Terapija križnog zagriza hybrid hyraxom i samoligirajućim fiksnim aparatom

 

Početna faza

Pacijent dolazi u našu Polikliniku s problemom križnog zagriza u području šestica i sedmica. U mnogim slučajevima pacijenti nam se javljaju s ovakvim problemima prekasno za jednostavno širenje nepca koje je u dobi od 8-10 godina moguće oslanjajući se aparatom (hyrax) samo na zube i to u većini slučajeva samo na mliječne zube.

Kod ovog teenagera nije više moguće proširiti čeljust običnim hyraxom nego nam je potreban tzv. Hybrid Hyrax koji se oslanja na mini implantate smještene u nepce.

Hybrid hyrax

Hybrid hyrax je izrazito učinkovit aparat za terapiju križnog zagriza. Danas pomoću CBCT snimke i modela gornje čeljusti uz pomoć 3d printera izrađujemo šablone kojima vrlo precizno pozicioniramo implantate u nepce.

Tijekom terapije

Terapiju možemo odmah nakon širenja čeljusti i adekvatnog zagriza nastaviti sa samoligirajućim fiksnim aparatom za postizanje vrhunskog estetskog i funkcionalnog rezultata.

Artikulator

Pred kraj terapije, prije odluke o skidanju aparata napravili smo kontrolu zagriza pomoću analize zagriza u artikulatoru. Prerane kontakte smo otklonili pomakom zube te postigli centričan zagriz.

Finalni rezultat

Terapija je trajala 20 mjeseci, postignut je besprijekoran funkcionalan zagriz bez interferenca, zdravlje zgloba i koštanih struktura je održano, a pacijent je zadovoljan estetskim rezultatom i osmijehom.