Izaberite ortodonta u 7 koraka

Fiksni ortodontski aparat

Izaberite ortodonta u 7 koraka?

Vjerujemo da je vrlo teško odabrati ortodonta, odrediti njegove kvalitete i razinu znanja. Mnogo nam se pacijenata obraća nakon višegodišnje ortodontske terapije kako bismo mi završili terapiju, ocijenili dosadašnji rad ili samo dali svoje mišljenje.

Kao malu pomoć pri odabiru ortodonta savjetujemo slijedeće:

 1. Izbjegavajte velike klinike s velikim brojem djelatnika
  Kvalitetni ortodonti (stomatolozi) najčešće ne rade na tim mjestima (iako nije uvijek slučaj). Ovakva vrsta klinike je poslovni model i više gledaju na financijsku dobit nego na zdravlje pacijenta. Obično kupuju materijal ne uzimajući u obzir njegovu kvalitetu, već cijenu, kako bi sve učinili jeftinijim.
 2. Odaberite ortodonta koji je završio specijalizaciju iz ortodoncije
  Odaberite ortodonta koji je završio specijalizaciju iz ortodoncije na fakultetu u trajanju od 3 godine. U Hrvatskoj ne postoji zakon koji sprječava stomatolozima da se bave ortodoncijom te postoji niz vikend tečajeva za stomatologe koji se počinju baviti ortodoncijom. Specijalizacija, dakako nije jamstvo, no ipak je rizik od pogrešnog liječenja smanjen.
 3. Kvalitetan ortodont pokazat će vam mnoge uspješno odrađene slučajeve
  Na prvom posjetu ortodont će vam pokazati mnoge prijašnje slučajeve. Ne jedan ili dva, nego mnogo primjera s kompletnom dijagnostikom, odličnih kvaliteta slika s početka i kraja terapije.
 4. Dobar ortodont tražit će mnoge dijagnostičke postupke
  U dijagnostici se krije ključ problema. Što više dijagnostičkih postupaka provedemo imat ćemo bolja saznanja o problemima koje imamo. Funkcija, uz estetiku je najbitniji dio ortodoncije tako da uvidom u stanje zgloba, odnosa čeljusti, koštanih struktura i pozicije zuba možemo kreirati pravi plan terapije.
 5. Dobar ortodont koristi više različitih tehnika i sistema bravica
  Dobar ortodont koristi više različitih tehnika i sistema bravica, a ne samo jednu tehniku. Nisu svi pacijenti isti, neki trebaju jednu vrstu terapije, a drugi neku sasvim drugu. Izbjegavajte ortodonta koji će već na prvom pregledu željeti prodati samo jednu tehniku koja je, navodno, sada u modi.
 6. Odabir ortodonta na temelju cijene
  Nije uvijek najskuplji ortodont i najbolji, ali najjeftiniji je vrlo sumnjiv. Predlažemo da odaberete cijenu koja je malo iznad prosjeka tržišta. To je obično realnija cijena, niti vrlo skupa niti vrlo jeftina. Prilagođen način plaćanja može bitno olakšati pacijentu odluku o ulasku u terapiju.
 7. Drugo specijalističko mišljenje
  Preporučujemo vam da zatražite drugo mišljenje ako vam nešto nije jasno ili vam vaša intuicija kaže da trebate čuti više.