Dentalna protetika je pravo rješenje za vas ako imate funkcionalni ili estetski problem sa zubima.

Uobičajeni problemi kao npr. potrošeni ili odlomljeni zubi, učestale glavobolje, bolovi u vratu, ramenima i gornjem dijelu leđa, bolovi u zglobu čeljusti, škripanje i stiskanje zubima mogu biti pokazatelji nestabilnosti žvačnog sustava. U ovom slučaju rješenje bi mogla naći bioestetska stomatologija.

Bioestetska stomatologija dijagnosticira uzrok

Bioestetska stomatologija nastoji dijagnosticirati uzrok istrošenih zubi. Njen fokus nije samo na simptomima nestabilnosti kao npr. istrošenost zuba. Ovakav pristup zahtijeva temeljitu dijagnostiku koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka za analizu pozicije zuba i načina na koji se zubi poklapaju (zagriz) te analizu zglobova na CBCT rendgenskoj snimci.

Cilj multidisciplinarnog tima Poliklinike „Dr. Zubović“ je uspostaviti harmoniju između svih dijelova žvačnog sistema i obnoviti zube tako da imaju idealan oblik i međusobni odnos, što će rezultirati zdravim, izuzetno funkcionalnim, neistrošenim i lijepim osmijehom.

Jeste li se zapitali zašto su zubi baš ovakvoga oblika?

Priroda je nevjerojatna u mnogim stvarima pa tako i kada govorimo o obliku zuba. Za dobru funkciju žvakanja, govora i pomicanja čeljusti, zubi moraju imati pravilan oblik sa svim svojim kvržicama, udubinama, oštrim i zaobljenim rubovima. Neki pacijenti imaju ne samo nepravilne zube nego su im zubi i pogrešnog oblika. Ortodontskom terapijom moguće je dovesti zube u pravilnu poziciju, no zbog neadekvatnog oblika i/ili veličine nije moguće postići pravilnu funkciju. U takvim slučajevima potrebno je restorativnim tretmanima postići pravilnu veličinu i oblik što se najčešće radi u tijeku i na kraju ortodontske terapije. Na ovaj način dobivamo ljepše zube čija je funkcija bolja.

Bioestetska ortodoncija je bazirana na kombinaciji biološke forme i funkcionalnih ciljeva okluzije.

Stabilniji rezultat dobivamo pozicioniranjem zubi tako da su u harmoniji sa zglobovima čeljusti. Pozicija i oblik u savršenoj kombinaciji čine tajnu zdravog osmijeha!

Kako nadomjestiti zube?

Dentalna protetika je odgovor na ovo pitanje. Zube nadomještamo na više načina, a to uglavnom ovisi o tome koliko je zubnog tkiva oštećeno. Također, postoji više različitih materijala i tehnika za nadomještanje zubne strukture.

Nakon što postignemo stabilnost zglobova naši doktori savjetuju vas o najboljoj opciji nadomještanja zuba.

Potpune i Metal-keramičke krunice

Dentalna protetika – mogućnosti koje nudi

To može biti nadomještanje zubne strukture kompozitnim nadomještanjem. Kompozit je materijal za izradu bijelih plombi te u ovom slučaju nije potrebno izbrusiti zub.

Možemo savjetovati da se pristupi izradi ljusakakrunica ili mostova od različitih materijala prema vašim željama i mogućnostima.

Zubne krunice i mostovi

Dentalna protetika nudi široku paletu materijala i protetskih nadomjestaka. Zubne krunice su protetski nadomjesci kojima se pokrivaju izgubljene ili oštećene prirodne krune zubi, kako bi se obnovio njihov normalan oblik, veličina i boja, a učvrstio i poboljšao izgled zuba.

Most se sastoji od više krunica povezanih zajedno te nadomješta izgubljeni (izvađeni) zub.

Metal-keramičke krunice

Najčešći materijal za izradu krunica i mostova je metal-keramika koja se kroz godine pokazala kao pouzdan materijalMetal može biti zlato ili kobalt-krom, a sve je prekriveno keramikom tako da metalna osnova nije vidljiva. Metal daje čvrstoću, a vješt tehničar može igrom boja dobiti različite efekte te prirodan izgled krunice. Ove krunice koriste se već preko 50 godina te su dokazale svoju funkcionalnost, no moderni materijali, kao npr. cirkon, ipak imaju bolje estetske mogućnosti.

Potpune keramičke krunice

Izrađena od čiste keramike, ova vrsta krunice odlikuje se izvanrednim estetskim svojstvima jer omogućava imitiranje transparentnosti i translucencije prirodnog zuba. Ove krunice su prikladne za prednje zube, a zbog nedostatka metalne osnove nisu pogodne za stražnje zube, gdje su sile žvakanja puno jače.

Cirkon-keramičke krunice

Cirkon-keramičke krunice

Materijali na bazi cirkona sve se više upotrebljavaju kada je potrebno zadovoljiti visoke estetske zahtjeve pacijenata. Najveća prednost je vrhunska estetika te biokompatibilnost, preciznost i čvrstoća. Materijal se odlikuje izrazitom čvrstoćom te je pouzdan za korištenje u stražnjim dijelovima. U prednjim segmentima njegovo svojstvo propuštanja svjetlosti potpuno dolazi do izražaja održavajući željenu nijansu. Cirkon čini osnovu, a na njega se stavlja keramika po željama pacijenata.