Trebam li promijeniti “crnu” plombu iako me zub ne boli?

Amalgamski ispuni obično se nazivaju ”crne” ili ”sive” plombe. Takvi ispuni dugo godina smatrali su se prihvatljim, neštetnim po zdravlje i dugotrajnim riješenjem. Mnogim znanstvenim istraživanjima posljednjih godina dokazalo se suprotno.

Amalgamske plombe sadrže smjesu žive i srebra te još nekoliko elemenata u manjim količinama. Udio žive u amalgamskoj plombi iznosi oko 50%. Toksičnost žive je neupitna. Istraživanja su dokazala da živa svojim isparavanje djeluje toksično na naš organizam. Živine pare ispuštaju se iz plombi prilikom žvakanja i pranja zubi i što je takvih plombi u ustima više, opasnost za imunološki sustav je potencijalno veća.

ISPOD CRNIH PLOMBI UGLAVNOM SE NALAZI KARIJES

Naime, amalgamske plombe tijekom vremena se ”troše”. To znači da plomba ne prilježe uz rub zuba nego odstoji od ruba zuba. Takav ispun omogučava naseljavanje bakterija i nastanak karijesa. Tada je obavezna zamjena ispuna. Pacijent ne mora osjećati nikakvu bol ili nelagodu prilikom nastanka karijesa ukoliko karijes ne dođe do živca. Međutim, odgađanjem zamjene takvog ispuna karijes će samo napredovati i nastajat će sve veći gubitak do tada zdravog zubnog tkiva.

Zato je jako važno odlaziti na redovite kontrole kod stomatologa i što prije zamijeniti svaki amalgamski ispun.

Drugi problem amalgamskih plombi je što su estetski neprihvatljive. Iako se koriste uglavnom za stražnje zube, pa su manje uočljive ipak ne ispunjavaju estetske standarde.

U današnjoj modernoj stomatologiji uglavnom je potpuno izbačena upotreba amalgama zbog svih navedenih razloga. Bijele ili kompozitne plombe danas u potpunosti zamjenjuju nekadašnje ”crne” plombe. Bijeli, kompozitni ispuni nemaju nikakvih štetnih učinaka na naše zdravlje i naš organizam. Uz to, udovoljavaju visokim estetskih standardima i najzahtjevnijim pacijentima.