6 savjeta za brigu o zubima

savjeti za brigu o zubima

Vodite li dovoljno dobru brigu o svojim zubima? Znate li da je higijena usne šupljine presudna za zdravlje naših zuba? Imate li sve svoje zube, ponegdje implantat ili protetski rad, morate odvojiti dovoljno vremena da očistite sve površine zuba i to svaki dan.

1. Perite zube 2 puta dnevno

Pranje zuba je obavezno ujutro i navečer. Znamo da ste ponekad umorni i da vam se ne da, ali četkanje zuba je najvažniji način da bi se održala dobra oralna higijena. Investirajte u električnu četkicu i budite sigurni da ste dovoljno pažnje posvetili dijelu zuba uz zubno meso.

2. Čistite međuzubne prostore zubnim koncem

Bilo bi najbolje kada biste koristili konac svaku večer. Ako baš ne možete, onda svakako svaku drugu večer. Važno je odstraniti ostatke hrane iz prostora među zubima, a pogotovo ako imate dentalne implantate. Imat ćete bolju oralnu higijenu i svjež dah.

3. Redovito mijenjajte četkice

Svaka 2 mjeseca bacite staru i kupite novu četkicu. Nebiste vjerovali što se sve otkrije na staroj četkici ako ju stavimo pod mikroskop.

4. Koristite vodicu za usta

Povremeno isperite usta vodicom za usta. Vodica ne može zamijeniti četkicu i zubni konac no može neutralizirati ostatke bakterija.

5. Izbjegavajte slatke napitke

Napici s puno šećera mogu naštetiti zubima ako odmah nakon konzumiranja ne operete zube. Šećer je hrana za bakterije u našim ustima i zato je dobro ograničiti unos slatkih napitaka.

6. Posjećujte stomatologa 2 puta godišnje

Redovite kontrole kod stomatologa i čišćenje zubnog kamenca je stvar brige o svojim zubima, zdravlju općenito i svom tijelu.