Svaki nam je zub dragocjen te se trudimo provoditi minimalno invazivne postupke kada god je to moguće. Današnji materijali za ispune oponašaju boju zuba, ne zahtijevaju mnogo brušenja strukture zuba i dovoljno su čvrsti da zamijene dio oštećen karijesom. Današnja dentalna medicina ima odgovor na gotovo sve dentalne probleme.

Zubni karijes

zubni karijes

Zubni karijes je jedna od najraširenijih bolesti današnjiceKarijes je propadanje zubne cakline i dentina uslijed djelovanja bakterija. Obično se pojavljuje u područjima teško dostupnima čišćenju ili koja zanemarujemo. Bakterije se nakupljaju na različitim površinama zuba, koriste šećer iz hrane i stvaraju kiselinu koja počinje nagrizati caklinu i prodirati sve dublje u zubno tkivo.

Karijes se širi mnogo brže učestalim konzumiranjem slatkih pića i hrane. Ako karijes prodre do pulpe (živca), dolazi do upale ili pulpitisa te se tada pristupa endodontskom tretmanu.

Preventivne mjere u svrhu suzbijanja karijesa su:

– pravilna higijena usne šupljine
– odgovarajući način ishrane
– profesionalno čišćenje zuba i fluoridacija.

Dentalna medicina koristi razne metode i tehnike kako spasiti vaše zube i očuvati ih na dulji period.

Dentalna medicina - opća i dječja

Endodontski tretman korak po korak

– Dijagnoza upale živca postavlja se klinički prema simptomima koje pacijent navodi. Zatim se daje anestezija i pristupa se vađenju zubne pulpe iz kanala. Čiste se zubni kanali te se zub zatvara privremenim ispunom.
– Pacijenta šaljemo na CBCT dijagnostiku jer možemo temeljito vidjeti anatomiju kanala te izmjeriti dužinu korijena, kako bismo mogli ispuniti pulpnu komoru od početka do kraja.
– Kada su kanali dobro očišćeni (najčešće tehnikom strojne obrade) i dobro dezinficirani, ispunjavamo kanale toplom gutaperkom kako bi tekuća tvar dospjela u sve postojeće kanale i napunila ih.
– Na sljedećoj kontroli napravit ćemo ispun (plombu) ili nadogradnju (ako je karijesom razoren veći dio krune). Ovako izliječen zub može još dugo, dugo obavljati svoju funkciju.

Dentalna medicina razvila je endodonciju – granu dentalne medicine kako bi se sačuvali zubi.

Dječja dentalna medicina

Djeca bez straha ulaze u našu ordinaciju! Osnovno je zadobiti povjerenje djeteta te moći komunicirati s djetetom u zabavnoj i opuštenoj atmosferi. Djeca su većinom jednostavni pacijenti, shvaćaju potrebu za terapijom i ne boje se te se odnos s doktorom tada pretvara u igru.

Dječja dentalna medicina

Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu preporučuje se u prvoj godini života kada prvi zubi niknu, posebno radi sprječavanja karijesa i informiranja o pravilnoj higijeni i zdravim prehrambenim navikama. U ovo vrijeme, kada se čini da je s djetetom nemoguće surađivati, događa se veliko iskustvo i povjerenje koje je neprocjenjivo za buduće posjete.

U našoj stomatološkoj klinici u Zagrebu, moguće je liječiti karijes kod djece predškolske dobi bez sedacije. Ako je sedacija neophodna, uputit ćemo vas u neku od naših suradničkih ustanova.

zubar za djecu u zagrebu

Mliječni zubi

Mliječni zubi imaju višestruke funkcije:

– žvakanje
– pravilan razvoj kosti i mišića čeljusti
– razvoj zgloba
– razvoj govora.

Oni su glavni vodiči za trajne zube koji izlaze u ispravnom položaju. Pojava karijesa na mliječnim zubima može utjecati na trajne. Karijes je zarazna bolest koja je uzrokovana konzumacijom šećera i bakterijama koje demineraliziraju i uništavaju zub.

Često djeca odlaze stomatologu već kada osjete bol tj. kada je karijes došao do živca. Karijes ima nekoliko stupnjeva, pojava bijele mrlje je prvi znak karijesa, a ako se ne liječi može se pretvoriti u smeđu mrlju nakon čega se formira šupljina.

Djelujemo li u fazi bijele mrlje, moguća je remineralizacija i zbog toga su rutinske kontrole iznimno važne. Dječja dentalna medicina u Poliklinici “dr. Zubović” važno je područje naše djelatnosti jer brinemo o mliječnim i trajnim zubima vaše djece.

Važno je da djetetu u dobi od 7 godina napravi prvi ortopantomogram, rendgenski snimak i da posjeti ortodonta. U ovoj dobi možda neće biti potrebno započeti ortodontsku terapiju, no moguće je predvidjeti potrebu za terapijom u kasnijoj dobi.

Naša ortodontica, Dr. Martina Poldrugač ima ogromno iskustvo u praćenju nicanja trajnih zuba i ortodontskim terapijama kod djece od najranije dobi. Ona omogućuje djeci pravovremeno dobivanje ortodontskog aparatića.

zubni aparatići za djecu