Terapija križnog zagriza u mliječnoj denticiji

Početna faza

Mala pacijentica u dobi od 8 godina dolazi na vrijeme u našu Polikliniku. Primječujemo križni zagriz i nedostatak prostora za nicanje gornjih dvojki uz pomak sredine zubnog niza.

Volimo kada nam pacijenti dolaze u dobi između 7 i 8 godina jer u ovakvim i sličnim slučajevima možemo izbjeći velike probleme kasnije. Naravno, uz pretpostavku da su svi mliječni zubi zdravi i očuvani jer tada se aparatom možemo osloniti na mliječne zube i proširiti čeljust bez utjecaja na poziciju šestica u kosti što je od velikog značaja.

Pacijentica je dobila aparat hyrax koji smo postavili na gornje mliječne petice i četvorke. Svaki dan se vijak okrenuo za jedan okret te smo u roku od mjesec dana ispravili križni zagriz.

Tijekom terapije

Nakon širenja gornje čeljusti vidimo veliki razmak između prednjih zuba. Nastavljamo s postavljanjem privremenih bravica. Cilj nam je pomaknuti sredinu zubnog luka u desno i dobiti više prostora za nicanje dvojki.

Finalni rezultat

Veliko nam je zadovoljstvo vidjeti kako naš plan terapije funkcionira besprijekorno. Privremene bravice su skinute, dvojke su u nicanju i nastavljamo sa praćenjem izmjene mliječnih zuba, a reevaluaciju slučaja napravit ćemo kada se izmijene svi mliječni zubi te ćemo tada donijeti odluku o fiksnoj terapiji u drugoj fazi. Prva faza terapije hyraxom i privremenim bravicama je trajala 8 mjeseci.