Terapija visokosmještenih očnjaka i klase II vađenjem četvorki u gornjoj čeljusti (kamuflažna terapija)

Početna faza

Pacijentica u dobi od 14 godina dolazi u Polikliniku ‘Dr. Zubović’ s problemom pozicije gornjih očnjaka i laganom kompresijom u donjem zubnom luku. Gornje šestice su već pomaknute prema naprijed u klasi II. Kod ovakvih slučajeva vrlo je bitno provesti temeljitu dijagnostiku i zadovoljiti parametre koji dozvoljavaju vađenje zuba bez utjecaja na estetiku lica. Lijepi profil na početku terapije, prilično debele usnice i donji zubi koji nisu previše postavljeni prema naprijed ukazuju na povoljnu situaciju te se odlučujemo na vađenje gornjih četvorki.

Tijekom terapije

Postavljamo samoligirajući fiksni aparat i već nakon prve žice vidimo pomak gornjih očnjaka u prostor vađenih četvorki te odličan napredak terapije.

U zadnjoj fazi terapije konsolidiramo prostore posebnim žičanim lukovima, finaliziramo položaj i nagib prednjih zuba. Prostori od vađenja potpuno su zatvoreni.

Finalni rezultat

Nakon skidanja fiksnog aparata postavili smo retencijsku žicu u donju čeljust. Pacijentica nosi mobilne retainere samo po noći. Postignuvši pravilan zagriz vjerujemo da će stabilnost biti odlična i neće doći do pomicanja zuba.

Temeljitim dijagnosticiranjem i obračanjem pažnje na detalje bili smo u mogućnosti izraditi plan terapije i redoslijed postupaka koji nas je doveo do konačnog rezultata gdje je postignut prekrasan osmijeh, pravilan zagriz, a pritom je estetika lica i profil pacijentice ostao nepromijenjen.