Što je to hipodoncija?

Kad se beba rodi, rodi se sa zametcima svih mliječnih i trajnih zuba (osim osmica). Zanimljivo je da da se zameci stvore jako rano u trudnoći. Ako se neki zametak ne uspije razviti imat ćemo hipodonciju tj nedostatak zametka nekog zuba i taj zametak se kasnije nikada ne može stvoriti. Hipodoncije su češće kod trajnih nego kod mliječnih zuba. Hipodoncija je vrlo česta pojava, nasljedna je, a prema jednoj od prihvaćenih teorija nastaje zbog evolucijskog napretka. Mekša prehrana i moderniji način života za posljedicu imaju smanjenje broja zuba potrebnih za žvakanje.
Najčešći zubi koji nedostaju su gornje i donje osmice, petice i dvojke te donji centralni sjekutići. Može nedostajati samo jedan ili više zuba, a pravilnom dijagnostikom i uzimanjem u obzir mnogo različitih faktora ortodont će planirati najbolje rješenje što će nekada zahtijevati zatvaranje prostora pomakom ostalih zuba ili otvaranjem prostora i stavljanjem implantata, no tu odluku najbolje je prepustiti ortodontu.

U priloženom primjeru zatvorili smo prostore i preoblikovali zube tako da imate dojam da su dvojke na svom mjestu, ali dvojke zapravo ne postoje.