Terapija prozirnim aparatićem-koje su prednosti?

Terapija prozirnim aparatićem

U posljednjih nekoliko godina primjećujemo povećan interes i zanimanje za estetiku osmijeha i nevidljivu ortodonciju tj. ortodonciju koja se koristi terapijom prozirnim aparatićem što je udobnija i diskretnija solucija u odnosu na klasičnu ortodonciju koja se koristi bravicama. Terapija prozirnim aparatićem je socijalno prihvatljivija kod odrasle populacije te pridonosi samopouzdanju osobe u poslovnom svijetu.

Terapija prozirnim aparatićem ili alignerima je visoko estetska ortodontska terapija jer se prilikom osmijeha ili razgovora gotovo uopće ne primjećuje.

Ova tehnika se zapravo koristi nizom transparentnih folija koje se nazivaju alignerima koji se mogu skinuti, a savršeno pristaju na dentalne lukove.

 

Postupak izrade prozirnog aparatića

Sastoji se prvenstveno od dijagnostičke faze gdje se pomoću intraoralnog skenera dobivaju digitalni modeli dentalnih lukova, zatim se zubi virtualno pomiču u software-u zahvaljujući kojem pacijent ima priliku vizualizirati napredovanje ispravljanja zubi i konačni rezultat.

Nakon tehničkog dijela izrade alignera pacijent dobiva setove od više alignera koje mijenja svakih 7-14 dana ovisno o kompleksnosti i odluci ortodonta.

 

Jesu li svi kandidati za terapiju prozirnim aparatićem?

Neki pomaci zuba su mogući prozirnim aparatićem, a neki su jako teški ili nemogući i zahtijevaju pažljivo planiranje i programiranje pomaka te također upotrebu dodatnih sistema i postupaka. Samo temeljita procjena specijaliste ortodonta može odrediti je li ova terapija najbolja opcija za pacijenta.

 

Ortodontski problemi koje prozirni aparatići/aligneri rješavaju:

  • dentalni crowding
  • razmake među zubima
  • duboki zagriz
  • otvoreni zagriz
  • križni zagriz

Prednosti prozirnog aparatića/alignera:

  • Diskretni su: skoro nevidljivi, na udaljenosti od pola metra vrlo je teško primijetiti da osoba ima alignere
  • Mogu se skidati: mogu se maknuti za pranje zuba, obroke i neke posebne slučajeve
  • Udobni su: napravljeni su na preciznom digitalnom modelu i savršeno pristaju

Loša strana alignera je da zahtijevaju suradnju pacijenta. Moraju se nositi 22 sata na dan te se s njima ne smije jesti da ne bi puknuli.

 

Važnost pravilnog održavanja

Da bi se što dulje zadržao transparentni izgled alignera potrebno ih je redovito prati i to tako da se prvo operu zubi, a zatim i aligneri, mekanom četkicom i mlakom vodom jer bi ih vruća voda mogla deformirati. Povremeno ih se preporučuje staviti u vodu u kojoj se otopi tableta za čišćenje mobilnih aparata.