Dude varalice i njihovo djelovanje na zube

dude varalice i njihovo djelovanje na zube

Kada novorođenoj bebi prvi puta stavimo dudu varalicu, naravno, ne razmišljamo o posljedicama koje duda varalica kasnije može imati na razvoj čeljusti i zuba. Roditelji su, u najboljoj namjeri da smire bebu, skloni posezati za dudama. Ničeg lošeg nema u tome ukoliko se duda prestane koristiti do 3. godine djetetova života, prema preporukama Američke dentalne asocijacije.

Postoje različite vrste duda i svaki će proizvođač tvrditi da je njegova najbolja i da povoljno utječe na razvoj djeteta, no činjenica je da ne postoje istraživanja koja bi potvrdila da je jedna vrsta duda bolja od druge.

Ono što je bitno znati je da dugotrajno korištenje duda varalica ima utjecaj na poziciju zuba i oblik čeljusti što u konačnici dovodi do krivog zagriza. Dijete sisajući stvara negativan tlak oko dude te se, još uvijek mekano i neformirano nepce oblikuje nepravilno, a posljedica su vrlo često preusko nepce i križni zagriz. Nadalje, djeca koja koriste dudu duže vrijeme teže prelaze s infantilnog na normalan način gutanja. Kod infantilnog gutanja jezik se ugurava među zube u trenutku gutanja te odguruje zube prema naprijed te dovodi do njihovog nedovoljnog spajanja tj otvorenog zagriza. Također, kao posljedica otvorenog zagriza i nepravilne pozicije jezika nastaju logopedski problemi i dijete teže formira neke glasove.

Naravno da nije svako dijete koje siše dudu sklono ovom scenariju. Neka djeca koja imaju genetsku predispoziciju za vertikalan rast i otvoreni zagriz uz dudu varalicu pogoršavaju već genetski prisutnu anomaliju.

Zbog velike vjerojatnosti nepovoljnog utjecaja duda varalica kod njihove dugotrajne upotrebe, najbolje je riješiti se dude do 3. godine djetetova života te se savjetovati s ortodontom čak i prije tog vremena.

Znamo da nije lako djetetu uzeti nešto što mu donosi smirenje i najčešće san, ali kada to dovodi do mogućih deformacija čeljusti u budućnosti, mišljenja smo da je bolje uvjeriti dijete kako je došlo vrijeme da duda nestane.