice i simptome koji negativno utječu na cjelokupno zdravlje organizma, a to su:

– kronične glavobolje
– bolovi u vratu i ramenima
– bolovi u zglobovima
– bolovi u mišićima lica
– nepravilnosti sna i problem s disanjem
– erozije zuba
– škljocanje i iskakanje zgloba čeljusti.

Prvi pregled ortodonta uključuje ortodontsku razinu 3 – FACE ortodoncija

Ortodontska razina 3 – FACE ortodoncija

Treća razina ortodontske terapije uključuje estetiku, ispravljanje zagriza, stabilizaciju zgloba.

Ovaj opsežan pristup uključuje određivanje svih oralnih i maksilofacijalnih struktura uključujući:

– dišne puteve
– mišiće
– zglob čeljusti.

Ovim načinom se efikasno pristupa:

– problemima sa zglobom
– poremećajima sna kao što su apnea i hrkanje
– cjelokupnoj estetici i funkciji zuba i lica

Nesrazmjer koštanih struktura može uzrokovati nepravilnost u estetici lica. Na primjer, donja čeljust ili gornja čeljust mogu biti previše naprijed ili previše nazad, a u tim slučajevima zagriz zasigurno neće biti pravilan. Može biti prisutan otvoreni zagriz, duboki zagriz ili križni zagriz.

Neki od ovih problema mogu se riješiti samo ortodoncijom tj. pomakom zuba. Neki problemi, međutim, trebaju ortognatsku kirurgiju kao pomoć ortodontskoj terapiji kako bi se sprovela opsežna i efikasna korekcija zagriza.

prvi pregled ortodonta uključuje multidisciplinaran pristup

Prvi pregled kod ortodonta i njegova važnost

Prvi pregled kod ortodonta omogućit će vam jasnu sliku o vašim zubima, njihovom položaju, ali i cijeloj situaciji u usnoj šupljini.

Uspješna terapija ne bi trebala za ishod imati samo lijepo poredane zube i osmijeh, već bi trebala obnoviti vaše zdravlje i funkciju kako bismo mogli optimizirati vašu kvalitetu života.

Moderna ortodoncija bi trebala biti puno više od samo ravnih zuba. Fiksni aparat će Vam pomoći u postizanju odlične estetike, ali što ste spremni učiniti u svrhu investiranja u vaš prekrasan novi osmijeh?

U Poliklinici Dr. Zubović, stomatolog dr. Martina Poldrugač upotrebljava pristup terapiji koja postiže dugotrajne rezultate.

Ortodontskom razinom 3:

  • ispravljaju se zubi
  • korigira se zagriz
  • stabilizira se zglob u pravilnom položaju
  • postiže se optimalna prohodnost dišnih puteva
  • postiže se pravilan oblik i proporcije zuba bioestetskim postupcima
  • postiže se estetika zubi, osmijeha i lica
  • postiže se pravilno zubno meso što rezultira balansom cijeloga tijela.